Acasă Administraţie Până la 60 de timişeni pleacă la muncă în străinătate, lunar, prin...

Până la 60 de timişeni pleacă la muncă în străinătate, lunar, prin Eures – INTERVIU

440
DISTRIBUIȚI

simona poting

Interviu cu Simona Poting, şefa biroului Eures din cadrul AJOFM Timiş

Câţi timişeni solicită biroul Eures din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Timiş pentru a pleca să munceasă în străinătate?

– Lunar, vin între 40 și 60 de cetăţeni care vor să plece să muncească în străinătate. Problema este că majoritatea vrea muncă necalificată şi nu prea avem locuri vacante. De obicei, muncă necalificată există în domeniul agriculturii, al construcţiilor şi prin restaurante, la spălat de vase. Totuşi, şi în agricultură se cere oarecare experienţă, iar oamenii trebuie să fie pregătiţi la ceea ce îi aşteaptă. Locuri de muncă mai avem în domeniul gastromiei în Germania, dar se cere limba germană, pe lângă calificarea necesară de ospătar, barman, bucătar sau manager de restaurant sau recepţioner. Se mai caută asistent medical sau doctori.

– Ce ţări sunt cele mai solicitate?

– Cele mai solicitate ţări sunt Germania, Irlanda, Marea Britanie, Danemarca, Norvegia sau Belgia, unde se caută măcelari. Pe site-ul nostru, sunt înregistrate toate ofertele din fiecare ţară. De obicei, ofertele pe ţările nordice sunt foarte tentante. Se asigură cazare şi angajatul îşi poate aduce şi familia, iar salariile sunt foarte bune.

– Cum îi ajută AJOFM Timiş, prin biroul Eures, pe cei care vor să muncească dincolo?

– În primul rând, trebuie să vină să se înregistreze aici. Le oferim informaţii şi îi ajutăm să îşi pregătească documentaţia necesară. Fiecare angajator are propriile pretenţii.

– Cum se face selecţia?

– Fie vine angajatorul direct în România, cum avem oferta pe Germania, din 28 august, de la Braşov, unde se face selecţia pentru domeniul hotelier, fie vine colegul nostru de la Serviciul de Ocuparea Forţei de Muncă din Germania să ajute la recrutare. Au loc şi interviuri pe Skyp sau telefonic.

Comentarii

comentarii