Acasă Actualitate Parcul Botanic din Timișoara se închide pentru două luni. Încep lucrările pentru...

Parcul Botanic din Timișoara se închide pentru două luni. Încep lucrările pentru montarea sistemului de iluminat

DISTRIBUIȚI

La finalul lunii august încep lucrările la sistemul de iluminat din Parcul Botanic din Timișoara, astfel că acesta va fi închis publicului timp de două luni. Mai precis, între 22 august și 28 octombrie. Lucrările vor fi gata, însă, la începutul anului viitor. Momentan se efectuează săpăturile necesare amplasării celor peste 200 de stâlpi.

„Proiectul prevede instalarea a 219 stâlpi de iluminat public și extinderea sistemului de iluminat pe o lungime de 3400 de metri liniari. Lucrările vizează: realizarea unei rețele electrice subterane (LES), alimentarea rețelei electrice nou proiectate, montarea stâlpilor de susținere a corpurilor de iluminat, montarea corpurilor de iluminat pietonal și implementarea unui sistem de telegestiune cu estompare la nivel de punct luminos. Astfel, se realizează un iluminat corect al parcului, la consum energetic redus, adaptat la funcțiunile spațiului public, pentru creșterea confortului și siguranței cetățenilor”, precizează reprezentanții primăriei.

Consultările cu Direcția Județeană pentru Cultură au avut deja loc în timpul proiectării, acestea fiind necesare pentru că parcul este situat în zona de protecție a unui monument istoric (TM-II-s-A-06095 Situl urban Cartierul „Cetatea Timișoara”) și reprezintă o zonă de patrimoniu valoroasă. Astfel, corpurile de iluminat vor fi de tip felinar și distribuie lumina descendent. Partea de sus a acestora va fi obturată, reducând poluarea luminoasă. Fiecare dintre acestea este prevăzut cu sistem de reglare a intensității luminii atât pentru reducerea consumului de electricitate, cât și pentru a nu perturba biodiversitatea mediului natural în care sunt amplasate.

Vor fi prevăzute două alei principale cu iluminare mai intensă, unde corpurile de iluminat dirijează circulația dinspre accesul principal în Grădina Botanică spre cele două accese complementare, iar în restul parcului, iluminatul este diminuat. Acesta va putea fi reglat și în funcție de „datele din teren”. „De exemplu, dacă într-un arbore se află un cuib al unei păsări, atunci se poate diminua intensitatea luminii, separat, pentru corpul de iluminat din proximitate”, precizează reprezentanții municipalității.

Lucrările din Parcul Botanic au o valoare totală de 2.082.413,26 lei fără TVA. Termenul de execuție este de șase luni. Executant – Elby Energy Projects SRL. Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional-Regional 2014-2020, contribuția Primăriei Municipiului Timișoara fiind de 2%, reprezentând cofinanțarea acestuia.

Comentarii

comentarii