Acasă Actualitate Parcul Dendrologic Gurahonţ, administrat de trei universităţi

Parcul Dendrologic Gurahonţ, administrat de trei universităţi

DISTRIBUIȚI

Parcul-dendrologic-Arboretum-Silva-din-GurahontUniversitatea de Vest Timişoara (UVT) şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB), împreună cu Universitatea Oradea au preluat în administrare Parcul Dendrologic „Arboretum Sylva” Gurahonţ (judeţul Arad), salvând acest spaţiu natural unic în Europa, prin speciile care cresc aici.
Întinderea de 4,2 ha a parcului şi parcela de 7,4 ha (teren cu vegetaţie forestieră) se vor transforma într-o uriaşă bază experimentală şi de cercetare pentru studenţi, cadre didactice şi cercetători. Principalul scop declarat de instituţiile academice este dezvoltarea cercetării ştiinţifice în domeniul protecţiei mediului înconjurător şi conservării biodiversităţii, precum şi de dezvoltarea parcului ca obiectiv de interes public.
„Preluarea în administrare a Parcului Dendrologic „Arboretum Sylva” de către cele trei instituţii de învăţământ superior constituie un beneficiu atât pentru acestea, cât şi pentru comunitatea locală. Acest tip de colaborări face parte din politica noastră instituţională şi are ca scop pregătirea viitorilor specialişti prin activităţi practice şi activităţi de cercetare-dezvoltare, parteneriatul constituind un punct de întâlnire între instituţii. Iniţiativa reprezintă un plus de valoare în practica studenţilor, în cercetare şi ne apropie de comunitate”, spune prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest Timişoara.
Totul va începe cu întreţinerea speciilor dendrologice din parc, urmând să fie asigurat şi un personal de specialitate necesar funcţionării şi întreţinerii parcului, alocând în acest sens resursele necesare. Parcul are o suprafaţă de 4,2 ha şi o parcelă de teren cu vegetaţie forestieră de 7,4 ha, precum şi o clădire cu capacitate de cazare de 50-60 de locuri pentru studenţi.
„Vor urma investiţii care să vizeze reamenajarea terenului şi a clădirilor aparţinătoare parcului şi care să ducă la popularizarea parcului în calitatea sa de obiectiv de interes public privind biodiversitatea existentă”, adaugă Pirtea.
Cele trei universităţi vor colabora cu instituţii de profil din ţară şi din străinătate în vederea dezvoltării unor activităţi de cercetare ştiinţifică privind dezvoltarea cercetării ştiinţifice referitoare la conservarea biodiversităţii şi protecţia mediului.
În plus, cele trei universităţi au creat Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Biodiversitate, prin care se vor identifica mecanisme de finanţare în vederea asigurării sumelor necesare pentru cheltuielile de întreţinere şi dezvoltare a parcului.
Spaţiul va fi valorificat şi prin organizarea de stagii de practică sau de cercetare de specialitate ai căror beneficiari să fie cadre didactice, cercetători şi studenţi, prin organizarea de ateliere de lucru, a unor şcoli de vară, seminarii, precum şi a cantonamentelor sportive.
Un prim pas în vederea implementării tuturor acestor activităţi a fost realizat în luna martie a acestui an, când 20 de studenţi ai Facultăţii de Chimie, Biologie şi Geografie din cadrul UVT au desfăşurat activităţi de voluntariat în cadrul parcului în vederea executării unor lucrări specifice de întreţinere.
În Parcul Dendrologic Gurahonţ pot fi admirate peste 2.500 de specii de arbori şi plante, printre care şi arbori exotici, Sequoia sau Gingko. Parcul era ameninţat de autodistrugere , pentru că fostul administrator nu a mai putut face faţă cheltuielilor de întreţinere, Universitatea din Oradea anunţând că nu mai are posibilitatea financiară pentru a administra singură parcul.

Comentarii

comentarii