Acasă Stiri recomandate Patapievici, laş şi penibil la Timişoara

Patapievici, laş şi penibil la Timişoara

DISTRIBUIȚI

FOTO

Ceremonie academică cu scandal, la Universitatea de Vest

 

Scandal înainte de decernarea titlului de Doctor Honoris Causa lui Horia Roman Patapievici, sâmbătă, la Timişoara. Un grup de revoluţionari şi dascăli i-au cerut socoteală directorului Institutului Cultural Român, pe treptele Universităţii de Vest din Timişoara. Ei i-au reproşat, în primul rând, că l-ar fi desfiinţat pe Eminescu. Nu au lispit sloganele care îl încadrau pe Patapievici într-o „clasă selectă”, alături de Ceauşescu, Băsescu şi Vadim Tudor. „Jos clica impostorilor!” „Jos mafia culturală şi politică”, „Nu mai tolerăm selecţia negativă în politică şi cultură!” au fost câteva dintre bannerele mai blânde  afişate de protestatari.

 

Patapievici a venit pregătit de circ

 

Horia Roman Patapievici a venit pregătit de scandal, la Timişoara. El chiar a scos mai multe paragarfe din cărţile sale şi le-a explicat nemulţumiţilor ce susţineau că l-a bălăcărit pe Eminescu că se înşală amarnic. Patapievici a vorbit mai multe minute cu protestatarii şi le-a cerut să nu mai scoată frazele sale din context. Revoluţionarii din cadrul Asociaţiei „Victoria”, în funte cu preşedintele Lorin Fortuna, au incendiat în aceeaşi zi, în Piaţa Operei, portretele lui Horia Roman Patapievici, Mircea Mihăieş şi Ioan Talpoş, fostul rector al UVT, considerat unul dintre vinovaţii principali pentru decernarea titlului de Dctor Honoris Causa lui Patapievici.

 

Patapievici – bălăcărit de protestatari

 

Protestatarii i-au cerut socoteală într-un mod destul de elegant, dar apoi au avut cuvinte extrem de dure despre Horia Roman Patapievici. „Protestăm împotriva lui Patapievici pentru că acesta este un personaj ce a insultat grav România, valorile noastre, istoria şi pe Eminescu. Acum face o mişcare de conjunctură foarte interesată. Ţine prelegeri despre Eminescu şi vorbeşte frumos despre acesta, după ce l-a insultat ca nimeni altul. Patapievici ia astăzi, la Timişoara, un titlu fraudulos”, a spus profesorul universitar Viorica Bălteanu, iniţiatorul protestului antiPatapievici de la Universitatea de Vest din Timişoara. Emblema hard a revoluţiei de la Timişoara, Lorin Fortuna, este şi mai radical. „Patapievici este exponentul cel mai de seamă al lichelismului fecalist. Ce poţi să-i ceri unui om care a comparat poporul român cu un cur plin de fecale? Patapievici nu are nicio dimensiune morală. Patapievici şi-a bătut joc de poporul român şi de Eminescu. Azi (n.r. – sâmbătă), în Piaţa Victoriei, vom incendia portretele lui Patapievici, Mircea Mihăieş şi a fostului rector Ioan Talpoş”, susţine revoluţonarul Lorin Fortuna, preşeditele Asociaţiei „Victoria”.

 

A minimalizat protestul prin anecdote din copilărie…

 

În cadrul ceremoniei de acordare a celui mai înalt titlu acdemic onorific lui HRP, întinsă pe durata a aproape două ore, Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest, a ţinut să precizeze că este o onoare deosebită ca universitatea pe care o conduce să-i acorde disctincţia unei „personalităţi proeminente a culturii noastre”. Cornel Ungureanu, preşedintele Uniunii Scritorilor din Timişoara, a prezentat într-o notă eleogioasă biografia lui Patapievici. La ceremonie a fost prezent şi episcopul-vicar al Timişoarei, Paisie Lugojanul. Preasfinşitul a stat în primul rând, însoţit de o doamnă elegantă şi a adus cu el un cor care i-a cântat „Mulţi ani trăiască! lui Patapeivici.  Directorul Institutului Cultural Român şi-a început discursul într-o notă umilă, l-a condimentat cu anecdote din copilărie şi a terminat prin a-i lua în derâdere pe cei ce protestau afară. „Sunt onorat de intrarea în rândul dumneavoastră a unui om prea puţin vrednic să facă parte din ea. (…) Am fost frapat de situaţia de afară. Am aflat că numele meu este alăturat celui al lui Ceauşescu. M-a reconfortat doar faptul că alături de mine era trecut şi Mircea Mihăieş. (…)Le-am explicat celor de afară că îmi citează propoziţii scoase din context. Nu eu nu-l mai consider de actualitate pe Eminescu, ci postmoderniştii. Mi s-a spus şi că sunt relativist. Este un lucru fals, dar nu înţeleg ce ar fi fost dacă chiar eram relativist”, a spus Patapievici. Acesta a ţinut, la final, o prelegere despre Eminescu. Poate şi pentru a le închide gura protestatarilor de afară…

 
{vsig}galerie/patapievici{/vsig}

Comentarii

comentarii