Acasă Actualitate Patronii café-barurilor din Timişoara vor avea oare curajul să interzică complet fumatul,...

Patronii café-barurilor din Timişoara vor avea oare curajul să interzică complet fumatul, conform noii legi?

DISTRIBUIȚI

patronii fumatDupă cum știm cu toţii patronii café-barurilor din Timişoara mizează numai pe banii fumătorilor, sprijină intens consumul de tutun şi îi discriminează cu neruşinare pe nefumători, obligându-i la fumatul pasiv.

Fumatul se interzice în totalitate!
De asemenea, după cum mulţi dintre noi au aflat şi probabil şi aceşti patroni, în data de 15 decembrie 2015, Parlamentul României – Camera Deputaţilor – a adoptat proiectul de lege care modifică şi completează Legea nr. 349/2002, privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Astfel, dacă înainte un bar, club sau restaurant putea fi împărţit în două, pentru fumători şi pentru nefumători (prevedere care nu se respecta deloc), acum s-a interzis total fumatul în spaţiile publice închise, aşadar în aceste café-baruri, cluburi şi restaurant, iar în unităţile şcolare şi sanitare fumatul este interzis complet. Iată ce spune articolul numărul 3 din legea modificată: “Se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. De la prevederile legii fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă. Se interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private”. Tot legea explică ce înseamnă spaţiu public închis: “Orice spaţiu, accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

Efectul pervers al fumatului
Spre deosebire de orice alt viciu, fumatul are acest efect pervers, al afectării sănătăţii tuturor persoanelor care inspiră aerul viciat, de aici şi necesitatea măsurilor de protecţie a persoanelor care aleg viaţa sănătoasă în locul riscului şi a bolilor de orice fel. Juridice.ro mai explică că, potrivit unor statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în prezent fumatul activ şi pasiv omoară aproximativ 6 milioane de persoane anual, iar dacă măsurile luate de state şi guverne nu vor avea efectele scontate, la nivelul anului 2030, aproximativ 8 milioane de oameni vor muri anual din cauza acestui viciu. Printre bolile cauzate de fumat, cele mai răspândite sunt sindromul tabagic fetal, astmul bronşic, BPOC, emfizemul pulmonar, ateroscleroza, infarctul miocardic, accidentul vascular, infertilitatea, impotenţa, bolile imunitare, cancerul, emfizemul pulmonar, arteroscleroza, infarctul, cancerul pulmonar, bucal şi alte tipuri de cancer. Un studiu relativ recent efectuat de cercetătorii americani a revelat faptul că “între 75% şi 90% dintre cazurile de cancer sunt provocate de factori care puteau fi evitaţi, precum fumatul, radiaţiile solare, expunerea la substanţe chimice toxice”. Întrebarea care se ridică este: “Oare patronii café-barurilor din Timişoara vor avea bunul simţ să respecte prevederile noii legi, dat fiind faptul că numai pentru aprinderea unei singure ţigări amenda se ridică la 500 lei?” Rămâne de văzut cine va face controalele şi va aplica amenzile şi dacă le va aplica, doar trăim în România, unde…!

Comentarii

comentarii