Acasă Cultura Patru genii ale muzicii – Enescu, Beethoeven, Brahms și Strauss – la...

Patru genii ale muzicii – Enescu, Beethoeven, Brahms și Strauss – la Filarmonica Banatul Timișoara

DISTRIBUIȚI

FilarmonicaaaotografieDacă vineri, 2 iunie, la Filarmonica Banatul Timișoara, este geniul muzicii românești, George Enescu, de la ora 19, sâmbătă 3 iunie, sunt alte trei genii – Beethoeven, Brahms și Strauss – într-un concert de zile mari, tot de la ora 19.

Cu acest prilej, interpreții la fel de geniali vor fi Volkhard Steude – vioară şi Cătălina Butcaru – pian.

Violonistul VOLKHARD STEUDE s-a născut în anul 1971 la Leipzig, Germania. A început studiul viorii la vârsta de cinci ani, la Conservatorul din Cottbus.
În 1987 obține Premiul ƖƖ la Concursul de vioară pentru tineret din Germania Democrată (DDR-Jugendwettbewerbs). În 1988 începe studiile la Conservatorul Hanns Eisler din Berlin, sub îndrumarea profesorilor Joachim Scholz și Werner Scholz. Este laureat al unor numeroase concursuri internaționale de vioară.
În 1993 devine Prim-concertmaestru al orchestrei de tineret Gustav-Mahler Jugendorchesters. Din martie 1994 urmează cursurile celebrului profesor Alfred Staar, la Universitatea de muzică din Viena. Din noiembrie 1994 Volkhard Steude deține poziția de concertmaestru al orchestrei Operei din Viena, iar din anul 2000 este concertmaestru și al Filarmonicii din Viena.
Ca solist, împreună cu Filarmonica din Viena, susține concerte sub bagheta unor dirijori renumiți precum Giuseppe Sinopoli, Daniel Barenboim și Tugan Sokhiev. Numeroase apariții ca solist pe scene din Europa și Japonia (Concertul de vioară și Triplul concert de Beethoven, Concertul în mi minor și Dublul concert în re minor de Mendelssohn, Concertele în la major, re major și Simfonia concertantă de Mozart, Concertul de vioară de Sibelius, Concertul de vioară de Ceaikovski, etc. sunt atestate în transmisii radio în direct și printr-o impresionantă discografie.
Volkhard Steude împărtășește o mare pasiune și pentru muzica de cameră, dedicată în special literaturii pentru cvartetul de coarde. În 2002 fondează Cvartetul de coarde Steude, împreună cu trei alți membri ai Filarmonicii din Viena, cu care susține o bogată activitate concertistică în Europa și Japonia.
Volkhard Steude cântă pe o vioară Antonius Stradivarius 1714 (ex Smith-Querson), care i-a fost pusă la dispoziție de Banca Națională a Austriei.
Cătălina Butcaru este născută în Constanţa. A început studiul pianului la vârsta de cinci ani, la Liceul de muzică din Constanţa, la clasa profesoarei Victoria Nițu. La vârsta de opt ani are prima apariţie publică în concert, iar la vârsta de paisprezece ani își face debutul cu orchestra. Continuă studiile la Liceul de muzică G. Enescu din București, la clasa profesoarei Olga Szel, bucurându-se în același timp şi de îndrumarea renumiţilor pianiști Aurora Ienei şi Dan Grigore.
Realizează primele imprimări pentru Radiodifuziunea din București. La numai şaisprezece ani este admisă la Universitatea de Muzică din Viena, unde lucrează cu profesorul Jürg von Vintschger, îşi aprofundează studiile cu pianista Meira Farkas şi obţine diploma de solist. Urmează cursuri de masterat artistic la Universitatea de Muzică din Graz, sub îndrumarea marelui pedagog rus Alexander Satz. În 2006 obține diploma de masterat artistic. Participă, de asemenea, la numeroase cursuri de măiestrie cu legende ale pianisticii mondiale precum Dmitri Bashkirov, Andrzej Jasinski, Martin Hughes.
Pianista reunește în palmaresul său numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale, cum ar fi Concursul Lira de Aur, Concursul Mozart, Concursul Steinway în Viena, etc. Între 1996 și 2001 realizează primele înregistrări pentru Radioul şi Televiziunea din Austria.
Cătălina Butcaru a obținut de-a lungul mai multor ani burse ale fundațiilor Alban Berg și Maria Theresia. Lansarea compact-discului de debut solo în 2008, imprimat la Wigmore Hall din capitala britanică, a trezit interes pe plan internațional. Albumul conține lucrări de A. Berg, M. Ravel și R. Schumann, a fost primit cu entuziasm de critica internațională și prezentat în întregime de Radiodifuziunea austriacă. În urma unui concert de muzică de cameră, desfăşurat în Konzerthaus în Viena în anul 2000, revista muzicală Der Neue Merker menţiona: “Pianista română este o parteneră de dialog muzical de o maturitate uimitoare, cu o tehnica perfect acurată şi o paletă de expresie desfăşurată între sublim şi forţă şi energie debordantă.” Susţine concerte, printre altele, în seria de concerte Musica Juventutis găzduită de celebra Konzerthaus din Viena (Austria), pe scena Radiodifuziunii din Viena, sala Filarmonicii din Luxemburg, la Ateneul Român, la Sala Radio din București, sala Ehrbar din Viena, Sala Mare a Castelului Esterházy din Eisenstadt, Centrul Liszt din Raiding (Austria), Sala Martinu (Praga), etc.
Cătălina Butcaru a participat la numeroase proiecte de muzică de cameră cu muzicieni de renume, cum ar fi în duo cu violonistul Volkhard Steude (concertmaestrul Filarmonicii din Viena), cu violoncelistul cvartetului Alban Berg – Valentin Erben, sau cu tânărul violonist Emmanuel Tjeknavorian. După o scurtă pauză datorată nașterii celor doi fii, Cătălina Butcaru își continuă activitatea concertistică și lansează în anul 2014, împreună cu flautistul român Matei Ioachimescu, compact-discul Lumière, cu lucrări de Poulenc, Enescu, Jolivet.
Cătălina Butcaru este invitată să participe cu regularitate la festivaluri internaționale, cum ar fi în cadrul Festivalului de Muzică de Cameră din Reichenau (Austria), Festivalul Golling (Austria), Festivalul Klassik Azur (Franța), Festivalul Klassik im Burghof (Austria), Festivalul Toamna Muzicală Clujeană ș.a.
Împreună cu Volkhard Steude, concertmaestrul Filarmonicii din Viena, a susținut în 2016 un turneu de concerte de mare succes în România. În urma primirii foarte călduroase din partea publicului, duo-ul este din nou invitat în 2017 în cele mai importante săli de concerte din România, pentru o nouă serie de recitaluri și concerte (Dublul Concert cu orchestra de Mendelssohn-Bartholdy). În 2017 Cătălina Butcaru va prezenta de trei ori Concertul pentru pian și orchestră de Schumann, împreună cu Mitteldeutschen Kammerphilharmonie.

Orarul casieriei Filarmonicii Banatul în intervalul 1-5 iunie
Joi, 1 iunie: 14.00- 19.00
Vineri, 2 iunie: 18.00 – 19.00
Sâmbătă, 3 iunie: 18.00- 19.00
Duminică, 4 iunie – ÎNCHIS
Luni, 5 iunie – ÎNCHIS.

Comentarii

comentarii