Acasă Eveniment Pericolele – îndepărtate cu drujba în Parcul Copiilor din Timişoara

Pericolele – îndepărtate cu drujba în Parcul Copiilor din Timişoara

DISTRIBUIȚI

Lucrările la Parcul Copiilor din Timişoara sunt în grafic. Responsabilii de reamenjarea şi modernizarea parcului susţin că lucrările vor fi gata până la sfârşitul anului. Angajaţii de la Horticultura taie, în aceste zile, crengile periculoase ale stejarilor bătrâni din parc. Zilele trecute, o astfel de creangă putrezită era să provoace un dezastru. Ea a căzut la câteva palme de o echipă de munictori ce lucra în zonă. Imediat s-a decis curăţarea copacilor periculoşi. Mai mulţi timişoreni s-au inflamat, marţi, crezând că cei vizaţi de drujbe sunt arborii valoroşi din parc.

Arborii valoroşi – ocoliţi de drujbe

„În Parcul Copiilor nu va fi tăiat niciun arbore, doar crengile care sunt uscate sunt tăiate. Chiar zilele trecute, o creangă s-a rupt şi putea accidenta mai mulţi muncitori care lucrau în zonă”, spune Andrei Drăgilă, directorul Horticultura. Un subordonat de-al său a ţinut morţiş să iasă, marţi, din anonimat. Acesta a închis cu lacătul poarta parcului, ce stătea mereu larg deschisă. Supraveghetorul tăietorilor de lemne s-a supărat că cineva intră pe şantierul său şi îşi permite să facă poze. Pe fir a intrat şi Primăria Timişoara, care a dat asigurări timişorenilor că arborii valoroşi din Parcul Copiilor nu vor fi tăiaţi. „În Parcul Copiilor se fac lucrări de reamenajare şi cu această ocazie au fost autorizate şi se fac corecţii la arbori şi defrişări pentru exemplarele care sunt bolnave din punct de vedere fitosanitar, au scorburi şi pot prezenta pericol pentru siguranţa copiilor, existând posibilitatea căderii lor. Se scot cioturile şi trunchiurile uscate. Nu ne atingem de pomii valoroşi din Parcul Copiilor, unde există câteva sute de arbori şi arbuşti, mulţi dintre ei fiind din specii deosebite. De pildă, pentru frumosul exemplar din Ginkgo biloba vor fi chiar deviate aleile, astfel încât să nu fie afectat în vreun fel acest arbore şi să poată să fie admirat în continuare”, spune consilierul superior Lăcrămioara Condea, din cadrul Direcţiei de Comunicare din Primăria Timişoara. Reamenajarea şi modernizarea Parcului Copiilor din Timişoara a început în 14 iunie, iar parcul ar trebui să fie gata pe 14 decembrie.

Mai multe denumiri şi înfăţişări

Parcul „Franz Josef”, actualul Parcul Copiilor „Ion Creangă” din Timişoara, a început să fie amenjat în 1858. De-a lungul vremii, acesta a purtat mai multe denumiri şi şi-a schimbat de mai multe ori înfăţişarea. A fost Parcul „Mihai Eminescu, după 1919, iar după 1950 a devenit Parcul Pionierilor.  Parcul „Franz Josef” a fost finalizat în 1891, cu prilejul expoziţiei agroindustriale din acea vreme. Parcul în ansamblu a fost conceput şi realizat ca un parc peisager şi se bucură de existenţa unui exemplar monumental de arborele pagodelor (Gingko biloba), precum şi de existenţa câtorva exemplare de stejar, ale căror vârste depăşesc 100 de ani, la limita vestică a parcului. În anul 2009 s-a întocmit studiul de fezabilitate pentru Parcul Copiilor “Ion Creangă”, studiu care prevede reamenajarea şi modernizarea acestuia. În cadrul acestui proiect se vor realiza zone de joacă pentru diferite grupe de vârstă, cum ar fi: Visul zborului, Muntele fermecat, Ţara piticilor, Ţara uriaşilor, Ţara indienilor, Leagănul cerului, Câmpia neastâmpăraţilor, Fântâna din poveşti. Mai mult, pentru micuţi se va reamenaja teatrul în aer liber, vor fi reabilitate aleile, va fi amenajat un sediu administrativ, o mică clădire pentru recreere şi toalete şi se va instala un sistem de irigat. Parcul Copiilor din Timişoara şi-a închis porţile prin anul 2006, iar de atunci nimeni nu s-a mai încumentat să intre în acest parc, care era controlat în mare parte de persoanele fără adăpost, care îşi făceau veacul prin fosta cofetărie şi prin tunelul groazei.
 

Comentarii

comentarii