Acasă Cultura Personalități ale Banatului: Florin Medeleţ – istoric, muzeograf, arheolog

Personalități ale Banatului: Florin Medeleţ – istoric, muzeograf, arheolog

DISTRIBUIȚI

florin medeletVineri, 26 iunie, e sărbătoare culturală mare, la Bastionul Therezia, de la ora 13,00. Este  lansat volumul “Timişoara povestea oraşelor sale”, autor Florin Medeleţ. Timişorenii cu mic cu mare sunt aşteptaţi la acest eveniment unic. Intrarea este liberă.
Născut la 24 aprilie 1943, în Timişoara, oraşul căruia i-a dedicat o bună parte din activitatea sa ştiinţifică, a absolvit Liceul Andrei Şaguna din Braşov şi Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Inteligenţa şi acribia tânărului au constituit cartea de vizită cu care academicianul Constantin Daicoviciu l-a recomandat prof. Marius Moga – directorul Muzeului Banatului la acea vreme – care solicita un tânăr capabil şi ambiţios alături de care să făurească un muzeu în pas cu vremea.
Începând din iarna anului 1965, tânărul arheolog şi muzeograf Florin Medeleț şi-a dedicat cu ardoare şi devotament întreaga viaţă ştiinţifică nu numai Muzeului Banatului, ci şi întregii cercetări arheologice din Banat.
Devenit şef de secţie, apoi director al Muzeului Banatului (1974 – 1980), Florin Medeleț a acţionat pentru modernizarea şi dezvoltarea instituţiei organizând numeroasele expoziţii temporare tematice şi permanente în Timişoara şi alte localităţi din Banat.
Din dorinţa de salvare a patrimoniului arheologic şi de a lămuri cât mai multe aspecte referitoare la istoria Banatului a efectuat peste 75 de săpături arheologice: Timişoara-Fratelia, Peciu Nou, Voiteni, Remetea Mare, Cugir etc. A organizat timp de peste 20 de ani întâlnirea arheologilor din Banat, un simpozion anual care, pentru multă vreme s-a desfăşurat la Buziaş. Carisma şi pasiunea cu care îşi făcea meseria de arheolog a atras pe şantierele arheologice numeroase generaţii de elevi şi studenţi, unde alături de lecţiile de viaţă şi de istorie, li se va inocula şi morbul unei meserii care cere conştiinţă, ambiţie şi devotament.
Bursier al Universităţii din Viena, a scris peste 100 de cărţi şi studii ştiinţifice, multe dintre ele, puncte de plecare pentru alte cercetări şi subiecte de doctorat.
A desfăşurat o activitate redacţională bogată: a făcut parte din colegiul de redacţie al revistei „Tibiscus”; peste un deceniu redactor sef la „Analele Banatului”, seria nouă; în colegiile de redacţie ale revistelor „Traco-Dacica” şi „Patrimonium Banaticum”.
Activitatea ştiinţifică nu s-a redus doar la cărţile şi studiile ştiinţifice, Florin Medeleț colaborând cu numeroase publicaţii, fiind şi realizatorul a numeroase emisiuni radio şi TV.
Spiritul său creator s-a manifestat nu numai în plan ştiinţific, dar şi literar. În studenţie a participat alături de Ioan Alexandru, Augustin Buzura, Dan Culcer, Romulus Guga, Ion Iuga, Mircea Opriţă, Nicolae Prelipceanu la cenaclul literar studenţesc, pentru ca în anul 1971, să debuteze cu poezie la revista „Tribuna”, iar cu proză, în acelaşi an, în revista „Orizont”, la îndemnul lui Sorin Titel. Este prezent în antologia „Uneori zborul – şapte poeţi”, Ed. Facla, 1973, selecţie şi prezentare făcute de către Anghel Dumbrăveanu. În 2003 a fost publicată ultima culegere de poezii, „De capete, de pajuri, de-ntâmplare”, Ed. MODUS P.H., Reşiţa, 2003, care a oferit o nouă lumină asupra complexei personalități a lui Florin Medeleț.
Profesionalismul său a fost recunoscut prin diplomele de onoare şi medaliile acordate de Muzeul Banatului, de către Ministerul Culturii şi Cultelor, precum şi de acordarea Ordinului Naţional Serviciu Credincios în rang de Cavaler.
(sursa: muzeulbanatului.ro).

Comentarii

comentarii