Acasă Actualitate Pesta porcină africană la fondul de vânătoare 21 Ohaba. Restricții pentru crescătorii...

Pesta porcină africană la fondul de vânătoare 21 Ohaba. Restricții pentru crescătorii din câteva localități din Timiș și Arad

449
DISTRIBUIȚI

Marți, 29 decembrie, în cadrul unei ședințe a Comitetului Local de Combatere a Bolilor, s-a precizat că a fost descoperite noi cazuri de pestă porcină africană la Fondul de Vânătoare 21 Ohaba. Boala a fost confirmată după ce au fost examinate probe prelevate de la patru porci mistreți găsiți morți pe raza fondului de vânătoare. „Menționăm că pe raza FV 21 Ohaba există un efectiv de 95 de capete mistreți, din care 13 au fost vânați, examinați de către LSVSA Timiș rezultatul fiind negativ PPA”, arată reprezentanții Instituției Prefectului Județului Timiș.

In cadrul ședinței a fost adoptată Hotărârea privind aprobarea Planului de măsuri referitoare la combaterea Pestei Porcine Africane din Fondul de Vânătoare 21 Ohaba, Asociația de Vânătoare Valea lui Liman-Făget, județul Timiș. Astfel, reprezentanții prefecturii transmit:

„Conform acestui plan a fost stabilită zona afectată care reprezintă o rază de 13 km de la caz /locul unde au fost găsite cele zece cadavre de porci mistreți.

Zona afectată este formată din:

  1. Zona infectată care reprezintă o rază de 0-8 km de la locul unde au fost găsite cadavrele de porci mistreți.

Zona infectată cuprinde următoarele localități:

– Ohaba Română, Rădmănești, Spata, Dubești, Dobrești, Ohaba Lungă – județul Timiș;

– Bruznic, Pătârș, Zăbalț – județul Arad.

  1. Zona tampon de încă 5 kilometri (8-13 kilometri) care cuprinde următoarele localități

–  Topla, Ierșnic, Cladova, Lăpușnic, Bara, Vizma, Crivobara – județul Timiș

– Labașinț, Varnița, Dorgoș, Chelmac, Belotinț, Lalașint, Bătuța, Bata, Nicolae Bălcescu, Țela, Bulci, Bacău de Mijloc-județul Arad.

Fondurile cinegetice cuprinse în zona afectată sunt FV 19 Paniova, FV 20 Bara, FV 22 Bethausen.

Timp de 7 zile se interzice mișcarea animalelor din toate speciile  în localitățile aflate în zona afectată (0-13 km).

Precizăm că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”.

Comentarii

comentarii