Acasă Actualitate Pestă porcină și în satul Iersnic, comuna Ohaba Lungă

Pestă porcină și în satul Iersnic, comuna Ohaba Lungă

283
DISTRIBUIȚI

Joi, 12 august, reprezentanții Instituției Prefectului Județului Timiș transmit că în județ a mai apărut un focar de pestă porcină africană, la o gospodărie din satul Iersnic, comuna Ohaba Lungă. Marți au fost prelevate probleme de la doi porci, pentru ca miercuri să vină rezultat pozitiv din partea LSVSA Timiș, iar joi Centrul Local de Combatere a Bolilor să ia măsurile care se impun.

„S-a aprobat Hotărârea nr. 24/12.08.2021 de aprobare a zonelor de protectie și supraveghere din jurul focarului de pestă porcină africană, a măsurilor de ucidere imediată a două capete porcine, sub control oficial şi neutralizare prin incinerare a materialelor de risc și a aprobării Planului de măsuri în cazul confirmării bolii la porcii domestici din exploatația non-profesională comuna Ohaba Lungă, localitatea Iersnic nr. 132, județul Timiș”, transmit reprezentanții prefecturii de Timiș.

Concret, în zona de protecție, definită pe o rază de trei kilometri în jurul focarului, se găsesc localitățile Iersnic, Ohaba Lungă și Topla. În zona de supraveghere, una pe o rază de 10 km în jurul focarului, vor fi Dobrești, Lapusnic, Bara, Radmanești, Ohaba Română, Dubești, Bunea Mare, Pădurani, Povergina, Remetea-Luncă, Rachita, Mănăștiur, Leucușești, Jupani, Susani, Bethausen, Cutina și Cladova.

„Precizăm că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină. În prezent există 4 focare active de pestă porcină africană în județul Timiș, din care 3 focare în gospodării private (exploatații non – profesionale) și 1 focar într-o exploatație profesională”, mai precizează reprezentanții prefecturii.

Comentarii

comentarii