Acasă Sănătate Peste 200 de psihiatri și alți specialiști în sănătate mintală din Banat...

Peste 200 de psihiatri și alți specialiști în sănătate mintală din Banat s-au reunit la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Asociaţia Psihiatrică Mircea Lăzărescu Timişoara, în colaborare cu Asociația de Psihiatrie Comunitară “Șanse” și Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara a organizat conferința de psihiatrie Abordarea multidisciplinară şi culturală a patologiei afective.

Prof. univ. dr. Cristina Bredicean, președinta Asociaţiei Psihiatrice Mircea Lăzărescu Timişoara, a explicat că evenimentul s-a înscris în lunga tradiție a comunității profesionale din domeniul sănătății mintale din zona de Vest a României de a se reuni pentru dezbateri profesionale și actualizări pe teme prioritare domeniului psihiatric.

Întrunirea profesioniștilor s-a desfășurat în perioada 14-17 septembrie 2023 în orașul de pe Bega. În anul în care Timișoara este Capitală Culturală Europeană s-au reunit peste 200 de participanți, mediciși psihologi care activează în sistemul de îngrijire a sănătății mintale, dar și oameni de cultură și suporteri ai sănătății mintale din comunitatea din Banat. Conferinţa a fost în formatul hibrid, permițând atât interacțiuni și dezbateri față în față, cât și urmărirea prelegerilor online, în timp real, prin transmisiune live de către participanții din țară care au optat să asiste în acest mod la sesiunile de lucrări.

Conferinţa s-a centrat pe conturarea imaginii patologiei afective în prezent din punct de vedere multidisciplinar şi din perspectiva culturală. Lectori de prestigiu din generații diferite, au abordat teme de interes deosebit ale societăţii româneşti din perspectiva medicală şi psihosocială.

Programul interactiv cuprins cursuri pentru tinerii specialiști urmate de prelegeri pe diferite teme: Bipolaritate în perspectivă evoluționist-culturală prezentată de Prof.Dr. Lăzărescu Mircea, Corelații clinico-biologice în tulburările afective prezentate de Prof. Dr. Dehelean Liana, Particularităţi biologice şi culturale în anxietate au fost discutate de către Prof.Dr. Nireştean Aurel, Depresia postpartum şi costurile globale ale depresiei a fost un subiect abordat de către Prof. Dr. Enătescu Virgil, Recuperarea şi calitatea vieţii la persoanele cu diagnostic de psihiatrie a fost abordată de către Dr. Stoica Ileana, Legăturile traumatice și rolul sistemic al psihiatrului ne-a vorbit Dr. Panfil Anca, Piroluria a fost abordată de către Prof. Dr. Ursoniu Sorin, Dr. Tămăşan Simona a discutat despre psihiatru, regula şi cutuma în spațiul postpandemic, Antropolog Burghele Camelia ne-a prezentat leacuri, sfaturi şi cancanuri în pandemie, aspectele terapiei cognitive au fost abordate de către Conf.Univ. Psih. Popa Cosmin şi nu în ultimul rând am aflat informaţii noi despre TEC de la Sef Luc. Băcilă Ciprian. Deasemenea am beneficiat de o expoziție de artă a d-nei Gilda Radu, Marieta Peiov şi a medicului rezident Andrei Pascariu.

Suntem convinşi că desfășurarea acestei conferinţe a fost benefică activității științifice din domeniul psihiatric – a concluzionat dr. Cristina Bredicean.

 

Comentarii

comentarii