Acasă Eveniment Peste 3.000 de lampioane au luminat Piaţa Unirii, la Festivalul Luminii, pentru...

Peste 3.000 de lampioane au luminat Piaţa Unirii, la Festivalul Luminii, pentru „a opri” timpul în loc

DISTRIBUIȚI

lampioane„Vrem o lume mai bună, unde indivizii sunt împliniţi pe plan personal, spiritual şi social”, a fost mesajul festivalului.

Peste 3.000 de lampioane (cunoscute sub numele de „gulguţe”) au fost aprinse în Piaţa Unirii, sâmbătă, 25 mai, în cadrul Festivalului Luminii, ediţia a IV-a, cu tema „Rescoperirea frumuseţii lucrurilor mărunte”. „Vrem o lume unde indivizii sunt împliniţi pe plan personal, spiritual şi social – o lume mai bună. Doar îmbunătăţindu-ne pe noi înşine vom reuşi să facem lumea mai bună”, a fost mesajul festivalului.

Gânduri bune şi lumină

Astfel, zeci de tineri cercetaşi au împărțit gânduri bune şi lumină tuturor celor prezenți în Piaţa Unirii. Evenimentul a avut loc simultan în aproape 20 de oraşe din ţară: Deva, Bacău, Arad, Timişoara, Seini, Bucureşti, Sibiu, Tecuci, Râmnicu Vâlcea, Giurgiu, Oradea, Cluj Napoca, Alba Iulia, Hunedoara, Târgu Mureş, Borşa. “Cercetașii consideră că lucrurile valoroase în viață se construiesc prin suma unor gesturi mărunte. Festivalul Luminii este o modalitate de a opri timpul în loc, în ciuda agitaţiei urbane, de a face oamenii să contribuie indiferent de vârsta la valorificarea timpului, a lucrurilor importante şi a celor minore din viaţă, într-un mod creativ “, a subliniat Bianca Neşiu – Bedreag, preşedintele Organizaţiei Cercetaşii României. Scopul festivalului a fost redescoperirea valorilor culturale neglijate de societatea contemporană şi promovarea organizaţiilor de tineret şi a tinerelor talente. Au fost pregătite o serie de ateliere atractive pentru timişorenii de toate vârstele: ateliere de noduri, de face painting, de origami, expoziţii de pictură şi fotografie, standuri de promovare a organizaţiilor de tineret non-guvernamentale şi foarte  multe jocuri pentru copii. Festivalul s-a încheiat cu un spectacol de jonglerii cu foc.

Zece legi ale cercetăşiei

În 2013, se împlinesc 100 de ani de cercetăşie în România, iar aniversarea va fi marcată printr-o serie de câmpuri organizate în toate regiunile ţării. În vestul ţării, Centrul Local „Licos” din Timişoara va organiza Câmpul Regional „Simion Mehedinţi” din Cheile Nerei. Organizaţia Naţională „Cercetaşii României” numără 2.500 de membri, în 61 de centre locale.
 Legea Cercetaşului: “Un cod de viaţa individual şi colectiv, care are la bază principiile cercetăşiei. Reprezintă un cadru de referinţa pentru comportamentul de zi cu zi, pe de o parte, şi stabileşte normele comunităţii cercetăşeşti, pe de altă parte. Cele 10 legi ale cercetaşului:

1. Cercetaşul îşi iubeşte patria sa, România, şi pe toţi cei care trăiesc în ea.
2. Cercetaşul este loial, şi respectă cuvântul dat, nu minte, este curat în gând, în vorbă şi în faptă.
3. Cercetaşul este util şi îşi ajută semenii în orice situaţie; este un prieten pentru toţi şi frate cu toţi cercetaşii.
4. Cercetaşul este econom şi cumpătat, este îngăduitor cu alţii şi sever cu sine; îşi îngrijeşte corpul şi duce o viaţă sănătoasă.
5. Cercetaşul iubeşte şi ocroteşte natura şi este bun cu animalele.
6. Cercetaşul îşi respectă şi ascultă părinţii, şefii şi profesorii şi este disciplinat în tot ceea ce face.
7. Cercetaşul este credincios şi respectă credinţa celorlalţi.
8. Cercetaşul este curajos şi încrezător în puterile sale, vioi şi plin de însufleţire.
9. Cercetaşul iubeşte învăţătura şi, la rândul său, învaţă şi pe alţii.
10. Cercetaşul se străduieşte să facă în fiecare zi o faptă bună, oricât de neînsemnată ar părea ea.

Comentarii

comentarii