Acasă Economic Peste 5.000 de vizitatori la TIMAGRALIM 2011

Peste 5.000 de vizitatori la TIMAGRALIM 2011

DISTRIBUIȚI

 În perioada 16-19 iunie, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș împreună cu Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, în parteneriat media cu revista ”Ferma”, au organizat cea de-a 9-a ediție a Târgului Internațional de echipamente și produse din domeniul agriculturii, zootehniei și alimentației – TIMAGRALIM, manifestare tradițională de referință pentru piața de profil din vestul țării.

 Agricultura este definită ca știința, arta sau practica care se ocupă cu procesul producerii de hrană vegetală și animală. În acest context, organizatorii s-au străduit să aducă împreună practica, știința și arta de a face agricultură iar cei aproape 200 de expozanți au reușit să convingă publicul profesionist dar și cel larg de acest fapt. Așadar, ediția din acest an a TIMAGRALIM a reunit agricultori, producători tradiționali și de produse ecologice, crescători de animale, distribuitori de utilaje agricole, instituții de profil din întreaga țară și din străinătate (Serbia, Ungaria) care și-au expus oferta pe o suprafață de 1.200 mp interior și 5.000 mp exterior. Varietatea și multitudinea expozanților a determinat organizarea lor în saloane distincte: salonul de agricultură, salonul de zootehnie, salonul de mecanizare, salonul de horticultură, salonul de alimentație publică, salonul de bioagricultură România-Ungaria. Alături de acestea, vizitatorii au regăsit poligonul de culturi agricole care a reunit firme, institute și stațiuni de cercetare, precum și zona de demonstrații cu utilaje în câmp. Salonul România-Ungaria cât și programul conex de seminarii și conferințe despre agricultura ecologică au fost realizate în cadrul Proiectului ”Bio-agricultura, păstrarea culturilor în comunitățile din zonele specializate în obținerea de produse agricole, zootehnie și pomicultură”, finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007-2013, derulat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în parteneriat cu Asociaţia Camerelor de Comerţ si Industrie din Regiunea Vest şi Camera Agricolă şi Societatea de Utilitate Publică a judeţului Csongrád (Ungaria). La Salonul de bioagricultură au fost prezente 10 firme maghiare și 41 de firme românești din județele Timiș și Arad care produc în sistem certificat ”bio”: lactate și brânzeturi, mezeluri, miere și produse apicole, vin, paste făinoase, pâine și produse de panificație și patiserie, fructe și dulcețuri din fructe, legume, cereale dar și îngrășăminte organice, produse fito-sanitare și sanitar-veterinare, pomi fructiferi, soiuri de viță de vie, echipamente de creștere a animalelor. Seminariile au fost susținute de lectori maghiari și români și s-au adresat cu prioritate comunităţilor şi persoanelor implicate în cultivarea produselor bioagricole, zootehnie şi pomicultură, companiilor din industria alimentară, institutelor de cercetare și universităților cu preocupări în domeniu.

Printre teme care au suscitat atenția celor peste 60 de participanți la sesiunile științifice, în cele trei zilem s-au numărat: etichetarea produselor biologice; apicultura biologică; riscuri și oportunități în producția bio pentru micii producători; tehnologii noi în cultura biologică a ardeiului practicat în solari; posibilitățile agriculturii ecologice în Ungaria. De asemenea, a fost prezentat și lansat studiul realizat prin proiect: „Analiză comparativă privind procedurile și tehnologiile pentru bioagricultură, în regiunea transfrontalieră România – Ungaria”. O bogată suită de conferințe și seminarii tematice, o mare diversitate a saloanelor specializate, demonstrații cu utilaje în câmp, prezentări de culturi experimentale în cadrul Zilelor Câmpului, expoziția și concursul de animale, degustări de produse tradiționale și ecologice, spectacole ecvestre și tombola vizitatorului – au fost câteva din atuurile care au atras peste 5.000 de vizitatori, conferind acestei ediții succes și notorietate. “Colaborarea dintre Ungaria și România, dintre județele Csongrad și Timiș, în cadrul acestui proiect este foarte importantă atât pentru bioagricultură cât și pentru bioalimentație. Prin proiecte, colaborăm mai bine, ne cunoaștem mai bine, legăm prietenii. Este o bucurie să ne întâlnim la cel mai mare târg de profil din vestul României și de aceea vom fi prezenți și la ediția de anul viitor„, a spus ing. Kormányos Sándor, reprezentantul Camerei Agricole a Județului Csongrad, prezent la deschiderea oficială a TIMAGRALIM, alături de înalți oficiali ai Guvernului României, administraţiei publice locale, organismelor intermediare regionale de profil, corpului diplomatic acreditat la Timişoara, cadrelor didactice, cercetătorilor şi specialiştilor din învăţământul universitar şi pre-universitar de specialitate.

Comentarii

comentarii