Acasă Economic Planta minune comparată cu o pădure, dar ignorată de fermierii din Timiș....

Planta minune comparată cu o pădure, dar ignorată de fermierii din Timiș. La SCDA Lovrin sunt 40 de ha

DISTRIBUIȚI

Inginer Anca Panda, șefa Laboratorului de ameliorarea cânepii și a plantelor medicinale din cadrul SCDA Lovrin, atrage atenția că fermierii ar trebui să mizeze și pe cultura de cânepă, să nu o mai ignore cu desăvârșire, fiindcă este o plantă care aduce foarte mari beneficii.

Un hectar cultivat cu cânepă poate fi comparat ca valoare cu mai multe ha de pădure.

De ce? ”O pădure dacă poate fi exploatată după câțiva zeci de ani, pe cânepă o putem folosi an de an. Această plantă produce de două ori mai mult combustibil, decât sporul de lemn dintr-o pădure, iar valoarea comercială este extraordinară. Nimic nu se aruncă”, atenționează Anca Panda.

O plantă de care nu se prind bolile

În 2020, seceta și-a spus cuvântul în Timiș și a avut efect asupra cânepii. De aceea răsărirea a fost mai dificilă și a început după o perioadă mai lungă de stagnare. Un fermier care dorește să cultive cânepă pentru fibră are nevoie de o cantitate de 80 -100 kg de sămânță la ha, iar pentru a obține sămânță, trebuie să folosească 10 -15 kg la ha.

Cânepa are o sămânță micuță de aceea pregătirea patului germinativ trebuie începută cu arătura de vară, iar în primăvară se va folosi un combinator, pentru ca pământul să fie foarte bine mărunțit, apoi se poate aplica un ierbicid Dual Gold, care se încorporează foarte bine în perioadele secetoase, așa cum a fost 2020.

Scopul este să nu se piardă apa din sol, din cauza lucrărilor aplicate, iar pământul trebuie să fie cât mai bine pregătit pentru semănat. În cultură, la Lovrin, sunt 40 de ha cu soiul Silvana, în acest an, pentru comercializare. Celelalte soiuri rămân în conservare și pot fi extinse pentru piață, dacă există cerere.

Cânepa de la Lovrin a fost astfel creată, încât să fie rezistentă la boli și la dăunători. Totuși, o problemă apare mai ales în perioadele secetoase, atunci are loc atacul de pureci, dar se aplică tratamentele specifice, de obicei cu Decis Mega de la Bayer. De asemenea, molia cânepii mai ridică probleme, fiindcă rămâne în sol și este mai greu de luptat cu acest dăunător. De aceea este utilă rotația culturilor, iar cânepa nu trebuie să fie cultivată pe aceeași solă, decât după 2-4  ani.

Teodora – cel mai nou soi de cânepă creat în 2019

Cercetările la cânepa dioică au început din secolul trecut, în 1950, la Lovrin. Una dintre primele soiuri create în laboratoarele stațiunii, dar în colaborare, a fost Fibramulta 151, iar următorul a fost Lovrin 110, cu mare succes atât în România, cât și peste granițe. Nu după mult timp a fost creat soiul Silvana, apoi Armanca, iar în 2019, cel mai noi soi de cânepă dioică realizat la Lovrin este Teodora, la care Anca Panda a fost autor, alături de Valeriu Tabără, Marinel Horablaga și Neag Amalia.

”Cercetările au fost îndreptate în direcția obținerii cânepii de fibră foarte lungă și de bună calitate. Bineînțeles că se pretează și pentru producția de sămânță pentru fermierii care vor să cultive această plantă deosebită. Beneficiile pe care le avem de la cânepă sunt foarte mari. Se poate valorifica întreaga plantă: sămânță, fibră, frunze.

Partea foliară este un foarte bun îngrășământ pentru pământ, iar partea lemnoasă are o putere calorică mare. Sămânța a intrat și în industria alimentară, iar mai nou sămânța obținută la SCDA Lovrin va ajunge și în industria farmaceutică”, a subliniat Anca Panda.

Comentarii

comentarii