Acasă Actualitate Populația de zimbri din rezervația de la Armeniș a ajuns la 30...

Populația de zimbri din rezervația de la Armeniș a ajuns la 30 de exemplare

DISTRIBUIȚI

zimbru1Populația de zimbri din rezervația de la Armeniș, județul Caraș Severin, a ajuns la 30 de exemplare, programul de eliberare a animalelor în sălbăticie urmând să continue încă cel puțin cinci ani, a anunțat, vineri , Csibi Magor, directorul WWF România.

El a precizat, cu ocazia unei acțiuni de observare a zimbrilor organizată la Armeniș, că populația actuală este formată din 28 de exemplare adulte, provenite din cele două repopulări din 2014 și 2015, cărora li s-au adăugat, în ultimele luni, doi pui. “Este un proiect care va continua încă cinci ani, eu sper că și mai mult, până vom ajunge la o populație de 300 de zimbri”, a spus Csibi Magor.
El și-a amintit și de momentul aducerii primului zimbru la Armeniș. “Pentru mine, cel mai important moment a fost când s-a deschis primul camion și după 20 de minute a ieșit primul zimbru. Să vezi o specie care e dispărută de foarte multă vreme cum revine, este un moment pe care un conservaționist este impresionant”, a mai spus reprezentantul WWF România.
Potrivit managerului de proiect Adrian Hăgătiș, o importanță deosebită a fost acordată implicării populației locale. “Folosim zimbrul ca pe o specie simbol, prin care putem să ajutăm conservarea și la o scară mai mare. (…) Acest proiect a început de mai bine de trei ani (…), fiind un model de conservare care implică de fapt și dezvoltarea comunităților locale”, a spus Hăgătiș.
La evenimentul de la Armeniș au mai fost prezenți ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu și ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummel.
“Este important să reușim să integrăm și populația într-un astfel de proiect, un proiect de cunoaștere a ce înseamnă să trăiești într-un mod curat, într-un mod natural. (…) Ar trebui să lucrăm și la partea legislativă pentru integrarea zimbrilor, (…) la nivelul Ministerului Mediului vom lucra în perioada următoare pentru implementarea și punerea în funcțiune a Agenției Naționale de Arii Protejate, în care și partea aceasta de resălbăticire trebuie să fie promovată”, a declarat Grațiela Gravrilescu.
Ambasadorul Marii Britanii a apreciat, la rândul său, importanța pe care o are zimbrul în tradiția românească. “Pentru România, zimbrul a fost întotdeauna un animal emblematic, se vede imaginea zimbrului peste tot (…) și sper că prin acest proiect vom putea să vedem zimbri vii în România, nu doar imaginea lor”, a spus diplomatul britanic.
O turmă formată din 14 zimbri a ajuns în luna iunie în Munții Țarcu, județul Caraș-Severin, animalele intrând într-un proces de adaptare treptată, până la eliberarea în sălbăticie. Anterior, în anul 2014, 17 zimbri, proveniți din centre de reproducere și grădini zoologice din toată Europa, au fost relocați în Munții Țarcu.
Rewilding Europe și WWF România, împreună cu partenerii locali, naționali și internaționali, lucrează la crearea unui model de dezvoltare durabilă în Carpații Meridionali și la refacerea unei populații sălbatice de zimbri de-a lungul Carpaților.
Zimbrul, o dată reintrodus cu succes, iar habitatul lui conservat în mod eficient, va ajuta la menținerea, la scară mare, a coridoarelor ecologice, permițând proceselor naturale și resălbăticirii să aibă loc, ajutând astfel natura să se vindece singură.

 

Comentarii

comentarii