Acasă Actualitate Povestea Casei Ronald McDonald – locul unde părinții copiilor internați la spital...

Povestea Casei Ronald McDonald – locul unde părinții copiilor internați la spital pot sta gratuit

DISTRIBUIȚI

Toate restaurantele McDonald’s din lume, ca atare şi cele din România, sunt dotate cu cutii prin care se colectează bani. Clienţii aruncă în aceste cutii, aproape automat, mărunţişul primit ca rest. Nici nu se gândesc la destinaţia banilor adunaţi în aceste fast-food-uri.

 Banii sunt folosiţi de Fundaţia pentru Copii Ronald McDonald, care are în România trei Case “Ronald McDonald” – una în Bucureşti, în curtea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, care funcţionează din 2003, cealaltă e în Timişoara, în curtea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu”, deschisă în august 2008, iar cea de-a treia a fost deschisă la Iași, în curtea Spitalului  Clinic de Urgență pentru Copii “Sf. Maria”, din 2022.

 Așadar, cutiile de donaţii din restaurante sunt direcţionate către fundaţie, fiind principala sursă de venit pentru Casa Ronald McDonald.

 În 1998, McDonald’s a înființat Fundația pentru Copii Ronald McDonald, la trei ani după începerea operațiunilor în țară. Prin construirea și operarea celor trei Case Ronald McDonald, Fundația a sprijinit peste 22.200 de părinți ai căror copii au fost internați în spitalele din București (peste 11.700 de părinți), Timișoara (peste 10.450 de părinți) și Iași.

 În anul 2008, la Timișoara a fost inaugurată cea de-a doua Casă Ronald McDonald. Aceasta are 24 de camere, fiecare cu baie proprie, bucătărie, spălătorie, spații comune de joacă pentru copii și un living unde părinții se pot bucura de o masă caldă și pot socializa cu alți părinți din Casă.

 Sunt oameni care călătoresc de peste tot din ţară, sunt familii care nu au posibilităţi materiale. Sunt familii care stau trei zile, dar sunt familii care stau 330 de zile în casă. Toate aceste servicii sunt oferite în mod gratuit.

 Casele Ronald McDonald sunt construite cu scopul de a ține împreună familiile cu copii internați pe perioade îndelungate în spitalele pediatrice. Rolul acestora este de a fi „case departe de casă” pentru părinți, ajutând familii din toată țara să își poată direcționa toată atenția asupra micilor pacienți.

 “De 25 de ani, suntem parte din poveștile de viață a zeci de mii de copii din România și a familiilor lor. Suntem alături de părinții copiilor internați în spitalele din București, Timișoara și Iași în casele departe de casă, construind sisteme de sprijin pentru orice perioadă micul pacient este internat. La Casa Ronald McDonald, părintele lasă grijile, tristețea, durerea și ia tihnă, o vorbă bună, o masă caldă și certitudinea unui loc al său la doi pași de patul copilului. În spitalele alături de care suntem an de an cu dotări, mii de copii primesc îngrijiri în condiții mai bune. Astfel, punem anual pe harta proiectelor de implicare în comunitate inițiative ambițioase ce adresează nevoi cronice.

Misiunea noastră de Bine e posibilă, zi de zi, cu ajutorul partenerului nostru fondator – McDonald’s, al partenerilor și susținătorilor Fundației, cărora le sunt foarte recunoscătoare. În ultimii ani, lecția solidarității a fost constant în viețile noastre o lumină și o motivație puternică de a merge mai departe. Invit cu bucurie comunitatea de afaceri să continue suportul pentru inițiativele ce susțin copiii bolnavi și familiile lor”, a declarat Amalia Năstase, președintele Consiliul Director Fundația pentru Copii Ronald McDonald.

 An de an, Fundația sprijină spitale de copii și secții de pediatrie din toată țara, astfel încât micii pacienți să primească cele mai bune îngrijiri medicale, în condiții optime. Proiectele vizează dotări cu aparatură performantă de diagnoză și tratament, lucrări de infrastructură pentru extinderea sau modernizarea secțiilor pediatrie și susținerea cu materialele, echipamentele și consumabilele necesare desfășurării actului medical în cele mai bune condiții.

 De la primele operații realizate cu sprijinul unei echipe internaționale în 2000 pentru 150 de copii cu malformații faciale până  la construirea și modernizarea de secții importante din cadrul spitalelor pediatrice, mii de copii au avut șansa la îngrijiri medicale care să le ofere o viață normală.

 „În calitate de partener principal al Fundației, ne bucurăm că putem fi aproape de misiunea sa și putem sprijini, indirect, comunitatea de care are grijă. În ultimii 25 de ani, acțiunile de strângere de fonduri organizate de McDonald’s pentru Fundație au adus împreună oameni care își doresc să facă bine, atât din rândul echipei, cât și a clienților care ne vizitează restaurantele. Acestea au adus peste 30 de milioane de lei, sumă care s-a transformat în suport pentru construcția celor trei Case, pentru activitatea acestora și pentru susținerea spitalelor care tratează copii. Sunt onorat că putem sprijini munca Fundației. Felicitări întregii echipe din spate pentru toți acești ani și sunt optimist că vom continua să lucrăm împreună pentru un viitor mai bun”, a spus Paul Drăgan, Director General McDonald’s România.

 Experiențele familiilor găzduite în Casele Ronald McDonald au relevat faptul că tratamentul este mai eficient atunci când familia este aproape de pacientul pediatric.

 În 2022, Fundația a inițiat în România primul program dedicat promovării îngrijirii centrate pe familie. Programul își propune creșterea calității actului medical și prioritizarea unei componente esențiale – comunicarea cu familia pacientului pediatric și a generării unor noi direcții de dezvoltare în îngrijire și abordarea serviciilor de sănătate ce au în centrul lor copiii bolnavi și familiile lor.

 Sprijinul comunității este esențial pentru a continua tradiția faptelor bune și în următorii 25 de ani. Companiile pot susține Fundația Ronald McDonald prin programul “Adopt a Room”, redirecționarea până la 20% din impozitul pe profit/venit sau prin voluntariat corporativ, iar persoanele fizice prin donații online (www.rmhc.ro/doneaza), SMS la 8845 cu textul FAMILIE la 8845 pentru 2 euro lunar sau prin redirecționarea celor 3,5% din impozitul pe venit sau prin voluntariat.

Comentarii

comentarii