Acasă Actualitate Povestea incredibilă a timişoreanului Octavian Jack Drăguşan

Povestea incredibilă a timişoreanului Octavian Jack Drăguşan

DISTRIBUIȚI

Te invităm să-i priveşti pe cei cu dizabilităţi altfel decât ai făcut-o. Îndreaptă-ţi atenţia spre ceea ce pot face, spre ceea ce oferă şi spre ceea ce ar putea deveni aceste persoane dacă ar avea sprijinul nostru real. Citeşte povestea incredibilă a lui Tavi şi, dacă îţi place şi te-a impresionat, votează-l la Gala Persoanelor cu Dizabilităţi, „Realizarile persoanei cu dizabilităţi în domeniul academic- educaţional”, pe site-ul www.incluziune.org.

A fost la Eurovizion

Tavi a urmat clasele I – VIII la Şcoala de Ambliopi din Timişoara. Clasele IX – X le-a făcut la Şcoala Generală Nr. 22, iar clasele XI – XIII la Colegiul Bănăţean, secţia Chimie – Biologie, unul dintre cele mai bune licee din oraş. După liceu a studiat timp de un an canto popular în cadrul Şcolii de Afaceri şi Meserii din cadrul Casei Tineretului din Timişoara. În prezent, el este membru în Grupul vocal-instrumental „Pentru Voi”, prin intermediul căruia a participat la o serie de concerte şi festivaluri internaţionale. În anul 2007 a participat în Portugalia la Eurovizionul persoanelor cu dizabilitaţi intelectuale. În anul 2008 şi 2009 a participat la două festivaluri pentru persoane cu dizabilităţi intelectuale din Pecs şi Debrecen Ungaria, iar în 2010 şi 2011 a participat la spectcolele organizate la Bucureşti şi Timişoara în cadrul ONGFest.

Ce frumoasă sunteţi!

Conform certificatului de încadrare în grad de handicap, Tavi este încadrat în gradul II (doi) de invaliditate, accentuat. Este diagnosticat cu autism însoţit de retard mental mediu. Tavi mai suferă de astm bronşic care se află sub control.
În primele săptămâni de grădiniţă, Tavi a avut câteva probleme din cauza faptului că nu ştia să se îmbrace şi să se dezbrace singur şi, de multe ori, educatoarea îl certa pentru acest lucru. Mama spune că era din vina bunicului, care îl răsfăţa foarte mult şi nu îl lăsa să facă aceste lucruri de unul singur. Într-o zi, Tavi i-a spus educatoarei „Ce frumoasă sunteţi!” şi de atunci educatoarea nu a mai strigat la el niciodată.
La şcoală a avut probleme cu profesorul de economie politică pentru că dormea la ora lui; nu îi plăcea materia. Când era mic, obişnuia să vorbească despre el la persoana a treia fiind mai dificil pentru cei din jur să îl înţeleagă. Altfel, Tavi nu a prea avut probleme în incluziunea lui la şcoală sau în comunitatea în care a trăit. A fost tot timpul foarte drăguţ cu cei din jur, iar aceştia se comportau frumos cu el.

20 de articole în presă despre Tavi

Povestea lui Tavi a fost surprinsă într-o video-mărturie şi a fost promovată în cadrul conferinţelor organizate de Fundaţia “Pentru Voi”, pe situl acesteia şi comunităţile online (facebook, tweeter, youtube), în presa locală. Un articol despre el a apărut în Evenimentul zilei în anul 2009 cu ocazia campaniei “Autismul nu dispare la 18 ani!”. Iar în urma participării lui alături de Grupul „Pentru Voi” la diferite festivaluri de muzică au fost publicate peste 20 de alte materiale în presă despre performanţa lor. Cu ocazia campaniei derulate de Radio România Actualităţi pe tema autismului în acest an, povestea lui a fost prezentată în emisiunea dedicată autismului la adulţi.

Cântecul e viaţa lui

Lui Tavi îi place foarte mult să cânte, mai ales muzică populară. Cântă de fiecare dată când are ocazia, de multe ori chiar şi în mijloacele de transport în comun. Îi place de asemenea jazz-ul clasic – tatăl lui cânta jazz, având chiar compoziţii proprii. La vârsta de 42 de ani Tavi este una din vedetele grupului vocal-instrumental “Pentru Voi” participând cu success la spectacole în ţară şi în străinătate.
Din 2007, Tavi este angajat al unităţii protejate Pentru Voi, fiind prima persoană cu autism din Romania angajată în muncă. Activitatea lui de bază este sortarea şi numărarea pungilor din plastic, operaţiune externalizată de firma Kromberg&Schubert din Timişoara.
Îi place să scrie, să citească şi cunoaşte fragmentar peste 10 limbi. Aceste lucruri se datorează în special educaţiei primite în familie, dar mai ales atenţei acordate de mama lui, cu care are o relaţie specială. Fiind singurul bărbat din casă, are atribuţii clare pe care le îndeplineşte cu plăcere: face cumpărăturile casei, ajută la treburile din gospodărie.
Tavi îndrăgeşte foarte mult maşinile şi ştie să recunoască marca acestora atunci când le vede în trafic. Este un împătimit al maşinuţelor, tractoraşelor, avioanelor în miniatură. Drept urmare, are o colecţie de 300 de astfel de jucării, dar şi multe reviste cu datele lor tehnice. Tavi este foarte mândru de colecţia lui şi nu pierde nicio ocazie de a mai colecţiona câte o maşinuţă. Mama spune că al doilea cuvânt rostit după „tata”, a fost „tractor”.
Il puteţi cunoaşte mai bine pe Tavi vizionându-i povestea "Autismul îşi spune povestea" pe pagina de internet a Fundaţiei "Pentru voi" la secţiunea "Filmuleţe" sau, direct, la www.youtube.com.

Comentarii

comentarii