Acasă Actualitate Povestea lui Pavel Chinezu – Kinizsi Pal, genialul comite care a condus...

Povestea lui Pavel Chinezu – Kinizsi Pal, genialul comite care a condus Timişul vreme de 16 ani

DISTRIBUIȚI

Pavel Chinezu (sau Kinizsi Pal) s-a născut în jurul anului 1432, într-o familie de morari, însă asupra locului naşterii sale circulând o mulţime de variante. Intră în istorie în ziua în care o ceată de vânători nobili poposește în curtea morii și cere o cană de apă. Pavel pune cana pe o piatră de moară și așa o întinde vizitatorilor. În mijlocul acestora se afla regele Matia Corvin care, impresionat de forța fizică a tânărului îi propune să intre în armata regală.

În anul 1480 s-a căsătorit cu Benigna, fiica vărului şi tovarăşului său de arme Blasius Magyar. În 1467 devine comite de Maramureș și îl însoțește pe rege în Campania din Moldova.

“Intrat în armată, Pavel se remarcă atât prin forța sa fizică extraordinară cât și prin seriozitatea pregătirii sale militare. Stăpânește la perfecție mânuirea armelor și lupta corp la corp. Intră sub supravegherea și comanda unui renumit general regal Blasius Podmanitzky, numit Magyar. Participă la toate campaniile regale, remarcându-se ca luptătorul care iese mereu în fața trupelor proprii și provoacă un adversar la duel pe viață și moarte”, a povestit istoricul Ioan Hațegan.

În 1475 participă la asediul cetății otomane Sabac și devine eroul primului cântec istoric al literaturii maghiare. În 1476 participă alături de armata regală și Vlad Țepeș la o campanile în Bosnia, apoi devine comandantul cetății Belgrad.

În 1478, Pavel Chinezul a fost numit comite de Timiş şi căpitan general al armatei regatului Ungariei, atât ca urmare a dorinţei acestuia de a lupta împotriva turcilor, cât şi pentru a întări sistemul defensiv dunărean, tot mai slăbit în urma atacurilor otomane din ce în ce mai dese.

Un eveniment celebru şi glorios în cariera sa este bătălia din anul 1479 de la Câmpul Pâinii, de lângă Orăştie, unde Pavel Chinezul, aflat în fruntea trupelor bănăţene, a reputat o victorie decisivă împotriva turcilor.

“Reorganizează armata, instituie un cordon militar de pază la frontiera dunăreană. În anii 1480-1481 întreprinde două campanii ofensive victorioase la sudul fluviului, iar în anul 1482 respinge o incursiune otomană la Becicherecu Mare. Urmează o pace care-i permite să organizeze temeinic Banatul. Pavel Chinezu a adoptat metodele dure folosite de Vlad Țepeș. Prizonierii otomani erau aduși în pivnițele castelului de la Timișoara, închiși și înfometați. Unii erau aruncați porcilor, animal spurcat la otomani. Ceilalți erau dați ca hrană tovarășilor sau cusuți în piei de bivol și aruncați în apele Timișului Mic”, a mai spus Hațegan.

În 1490, la moartea lui Matia Corvin, Pavel Chinezu este un mare magnat al regatului cu posesiuni întinse. Devine jude al curții regale, adică judecător suprem.

S-a stins din viaţă în anul 1494 la 24 noiembrie, în timpul unei campanii pe râul Sava, când a fost nevoit să se oprească la castelul Sf. Clement, în urma rănilor suferite în timpul asediului cetăţii Smederevo, în Serbia de azi.

Corpul neînsufleţit a fost transportat la posesiunea sa de la Nagyvázsony (la nord la lacul Balaton) şi înmormântat în mănăstirea pe care a ctitorit-o în secolul al XV-lea.

Comentarii

comentarii