Acasă Eveniment Preasfinţitul Paisie Lugojanu face lumină în scandalul de la Biserica din „Prinţul...

Preasfinţitul Paisie Lugojanu face lumină în scandalul de la Biserica din „Prinţul Turcesc”

DISTRIBUIȚI

Preasfinţitul Paisie Lugojanu, al doilea om în Mitropolia Banatului, face lumină în scandalul izbucnit la Biserica „Sfântul Ilie” din cartierul timişorean Prinţul Turcesc. Părintele Mircea Cricoveanu, unul dintre preoţii de aici, este acuzat de mai-marii Mitropoliei Banatului de management defectuos, iar transferul lui la parohia de pe Calea Martilor nu se va anula sub nicio formă. Reamintim că mai mulţi enoriaşi, dar şi membri ai consiliului parohial al bisericii din Prinţul Turcesc au acuzat că interse la cel mai înalt nivel ale Mitropoliei Banatului stau în spatele transferului părintelui Mircea Cricoveanu. Unii enoriaşi au ameninţat chiar că vor închide porţile bisericii dacă pleacă Cricoveanu. Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Timişoara, Paisie Lugojanu, susţine însă că Mitropolia  Banatului nu are niciun fel de interese în Prinţul Turcesc. Enoriaşii, dar şi oficialităţi de la Biserica „Sf. Ilie” vă acuză că aveţi interese vizavi de clădirea ce ţine de parohia din Prinţul Turcesc. Care este adevărul?

Totul a început pe 10 martie, când am ţinut Sfânta Liturghie la Biserica Sfântul Ilie. În prealabil a existat o solicitare a Consiliului Eparhial către parohia din Prinţul Turcesc, anume că imobilul care era folosit ca şcoală şi acum este dezafectat şi într-o stare evidentă de degradare să fie luat în chirie de centrul eparhial şi să fie folosit pentru funcţionarea Protopopiatului II Timişoara. În acelaşi timp, spaţiul urma să fie folosit şi de către parohie. Pentru preluarea clădirii, am întocmit un deviz cu specialiştii. S-a evaluat spaţiul, s-a făcut o inspecţie şi am solicitat parohiei, statutar, să încheiem un contract de închiriere. Trebuia să investim 200.000 de lei pentru primele lucrări la clădire. Ne-am ciocnit însă de neseriozitate

Aveţi ceva cu părintele Cricoveanu?

Nu am nimic cu părintele Cricoveanu, îl respect, dar la biserica unde slujeşte au fost multe probleme administrative, în ultimul timp. Eu am procedat legal. Pe 10 martie am supus la vot membrilor adunării parohiale, adică enoriaşilor, varianta cedării clădirii. Nimeni nu a fost împotrivă. După împărţirea anafurei, am avut discuţii cu membrii consiliului parohial, care au fost de acord cu cedarea clădirii. Îmi amintesc că părintele Cricoveanu a înregistrat acea discuţie fără să-mi ceară acordul şi s-a dus cu ea la Înalt Preasfinţitul. Atunci, membrii consiliului au fost de acord cu cedarea clădirii. Apoi brusc s-au răzgândit. A fost o singură cerere. Să le plătim chirie 500 de lei lunar în loc de 100, iar ceilalţi 400 de lei ar urma să fie investiţi în clădire, tot de către parohie.

Enoriaşii spun că 100 de lei pe lună este o chirie sfidătoare…

Îmi spuneţi ceva interesant. Din câte îmi amintesc părintele Cricoveanu a spus că vrea o chirie de doar 10 lei pe lună, deşi noi îi oferisem 100 de lei. Nu cred că suma de închiriere a fost problema acolo.

Cât de legală ar fi preluarea acestei clădiri ce aparţine Bisericii „Sfântul Ilie”?

Este foarte legal. Conform statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, „pentru îndeplinirea unor obiective misionar-pastorale şi social-filantropice la nivel de eparhii, prin aprobarea adunărilor eparhiale, unele proprietăţi ale parohiilor şi mânăstirilor pot fi administrate în mod unitar şi solidar de organismul eparhial abilitat în acest scop”.

Ce veţi face, concret, cu clădirea fostei şcoli?

Discutăm despre pasărea de pe gard. Noi voiam să reabilităm spaţiul şi să-l facem să funcţioneze. Nu s-a găsit înţelegere, deşi consiliul parohial de acolo a votat pentru cedarea acestei clădiri. Nu ştiu ce se va întâmpla.

 

Comentarii

comentarii