Acasă Cultura Predispoziții! Timișorenii sunt invitați la o inedită expoziție de artă la Casa...

Predispoziții! Timișorenii sunt invitați la o inedită expoziție de artă la Casa Artelor

DISTRIBUIȚI

Timișorenii sunt invitați la o inedită expoziție de artă la Casa Artelor, Direcția de Cultură, de pe str. Pacha nr. 8, intitulată Predispoziții, curator Maria Orosan-Telea.

Expoziția Predispoziții prezintă o selecție de lucrări aparținând artiștilor Dana Catona și Balogh Csaba, prin care aceștia aduc în discuție ideea de premise sau dispoziții înnăscute, văzute în relație cu status quo-ul creativ al fiecăruia dintre ei.

Curator Maria Orosan-Telea a explicat că elementul comun al preocupărilor celor doi artiști este analiza relației parte-întreg, atât la nivel conceptual, cât și la nivel formal. Apelând la un joc de cuvinte, în care termenul predispoziții poate fi divizat în alte două entități lingvistice (pre, respectiv dispoziții), titlul expoziției face trimitere tocmai la metoda de lucru asemănătoare, prin care opera finită (întregul) este prezentată în faza premergătoare unei dispuneri în totalitate stabile.

Structurile realizate de cei doi, bazate de multe ori pe module sau fragmente, lasă impresia posibilei reconfigurări. Fragmentarea mizează pe o reconstrucție ulterioară, la fel cum structura închegată pare predispusă divizării. Varietatea mediilor în care sunt realizate lucrările vine să reconfirme tendința celor doi artiști de a transgresa limitele unui anumit tip de limbaj vizual.

Balogh Csaba folosește pictura, asamblajul și instalația pentru a pune în scenă un discurs despre structură, dar și despre destructurare. Compozițiile sale abstracte fac trimitere la multifațetarea realității înconjurătoare. Obiectul cotidian, transpus în bidimensional prin notații sumare, este integrat unei ambianțe informale aflată parcă în proces de metamorfozare. În unele cazuri, artistul transferă asupra propriei opere principii ale profesiei sale de restaurator. Folosește materiale destinate acestei activități, cum ar fi paleta de restaurare, pentru a crea asamblaje în care suprafața vibrantă are un rol determinant.

Dana Catona migrează între tehnici mixte specifice desenului, ceramicii și colajului. Lucrările sale, discrete și rafinate, se înscriu în zona conceptualului. Textul scris, adesea transpuneri din opera sa poetică, are o relevanță majoră în opera sa.

Momentul întâlnirii dintre cele două domenii de creație, cel vizual și cel literar, s-a produs în cadrul unui proiect în care a folosit tipăriturile poeziilor ca material pentru obținerea unor colaje. Cuvintele decupate, întrețesute sau dispuse în diverse aranjamente, completate de intervenții caligrafice și desen au dat naștere unor poezii vizuale.

În tot acest proces, decupajul este înțeles de artistă ca o formă de a deconstrui structura textuală, urmată de refacerea ei și revenirea la o stare poetică prin caligrafie și desen. Pentru lucrările ceramice artista se bazează de multe ori pe elemente modulare. Alteori, revine la scrierea caligrafiată, modelând cuvinte în pastă ceramică. Foto. Daliana Iacobescu. Fragmentarea și recompunerea capătă conotațiile permanentei reevaluări a structurilor – fie ele fizice sau metafizice – care ne înconjoară și ne influențează existența – a explicat Maria Orosan-Telea.

 

Comentarii

comentarii