Acasă Eveniment Prefectul pune străjeri la porţile oraşului prăfuit – Timişoara

Prefectul pune străjeri la porţile oraşului prăfuit – Timişoara

DISTRIBUIȚI

Timişoara e unul dintre cele mai prăfuite oraşe din ţară. În oraşul de pe Bega s-a depăşit de mult timp indicele admis pentru particulele de praf în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni – PM 10. Comisia Europeană ameninţă cu procedura de infringement şi amenzi usturătoare, dar praful parcă nu se dă dus din Timişoara şi alte oraşe din ţară aflate pe lista neagră a poluării cu praf. Se caută cauze şi se caută soluţii. Multe comune periurbane din jurul Timişoarei au acces pe drum de pământ, iar maşinile care vin din aceste localităţi – „dormitoarele Timişoarei” – vin pline de noroi. Nu ar fi o problemă în cazul maşinilor mici, dar acolo se şi construieşte mult, iar maşinile mari sau tractoarele pot duce cu succes pământul în marele oraş. În comitetul de la nivelul Instituţiei Prefectului Timiş care se ocupă cu combaterea prafului s-a ajuns la concluzia că intrarea acestor maşini în urbea de pe Bega cu roţile murdare poate constitui o cauză a poluării cu PM10. Prefectul a cerut poliţiei să verifice aceste autoturisme ce aduc praf străin în Timişoara.

„Să stau liniştit sau nu?”

„Vă rog să preluaţi această iniţiativă, să faceţi un fel de echipă cu cei de la Poliţia Locală. La toate intrările din Timişoara, tot ce intră cu noroi, maşinile care transportă balastru, beton – am văzut toată vara beton pe drumurile publice . Ar trebui să-i rugăm pe cetăţenii Timişoarei care se află în trafic – dacă sunt în spatele unei betoniere din care curge încărcătura să sune măcar la 112 – măcar să ia numărul de maşină. Sau să sune la Instituţiua Prefectului sau la Garda de Mediu. Ar trebui să vedem şi la intrare în oraş, când se intră de pe drumuri de pământ – camioane, tractoare, microbuze, autobuze… le opriţi. În fiecare săptămână vreau un raport din partea Poliţiei Naţionale, Locale, Garda de Mediu. La toate punctele de ieşire ce aţi constatat, ce măsuri aţi luat. Să stau liniştit sau nu? Dacă se vor vedea prin oraş bulgări de pământ, atunci nu o să ne mai înţelegem”, a spus prefectul de Timiş.

„S-au făcut controale, s-au dat sancţiuni, este insuficient, se pare că trebuie să trecem la măsuri mai drastice”

Următoarea etapă a procedurii de infringement este cea contencioasă – sesizarea de către Comisia Europeană a Curţii Europene. În sesizarea  comisiei Europee comisia a stabilit 1.860.000 euro amendă pentru România. Mai primim şi 135.000 de euro pe zi dacă nu reducem pulberile în suspensie din ţară. Creşteri sunt în continuare. Prefectul spune că o altă cauză a poluării sunt şi şantierele care se află la margine de Timişoara – acolo unde sunt postate şi staţiile de monitorizare a aerului. La adunarea comisiei au fostăprezenţi şi reprezentanţii anumitor firme. „Pe Calea Aradului sunt lucrări în construcţii, în derulare sunt două investiţii foarte mari în spate la Selgros. Pe domeniul public avem probleme, sunt parcări neamenajate, trerenuri virane, s-au făcut controale, s-au dat sancţiuni, este insuficient, se pare că trebuie să trecem la măsuri mai drastice de suspendare a lucrărilor acolo unde se execută. Sistarea lucrărilor până când se rezolvă problema de salubrizare – carosabil, trotuar, spaţiu verde. În august s-a dat o amendă de 3.500 de lei, în 6 decembrie s-a efectuat din nou un control, măsurile nu au fost respectate. Comisariatul judeţean Timiş a aplicat o sancţiune principală de 100.000 de lei. Nu s-a dispus sistarea investiţiei, societatea comercială a spus că va face toate eforturile ca problema să fie rezolvată. Sperăm că vom rezolva problema, dacă nu Comisariatul va cere închiderea investiţiei”, a spus Marian Eperieş, prim-comisar al comisariatului Judeţean Timiş – Garda Naţională de Mediu. Reprezentanţii societăţilor prezenţi la întâlnire au spus că vor remedia problemele sau că deja au luat unele măsuri. „V-aş ruga să fiţi foarte atenţi la ceea ce faceţi cu acele şantiere. Nu vreau să fiu nevoit să sistăm aceste investiţii. Soluţii extreme le putem lua, dar nu cred că spiritul Timişoarei aici se încadrează. Vreau să fie verificate toate şantierele, sancţiunile să fie foarte ferme”, a spus prefectul.
 
 

Comentarii

comentarii