Acasă Eveniment Premieră în România: străinii investesc într-un spital din Arad

Premieră în România: străinii investesc într-un spital din Arad

324
DISTRIBUIȚI

radiologieExcelenţa Sa, Esther Blyth, Ambasadorul Marii Britanii şi Irlandei de Nord alături de Nicolae Ioţcu, preşedintele consiliului judeţean, a participat la Sebiş, la inaugurarea secţiei de radiologie din cadrul Spitalului orăşenesc.

Această secţie a fost realizată cu sprijinul Asociaţiei „Europa pentru Europa”, din Marea Britanie, reprezentată de preşedintele dr. Graham Giles MBE. În anul 2013, reprezentanţii asociaţiei au dorit să investească în sistemul medical arădean şi, la recomandarea preşedintelui Nicolae Ioţcu, au ales spitalul din Sebiş. Unitatea medicală a primit aparatură radiologică pentru înfiinţarea  unei secţii de radiologie, care va deservi peste 70.000 de locuitori din zona arondată acestui spital. Consiliul Județean Arad a suportat cheltuielile de transport și montaj, în valoare de 25.000 de euro, Primăria Sebiş a alocat fondurile necesare lucrărilor de infrastructură, iar partenerii britanici au adus aparatura, în valoare de 100 000 de euro. În momentul de față se fac ultimele demersuri pentru obţinerea autorizației de funcţionare, directorul spitalului, Cristian Sîrb, estimând că, începând de săptămâna viitoare, aici vor putea fi consultaţi primii pacienţi.
 „Europa pentru Europa şi-a unit forţele cu preşedintele Nicolae Ioţcu şi primarul Gheorghe Feieş, într-un proiect comun, derulat în sprijinul persoanelor bolnave. Este primul parteneriat de acest gen din România, o sarcină complexă care a fost dusă până la capăt. Urmează realizarea unei reţele de diagnostic digital la nivelul judeţului, care va include spitale urbane şi rurale, medici de familie, centre medicale civile, dar şi cele din penitenciare. Mă bucur că organizaţia domnului doctor Giles a derulat o activitate atât de intensă, că am pus bazele unui parteneriat româno-britanic pe domeniul sănătăţii, parteneriat care garantează bunele intenţii ale britanicilor şi românilor din Arad, care se manifestă precum o autostradă informaţională, cu fluxuri de comunicare atât dintre partea română, cât şi dintre partea britanică”, a declarat  Excelenţa Sa.
Edilul oraşului, Gheorghe Feieş, a precizat că, în perioada următoare, medicul şi asistenţii medicali  vor urma un program de instruire cu o echipă din Marea Britanie. În urma acestei investiții, bolnavii nu vor mai fi nevoiți să mai facă drumul până la Arad, Brad sau Ştei pentru un consult radiologic.
 „Suntem într-un moment în care putem spune că un parteneriat început acum multe luni de zile este dus la bun sfârşit. Atunci când a apărut această posibilitate să îmbunătăţim sistemul de sănătate din judeţul Arad, prin oferta partenerilor din Marea Britanie, decizia noastră a fost să ducem acest prim aparat spre Sebiş, spre singurul spital ce funcţionează în zonă.  Consiliul Judeţean, de la preluarea sistemului medical arădean, atât din municipiu cât şi din judeţ, a investit peste 7 milioane de euro, urmând ca în perioada imediat următoare alte 7 milioane de euro, provenite din fonduri europene, să fie alocate spre lucrări de infrastructură şi achiziţionare de aparatură medicală. Ceea ce s-a făcut la Sebiş este o parte a unui proiect mai amplu, în care vor intra şi alte spitale şi mă refer aici la Secţia  TBC din Arad. Am discutat cu membrii Asociaţiei Europa pentru Europa şi estimăm că, la sfârşitul acestui an, vom începe demersurile pentru achiziţionarea de aparatură medicală de specialitate, cu sprijinul acestora”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Comentarii

comentarii