Acasă Actualitate Premierea elevilor olimpici, din Timiș, la  Religie Ortodoxă 2022

Premierea elevilor olimpici, din Timiș, la  Religie Ortodoxă 2022

DISTRIBUIȚI

Cu binecuvântarea ÎPS părinte mitropolit Ioan și cu aprobarea doamnei inspector școlar general, prof. Aura Codruța Danielescu, a avut loc festivitatea de premiere a elevilor olimpici, participanți la etapa județeană și etapa națională a Olimpiadei de Religie Ortodoxă, desfășurată  în 2022.

Această frumoasă și complexă competiție, care reunește la un loc elevi, părinți, profesori propunători de subiecte, profesori evaluatori și asistenți, cadre didactice însoțitoare,  preoți,  a fost organizată de Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Timiș și Liceul Teologic Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul”, în parteneriat cu Mitropolia Banatului, cu binecuvântarea  Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit IOAN.

Olimpiada este înscrisă în Calendarul Ministerului Educației și a reunit la un loc 214 elevi din județul Timiș, care s-au bucurat să creioneze pe colile albe de examen învățăturile acumulate în cadrul orei de Religie, în Biserică și în familie, toate cuprinse în lucrări creative, care au oferit imaginea unei competiții frumoase, aflate sub semnul comuniunii și al credinței.

La festivitatea de premiere au participat elevii care au obținut premii și mențiuni la etapa județeană. Părintele vicar pr. dr.  Ionel Popescu și părintele protopop Zaharia Pereș au oferit sprijinul în desfășurarea acestei festivități la Biserica Ortodoxă de la Sinaia, piața de la Küttel, biserică construită în stil neobizantin inspirată după modelul bisericii Sfânta Sofia.

Festivitatea a debutat cu un moment de rugăciune oficiat în frumoasa și biserică de la Sinaia, de către părintele consilier pr. dr. Nichifor Tănase în prezența elevilor, profesorilor de Religie Ortodoxă și părinților elevilor. Momentul de rugăciune în care tinerii olimpici, părinții și profesorii au mulțumit Bunului Dumnezeu pentru binecuvântări, a  oferit bucuria de a cânta și a ne ruga împreună.

Pentru acest moment, tinerii s-au  îmbrăcat în mod festiv, în alb și în costume populare, iar razele blânde ale soarelui reflectau frumusețea și lumina de pe chipurile lor.

Poza de grup realizată pe treptele bisericii au oferit o imagine familiară în care tineri se află în tinda bisericii,  alături de parcurgerea cu pas lin, a spațiului din curtea bisericii spre sala de festivități. O sală de festivități care i-a întâmpinat pe tinerii olimpici cu o imagine modernă,  în care la loc de cinste se află icoanele Mântuitorului nostru Iisus Hristos și a Maicii Domnului.

Cuvântul doamnei inspector școlar pentru Religie, din cadrul I.S.J. Timiș, prof. Daniela Liliana Buzatu  a cuprins premierea și felicitările adresate elevilor, părinților și profesorilor coordonatori pentru frumoasele realizări, pentru credința dovedită în fapte, alături de mesajul de a transpune în fapte  credința, nădejdea, dragostea, blândețea, răbdarea, iertarea, precum și aprecierea adresată doamnei director, prof. Adela Panait pentru organizarea acestei competiții în cadrul Liceului Teologic Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul” din Timișoara.

La finalul evenimentului, cei 8 elevi  elevi participanți la etapele naționale de Religie Ortodoxă, desfășurate la Târgu Mureș și Sibiu, alături de profesorii lor însoțitori au fost invitați să împărtășească din impresiile și experiențele acumulate în cadrul etapelor naționale.

Cea mai frumoasă impresie a tuturor olimpicilor se referă la frumusețea credinței noastre creștin ortodoxe și trăirea ei bazată pe rugăciune și comuniune, cântare religioasă și iconografie ortodoxă, toate aflate sub semnul învățăturilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Elevii care au obținut premiul I la nivel județean și au reprezentat județul Timiș la etapele naționale de la Tărgu Mureș, Sibiu și Botoșani sunt:

 

Noje  Andra -Ștefania – Prof. coord. Ardelean Floare (Clasa a V-a);

Ursescu  Ana – Prof. coord. Văcariu Luminița-Gabriela (Clasa a VI-a);

Tomescu Cecilia-Mariana – Prof. coord. Tomescu Delia, Ștefan Răzvan (Clasa a VII-a);

Todorescu Iuliana Irina – Prof. coord. Stoenescu Luminiția Elena (Clasa a VIII-a);

Profesor însoțitor: Prof. Tomescu Delia

 

Cora Sebastian Vasilică – Prof. coord. Sasu Anișoara (Clasa a IX-a);

Honaie-Tecşa V. Carina – Prof. coord. Voian Laura (Clasa a X-a);

Orășanu Alexandru Gabriel – Prof. coord. Popa Doru Gheorghe (Clasa a XI-a);

Nedelea E. A Maria – Paula – Prof. coord. Voian Laura (Clasa a XII-a);

Profesor însoțitor: Voian Laura

 

Popovici  C Anastasia – Prof. coord. Pr. Prof. Hlodec Daniel (Clasa a IX-a);

Gagea-Neaga I. David – Prof. coord. Pr. Prof. Hlodec Daniel (Clasa a X-a);

Stoenescu V.C. Alexandra – Prof. coord. Pr. Prof. Hlodec Daniel (Clasa a XI-a);

Profesor însoțitor: Pr. Prof. Hlodec Daniel

 

Pentru a reaminti momentele de bucurie și comuniune din anul 2016, în care Timișoara a organizat Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă, a fost prezentat și un fragment din filmul realizat la această olimpiada națională.

Transmitem felicitări tuturor elevilor participanți, conducerilor unităților de învățământ, profesorilor de religie coordonatori, părinților elevilor, conducerilor unităților de învățământ organizatoare, membrilor comisiilor de la nivelul unităților de învățământ și de la nivel județean și mulțumim partenerilor educaționali – este mesajul prof. Daniela Liliana Buzatu, inspector școlar pentru Religie din cadrul I.S.J. Timiș.

 

Comentarii

comentarii