Acasă Economic Preţurile la imobiliare au continuat să scadă în primul trimestru

Preţurile la imobiliare au continuat să scadă în primul trimestru

DISTRIBUIȚI

imobiliarewww.imobiliare.ro, cel mai mare portal imobiliar din România, analizează evoluţia pieţei rezidenţiale în primul trimestru 2009, în Timişoara şi Arad. Studiul se referă la preţurile cerute de vânzători pentru apartamentele cu 2 şi 3 camere publicate pe www.imobiliare.ro. Tendinţa de scădere se accentuează atât pe Bega cât şi pe Mureş, confirmând trendul naţional.

 

Timisoara – apar semne de normalitate

Apartamentele cu două camere
În Timişoara, preţurile au înregistrat, de asemenea, scăderi pe parcursul primului trimestru al anului. Dacă la începutul lunii ianuarie, apartamentele cu 2 camere erau scoase pe piaţă pentru un preţ mediu de 1.290 euro/mp, la sfârşitul lunii martie, preţul mediu a ajuns la 1.152 euro/mp. În prezent, pentru un apartament cu două camere din Timişoara, vânzătorii cer în medie puţin peste 60.000 euro. În zone precum Girocului sau Şagului, pe piaţă există apartamente cu două camere, confort 1 la sub 50.000 euro.
Apartamentele cu trei camere
În ceea ce priveşte apartamentele cu trei camere, evoluţia a fost, de asemenea, una descrescătoare. În intervalul analizat, preţul mediu cerut de vânzători pentru apartamentele cu trei camere a scăzut de la 1.169 euro/mp până la 1.046 euro/mp. În prezent, timişorenii pot negocia în jos pentru un apartament cu trei camere pornind de la 77.433 euro. Pe piaţă există şi apartamente mai ieftine: preţul cerut pentru un apartament cu trei camere confort 1 în Soarelui, Girocului sau Şagului fiind de 58.000 euro.

Arad – preţuri mai mici, fără scăderi spectaculoase

Apartamente cu două camere
În oraşul de pe Mureş, preţurile sunt considerabil mai mici, ceea ce explică de ce tendinţa de scădere nu e la fel de evidentă. Dacă la începutul lunii ianuarie, pentru un apartament cu două camere situat în Arad, vânzătorii cereau în medie 788 euro/mp, la sfârşitul lunii martie, preţul cerut pentru acelaşi apartament era de 754 euro/mp. Aşadar, la sfârşitul primului trimestru din 2009, preţul mediu cerut pentru un apartament cu două camere era de 47.512 euro. Totuşi, pe piaţă există oferte sub 40.000 de euro în Micalaca sau Aurel Vlaicu.
Apartamente cu trei camere
În cazul apartamentelor cu trei camere, preţul cerut de vânzători a scăzut în intervalul analizat de la 739 euro/mp până la 715 euro/mp. Preţul mediu cerut în prezent pentru o astfel de locuinţă este de 65.760 euro. Preţul poate părea ridicat, dacă ţinem cont că în centrul oraşului, pe portal, pot fi găsite apartamente cu trei camere confort 1 pentru 60.000 euro, iar în Micalaca sub acest preţ.
Previziuni pentru perioada următoare
Cel mai probabil, preţurile vor continua să scadă şi în perioada care va urma pe fondul lipsei cererii. „Piaţa actuală e total diferită de cea din anii precedenţi. Paradoxal, condiţiile actuale ne avantajează. Cei care vor rezista pe piaţă vor trebui să recurgă la o promovare eficientă a ofertelor, punând accentul pe calitate. Calitatea anunţurilor creşte, ceea ce ne permite să dezvoltăm noi soluţii prin care să susţinem această piaţă, soluţii care nu îşi aveau rostul în urmă cu doi-trei ani.», susţine Adrian Erimescu, directorul general www.imobiliare.ro.

Comentarii

comentarii