În această lună ar urma să fie derulată o operațiune de plasare a unor obligațiuni verzi denominate în euro, emise de Primăria Municipiului Reșița, în valoare de 17,2 milioane euro. Fondurile vor fi utilizate pentru a putea acoperi cheltuielile neeligibile și cofinanțările la proiectele derulate cu fonduri europene. Este o premieră când o administrație publică locală a unui municipiu de talie medie emite obligațiuni verzi și apelează la mecanismele pieței de capital pentru finanțarea proiectelor de investiții.
Obligațiunile denominate în euro vor avea o maturitate de 10 ani, cuponul va fi plătit semestrial, iar rata cuponului va fi variabilă, calculată prin indicatorul EURIBOR6M plus o marja cuprinsă între 0,5 și 3,5 puncte procentuale, care va fi stabilită în cadrul procesului de book building, care va fi asociat plasamentului privat.
Obligațiunile vor avea o granularitate similară cu cea a titlurilor de stat tranzacționate la BVB (valoarea nominală a unei obligațiuni va fi de 100 de euro), iar principalul va fi rambursat în 5 tranșe anuale, în perioada 2029-2033. Obligațiunile vor fi listate la Bursa de Valori București, segmentul principal. Emitentul va avea atașată opțiunea de răscumpărare anticipată în anul 2029.
Fondurile obținute prin emisiunea de obligațiuni vor fi utilizate pentru cofinanțarea proiectului de reintroducere a tramvaiului electric în Reșița, respectiv înnoirea parcului de material rulant al operatorului de transport (13 tramvaie și 10 autobuze electrice) și amenajarea infrastructurii de transport în Municipiul Reșița.
Conform agenției de rating Fitch, Municipiul Reșița are scorul BBB- cu perspectivă stabilă, iar conform evaluării efectuate de Morningstar Sustainalytics, această emisiune de obligațiuni îndeplinește cele 4 componente de bază ale principiilor Green Bond (Utilizarea fondurilor, Procesul de Evaluare și Selecție a proiectelor, Gestionarea încasărilor ți Cadrul de Raportare), scrie profit.ro.