Acasă Actualitate Primăria Timişoara dă în judecată o regie a statului

Primăria Timişoara dă în judecată o regie a statului

DISTRIBUIȚI

cinema dacia

Primăria Timişoara încearcă de câţiva ani să preia cinematografele din oraş aflate până acum în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF).

Municipalitatea doreşte să pună astfel punct unei poveşti ce a început în 2008, cu o lege care trecea sălile în administrarea consiliilor locale. Legea a fost însă anulată de o ordonanţă care, la rândul ei, a fost respinsă de Parlament. Astfel, cinematografele ar fi trebuit să treacă demult în proprietatea administraţiilor locale.

Primăria Timişoara a contactat RADEF încă din vara anului trecut, însă s-a lovit de o problemă birocratică: regia nu mai are consiliu de administraţie şi nu poate realiza procesul verbal de predare-primire. După câteva luni de aşteptare, viceprimarul Dan Diaconu anunţă că primăria va da în judecată RADEF.

În urmă cu câteva zile am primit un nou răspuns din partea RADEF că nu vor putea realiza procesul verbal de predare-primire a cinematografelor din Timişoara pentru că nu au un consiliu de administraţie. Din păcate, soluţiile de comunicare cu RADEF în această speţă pentru Primăria Municipiului Timişora s-au cam terminat. Ca atare, nu vom avea altă soluţie decât a-i acţiona în instanţă şi a-i obliga la realizarea acestui proces verbal de predare-primire. Există un director, dar nu există un consiliu de administraţie. A fost demis printr-o decizie a instanţei în cursul anului trecut, nu a mai fost numit de ministrul culturii şi acest ultim element pentru preluarea cinematografelor nu poate fi îndeplinit. Nu mai putem să aşteptăm acest lucru. Se poate întâmpla ca un consiliu de administraţie să fie numit în următorii trei ani. Vom apela la instanţă pentru a obţine proprietatea asupra cinematografelor, care ne aparţin conform legii”, a declarat viceprimarul Diaconu.

Cinematografele care urmează fie recuperate de la RADEF sunt: Dacia, Studio, Timiş, Victoria, Arta, Grădina de vară a Cinematografului Arta, Unirea, Freidorf şi Fratelia. Ultimul, cel din Fratelia, este revendicat, situaţia juridică a acestuia urmând să fie clarificată. Un altul, Cinema Studiu, a fost victima unui tun imobiliar.

Viceprimarul Diaconu promite că aceste spaţii vor fi folosite exclusiv în domeniul cultural. După preluarea cinematografelor, primăria va trebui să efectueze şi lucrări de renovare. De asemenea, va trebui lămurită şi situaţia firmelor care îşi desfăşoară în prezent activitatea în unele dintre aceste cinematografe şi care nu au nicio legătură cu destinaţia respectivelor spaţii.

Comentarii

comentarii