Acasă Actualitate Primul Târg regal de Crăciun, deschis la Castelul Săvârşin

Primul Târg regal de Crăciun, deschis la Castelul Săvârşin

DISTRIBUIȚI

Primul Târg de Crăciun organizat la Castelul Săvârşin, care şi-a deschis vineri porţile, îşi aşteaptă vizitatorii şi duminică, într-o atmosferă de sărbătoare.

La deschiderea Târgului Regal au luat parte Custodele Coroanei române, Majestatea Sa Margareta, şi principele Radu, care îşi doresc ca acest eveniment să devină o tradiţie, scrie AGERPRES.

“Întâmpinăm această sărbătoare cu mare mândrie. (…) Ne bucurăm că putem să avem aici oameni de valoare, biserica şi tot ce este tradiţional şi cultural. E o mare bucurie pentru noi”, a spus Majestatea Sa Margareta.

Aceasta a transmis un mesaj românilor, în prag de sărbători: “Le doresc un an bun, fiindcă a fost dificil, dar s-au întâmplat lucruri foarte frumoase în acest an”.

“Târgul ţine trei zile ca în poveşti. (…) Suntem bucuroşi că ne întoarcem la tradiţie aşa cum au vrut şi cei dinaintea noastră să fie. Cu privirea spre viitor şi cu sufletul spre strămoşi. (…) Sperăm ca acest târg să nu se mai oprească niciodată”, a spus, la rândul său, principele Radu.

Potrivit Casei Regale, la realizarea acestui proiect, care onorează tradiţia românească şi meşteşugurile din Transilvania şi Banat, au contribuit 60 de voluntari, reprezentând companii şi instituţii din cele două provincii istorice româneşti.

Majestatea Sa Margareta şi principele Radu au vizitat târgul la deschidere şi au salutat meşteşugarii şi artizanii veniţi cu produse tradiţionale.

Corul Psaltic “Sfântul Ioan Damaschin” al Arhiepiscopiei Aradului a oferit un concert de colinde.

Familia Regală s-a întâlnit cu producători locali din comune şi sate transilvănene şi bănăţene, inclusiv din Săvârşin, care le-au prezentat produse culinare tradiţionale de Crăciun, îmbrăcăminte, produse cosmetice şi decoraţiuni pentru bradul de Crăciun şi pentru casă.

Târgul va continua şi duminică, între orele 11,00 – 19,00, cu programe de colinde, urări şi selecţia de produse artizanale expuse în Satul Regal. În acelaşi interval, vor fi deschise publicului Muzeul Regal al Automobilului, Magazinul de Suveniruri şi Atelierul Auto al Regelui Mihai. Casa Ceaiului va fi şi ea deschisă publicului între aceleaşi ore.

În 17 decembrie, de la ora 14,30, Custodele Coroanei şi principele Radu vor primi din nou grupuri de colindători, iar de la ora 16,30 vor participa la Festivalul obiceiurilor de iarnă “Alaiul Dubaşilor”, în Satul Regal.

În 19 decembrie, la ora 11,00, Majestatea Sa Margareta şi Alteţa Sa Regală principesa Elena vor oferi cadouri şi pachete de Crăciun unor familii nevoiaşe din Săvârşin, un obicei început de Regele Mihai. În aceeaşi zi, de la ora 12,30, Familia Regală va oferi cadouri şi angajaţilor de la Castelul Regal şi Ocolul Silvic din Săvârşin.

În Ajunul Crăciunului, la ora 12,00, Dubaşii din Săvârşin vor fi aşteptaţi în piaţa cu fântână din incinta Satului Regal, iar apoi va fi transmis mesajul Majestăţii Sale Custodele Coroanei.

În 25 decembrie, la ora 11,00, Familia Regală va participa la slujba de Crăciun de la Biserica Ortodoxă din Săvârşin. După acest eveniment, restul zilelor până după Anul Nou vor fi petrecute în privat.

Comentarii

comentarii