Acasă Actualitate Principesa Margareta şi Fundaţia Vodafone alină singurătatea şi tristeţea seniorilor

Principesa Margareta şi Fundaţia Vodafone alină singurătatea şi tristeţea seniorilor

351
DISTRIBUIȚI

Fundaţia Principesa Margareta a României, în parteneriat cu Fundaţia Vodafone România, lansează campania „Bătrâneţe frumoasă”, prima campanie naţională de strângere de fonduri în beneficiul vârstnicilor şi prima iniţiativă de amploare care îşi propune să sensibilizeze publicul larg cu privire la nevoile seniorilor. Doar 30 % dintre bătrânii peste 75 de ani sunt îngrijiţi de familie. Restul de 70% are nevoie de ajutor din partea comunităţii. În judeţul Timiş, există aproximativ 150.000 de vârstnici. Primăria Timişoara desfăşoară programe sociale de sprijin al seniorilor, iar unul dintre cele mai interesante este relaţia directă şi non-stop cu unii bătrâni. Aceştia pot, la orice oră din zi şi din noapte, dacă au nevoie, să cheme un asistent social, printr-o simplă apăsare de buton.

Donaţiile se pot face prin sms, la numărul 874

Banii strânşi din donaţii vor sprijini proiectul „Voluntari – Ambasadori ai schimbării” pentru vârstnicii singuri, izolaţi în propriile domicilii sau în centre de bătrâni din toată ţara. Donaţiile se pot face prin sms, la numărul 874 (2 euro per sms), în perioada 15 iulie – 30 septembrie, sau online, pe www.fpmr.ro. Numărul este valabil în reţelele Vodafone, Orange şi Cosmote. „Voluntari – Ambasadori ai schimbării” vine în întâmpinarea câtorva dintre problemele tipice vârstei a treia – singurătatea, izolarea, grijile materiale. Voluntarii petrec alături de vârstnici câteva ore pe săptămână, plimbându-se, mergând la teatru şi la muzee, citind, discutând, învăţând unii de la ceilalţi. Vârstnicii greu deplasabili sunt ajutaţi la cumpărături şi cu plata facturilor, sunt însoţiţi la medic şi la farmacie. „Bătrâneţea nu este o boală ruşinoasă, care se poate întâmpla numai altora. Bătrâneţea poate fi frumoasă, iar vârstnicii pot continua să se bucure de viaţă, dacă îi tratăm cu respect, dacă îi ajutăm să se simtă integraţi în societate, activi şi preţuiţi. În proiectele sale, Fundaţia Principesa Margareta oferă vârstnicilor ocazia să se întâlnească, să comunice, să interacţioneze cu tineri, copii sau alte persoane de aceeaşi vârstă. Fiecare dintre noi poate face un gest mic pentru a alina singurătatea unui bătrân, fie că donează prin sms, fie că dă o mână de ajutor la cumpărături vecinului care trăieşte izolat în apartamentul vecin”, a declarat Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României.

1.500 de vârstnici nu vor mai fi singuri

„Susţinem campania “Bătrâneţe frumoasă” în continuarea eforturilor pe care Fundaţia Vodafone le depune de aproape doi ani, de a aduce siguranţa, liniştea şi demnitatea în casele persoanelor vârstnice care trăiesc izolate”, a spus Liliana Solomon, preşedintele Fundaţiei Vodafone România.
În perioada octombrie 2009 – octombrie 2010, 1.500 de vârstnici vor beneficia de asistenţa voluntarilor Vodafone şi de fondurile strânse în urma campaniei “Batrâneţe frumoasă”.
200 de voluntari corporatişti vor fi implicaţi în sprijinirea cauzei bătrânilor, 20 de cămine de bătrâni din toată ţara vor fi dotate pentru derularea de activităţi intergeneraţionale şi  vor fi 24 de evenimente care să îi aducă împreună pe vârstnicii şi pe voluntarii tineri şi adulţi. Detalii la: Mirela Feruglio, 0730.071.262, mirela.feruglio@principesa.ro
www.fpmr.ro, www.batranetefrumoasa.ro. Fundaţia Principesa Margareta a României este una dintre primele organizaţii neguvernamentale din România, înfiinţată în 1990 de ASR Principesa Margareta a României, împreună cu tatăl său, MS Regele Mihai. Fundaţia sprijină atât seniorii în situaţii de risc, care se confruntă cu probleme precum sărăcia şi boala, cât şi vârstnicii singuri, şi pe cei care au energie şi dorinţă de implicare în comunitate, dar pe care indiferenţa celor din jur riscă să îi izoleze de societate. Fundaţia Vodafone România este o organizaţie non-guvernamentală românească cu statut caritabil, distinctă de operaţiunile comerciale ale companiei. De la înfiinţarea sa, în urmă cu 11 ani, Fundaţia Vodafone România a investit 7,5 milioane de euro în sute de programe în beneficiul copiilor, bătrânilor, persoanelor defavorizate, cu dizabilităţi şi al victimelor calamităţilor naturale.
 

Comentarii

comentarii