Acasă Politica PRO România vrea propriul candidat la prezidențiale

PRO România vrea propriul candidat la prezidențiale

1391
DISTRIBUIȚI

Într-o conferință de presă, în data de 11 iulie, coordonatorul PRO România Timiș și primar al Variașului, Nicolae Birău și fostul ministru de finanțe și actuala vice-președintă a partidului, Ioana Petrescu, au discutat rezultatele la alegerile europarlametare și alte probleme actuale. Încă o dată, membrii PRO România își arată intenția de susține propriul candidat la următoarele alegeri.

Având în vedere că rezultatele de la unele secții nu au fost cele mai bune pentru partid la alegerile europarlamentare, Birău spune că se va încerca schimbarea strategiei. După discuțiile cu membrii din Timiș, părerea unanimă este ca PRO România este destul de puternică încât să aibă un candidat propriu. Birău crede că în acest moment partidul se poate mobiliza să realizeze acest lucru.

Ioana Petrescu a comentat două noutăți privind situația economică a României. Noul împrumutul de 2 miliarde de euro luat de guvern, vine după altul, de 3 miliarde, luat în aprilie. Și acum ca și atunci, suma trebuie rambursată în 30 de ani. Fosta ministră spune că îngrijorătoare este durata acestora. Nefiind luate pentru investiți, ci pentru cheltuieli, ea spune că generațiile viitoare vor trebui să sufere pentru a le plăti.

Investițiile publice făcute de guvern în ultimii ani nu au depășit, 3,6% din PIB, în timpul guvernării lui Victor Ponta acestea fiind, constant, în jur de 6%. Și mai mult, datele furnizate de  Institutul Național de Statistică prevestesc scăderea populației de la 19 milioane, în prezent, la 17 milioane, în 2040. Având în vedere și aceste detalii, Ioana Petrescu crede că împrumuturile, astfel, devin și mai greu de restituit.

Comentând și declarațiile lui Eugen Teodorovici, actualul ministru de finanțe, referitoare la banii pentru referendum propus de Klaus Iohannis, ea spune că sumele estimate de ministru sunt înșelătoare. Spre exemplu, pentru referendumul pentru familie au fost alocați 164 de milioane de lei, iar cel din 26 mai aproximativ 80 de milioane. Se estimează că și următorul, dacă va fi făcut odată cu alegerile prezidențiale, va ajunge în jurul aceleiași sume. Trecerea în constituție este considerată binevenită de vice- președinta PRO România, având în vedere că românii deja au ales o dată să voteze împotriva corupției.

Tot fostul ministru a dezmințit zvonurile unei eventuale cooperări cu alte partide la alegerile prezidențiale. PRO România dorește un candidat proeuropean, de centru-stânga, care poate veni din propriul partid, în opinia acesteia. Acesta, împreună cu candidatul pentru alegerile locale din Timișoara, va fi numit la început de septembrie. Birău consideră că, deși decizia va fi luată destul de aproape de viitoarele alegeri, partidul său poate să aibă un cuvânt serios, mai ales fiindcă în ultimul an au dus o campanie continuă.

Comentarii

comentarii