Acasă Actualitate Prof. dr. Dan Poenaru : „Nu pot face promisiuni pentru 2012 pe...

Prof. dr. Dan Poenaru : „Nu pot face promisiuni pentru 2012 pe o lege a sănătăţii pe care nu a văzut-o nimeni”

DISTRIBUIȚI

FOTO

Clinica de Ortopedie Traumatologie II din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara a organizat bilanţul pe 2011, vineri, 25 noiembrie, la Restaurant Nora. Ca în fiecare an, dr. Poenaru, alături de angajaţii clinicii, a analizat rezultatul activităţii pe anul în curs, cu bune şi rele, după care a început muzica şi dansul.

 

Până în data de 15 noiembrie, au fost trataţi, în ambulatoriu, 5.322 de pacienţi, internaţi au fost 1.219. Prof. univ. dr. Dan. V. Poenaru, şeful clinicii, a spus că majoritatea (90%) au fost cazuri chirurgicale. Media zilelelor de spitalizare a fost de 7,66 zile, sub media naţională, care este de 9,3%. Mortalitatea a fost cu 0,42% sub normele europene.

De asemenea, în 2011, la Clinica II Ortopdie, au avut loc mai multe premiere medicale regionale sau naţionale. Unul dintre cele mai importante evenimente, în 2011, a fost Congresul Naţional de Ortopedie, cu participare internaţioanală, organizat în periada 19-21 octombrie, cel mai mare din istoria ortopediei. Dr. Poenaru, preşedintele Societăţii Române de Ortopedie (SRO), a declarat că pentru prima dată a fost organizat Congresul Naţional de Ortopedie la Timişoara, fiindcă preşedintele SRO este din Timişoara. Amintim că la congres au participat 720 de invitaţi. din 22 de ţări şi au fost prezentate 200 de lucrări ştiinţifice. 30 de firme pe specialitatea medicală au expus produse în sălile din cadrul Hotelului Timişoara. Prof. Poenaru a oferit şi şapte diplome şi trofee medicilor din România.

“Nu pot face promisiuni pe o lege a sănătăţii care urmează a fi adoptată şi pe care nu a văzut-o nimeni ”, a spus prof. univ. dr. Poenaru. Clinica II Ortopedie s-a înfiinţat în luna aprilie 1993, sub conducerea prof. univ. dr. Dan V. Poenaru, şi cuprinde 63 de paturi, grupate în 20 de saloane, 5 paturi în ATI. Clinica are 2 săli de operaţie, dotate ultramodern, compartiment de imagistică cu echipamente de ultimul tip: rezonanţă magnetică nucleară, osteotomodensitometrie, echografie osteoarticulară, fluoroscopie, radiologie; compartiment de tratament al artropatiilor hemofilice; arhiva computerizată. Aici se fac intervenţii chirurgicale de înaltă performanţă: endoprotezarea şoldului; endoprotezarea genunchiului; artroscopia genunchiului, reconstrucţia artroscopică a ligamentului încrucişat anterior; artroscopia umărului, gleznei, cotului, articulaţiei radiocarpiene; transplantul osos, transport osos; tratamentul artropatiilor hemofilice.

În anul 2005, în Clinica II Ortopedie – Traumatologie, un colectiv condus de prof. dr. Dan V. Poenaru a realizat în premieră naţională primul transplant de condrocite umane fixate pe suport solid tridimensional (HYAFF 11). Această premieră medicală naţională a fost realizată în colaborare cu firma Fidia Advanced Biopolymers din Italia. Rezultatele postoperatorii au fost foarte bune. De atunci au urmat foarte multe primiere medicale. În 2006, a fost efectuată, în premieră naţională, primă intervenţie artroscopică de reparare a ligamentului încrucişat anterior al genunchiului, folosind ligamentul artificial tip LARS de 100 de fibre. Intervenţia a fost efectuată de dr. Jenel Marian Pătraşcu.

În Clinica II Ortopedie – Traumatologie au fost executate 78 de asemenea intervenţii. În anul 2007, în Clinica II Ortopedie – Traumatologie , un colectiv condus dr. Jenel Marian Pătraşcu a utilizat în premieră naţională o tehnică de refacere a cartilajului articular folosind Chondrotissue. Chondrotissue este o matrice acelulară, ce se foloseşte în tratamentul defectelor cartilaginoase de la nivelul genunchiului şi şoldului, care este implantată pe cale minim invazivă. Chondrotissue se foloseşte de potenţialul biologic a celulelor stem ale corpului, pentru refacerea cartilajului articular lezat. La pacienţii operaţi în acest interval s-au obţinut rezultate foarte bune privind simptomatologia clinică şi funcţionalitatea articulaţiilor genunchiului.

În data de 11 noiembrie 2010, la Clinica II Ortopedie – Traumatologie, a fost efectuată prima intervenţie endoscopică în chirurgia spinală (premieră regională). Este vorba de o pacientă, de 46 de ani, cu diagnosticul hernie de disc L4-L5 şi stenoză foraminală dreaptă la acelaşi nivel. A părăsit clinica la 48 de ore de la operaţie. Intervenţia a fost efectuată de dr. Dan Negoescu şi de dr. Iulian Popa.

În ziua de 25 noiembrie 2010, tot la clinică a fost operată prin acelaşi procedeu o pacientă de 29 de ani cu diagnosticul hernie de disc L5-S1 cu sindrom de coadă de cal. Rezultatul postoperator a fost foarte bun.

Comentarii

comentarii