Acasă Economic Program de eficiență energetică a blocurilor de locuințe din Timișoara

Program de eficiență energetică a blocurilor de locuințe din Timișoara

DISTRIBUIȚI

eficienta energeticaÎn decurs de 18 luni, compania CONSILIUM împreună cu Clusterul de Energii Sustenabile din România – ROSENC a derulat un studiu de fezabilitate în vederea demarării unui program de implementare a măsurilor de eficiență energetică la blocurile de locuințe.
Lansarea proiectului a avut loc în luna iunie a anului 2014, începând cu Cercetarea Calitativă, ce a presupus stabilirea parteneriatelor, întâlniri cu experți și parteneri, în care fiecare și-a expus perspectiva asupra proiectului, luându-se astfel cele mai bune decizii pentru modalitatea și condițiile de implementare a măsurilor.
Pentru stabilirea modului de finanțare a proiectului, Directorul Executiv ROSENC – Vlad Stanciu a participat la o întâlnire cu directorul general al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) – Gabriel Friptu, în cederea obținerii de fonduri private, discuție în urma căreia s-a stabilit următoarea modalitate: 60% fonduri europene, 40% ESCO.
În Etapa Cercetării Cantitative a avut loc elaborarea unui chestionar ce a fost atașat revistei realizate de Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara (FALT), pentru a fi distribuit spre completare către Asociațiile de Proprietari vizate, la sfârșitul lunii decembrie 2014. A urmat organizarea unui call center, in lunile ianuarie – februarie, ce a presupus informarea administratorilor cu privire la măsurile programului de eficiență energetică în sistem ESCO, inclusiv despre conținutul și modalitatea de completare a chestionarelor. Au fost identificate peste 1500 de blocuri (cu suprafețe utile și consumuri în gcal. și KWh/ mp *an), urmând maparea acestora pe hartă. S-a comunicat cu peste 3500 de asociații și s-au primit peste 450 de chestionare completate.
În Faza de Necesitate și Oportunitate s-au subliniat rezultatele întâlnirilor de discuții cu experții și partenerii, inclusiv detaliile descoperite în urma studierii chestionarelor completate și a bazelor de date create, în vederea îmbunătățirii sistemului. Unul dintre rezultatele acestei etape a fost sublinierea necesității și oportunității implementării sistemului la blocurile de locuințe.
În această perioadă se desfășoară Etapa de Comunicare, în care sunt organizate întâlniri de discuții cu administratorii Asociațiilor de Proprietari și președinții de bloc, pentru a fi analizate necesitățile și eventualele nelămuriri sau probleme pe care aceștia le pot identifica. Totodată, deja a avut loc o primă întâlnire cu Asociația de Proprietari de pe Calea Aradului nr. 23, ședință ce s-a desfășurat cu sprijinul Școlii Generale nr. 24, din Timișoara. La întâlnire au fost prezenți 12 proprietari, iar feedback-ul lor a fost unul pozitiv, aceștia fiind foarte interesați de implementarea proiectului și ridicând unele probleme pertinente pentru care le-au fost prezentate imediat soluțiile. Ultimul demers presupune înființarea unei entități juridice de proiect, ESCO-Tim Reabilitare Locuințe, care să facă posibilă implementarea muncii depuse în ultimele 18 luni.

Comentarii

comentarii