Acasă Sănătate Proiect de cercetare nonfarmacologic desfășurat la Centrul de tratament și cercetare al...

Proiect de cercetare nonfarmacologic desfășurat la Centrul de tratament și cercetare al bolii Alzheimer Socodor, demarat de UVVG

DISTRIBUIȚI

ok8„Îmbunătățirea calității vieții pacienților cu boli cronice și incurabile– Formarea practică a viitorilor specialiști”

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad – în calitate de autoritate de management, Facultatea de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară și Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie, Educație Fizică și Sport și Centrul de tratament și cercetare al bolii Alzheimer Socodor, în calitate de beneficiar, au demarat proiectul de cercetare al bolii Alzheimer cu titlul «Îmbunătățirea calității vieții a pacienților cu boli cronice și incurabile – Formarea practică a viitorilor specialiști”.
Proiectul se desfășoară în trei etape de lucru, care vizează identificarea nevoilor cu care se confruntă pacienții din Centrul de tratament și cercetare al bolii Alzheimer Socodor, stabilirea unui sistem de monitorizare și evaluare, precum și stabilirea unui sistem de cooperare cu centresimilare din Germania.
La programul de practică și cercetare participă studenţii Universității de Vest „Vasile Goldiș”, de la specializarea Medicină Generală anul VI, studenți de la specializarea Balneofiziokinetoterapie, anul III din cadrul Facultății de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară; studenți de la Specializarea Psihologie, anul III și studențide la Masterat ai Facultății de Științe ale Educației, Psihologie şi Educație Fizică şi Sport, care sub îndrumarea cadrelor didactice, vor analiza metoda de intervenţie aplicată fiecarui bolnav și rezultatele obţinute, în urma terapiei nonfarmacologice aplicate.
„În urma analizei efectuate, studiind datele obtinuțe la Centrul de tratament și cercetare al bolii Alzheimer din Socodor, coroborând experiența practică de la Centrul de îngrijire a bolnavilor cu demenţă din Mainterasse – Germania, cu cercetarile actuale din domeniu și cu stadiul actual al pacienților noștri, am adaptat un plan general de acțiune aplicabil în Centrul de tratament şi cercetare al bolii Alzheimer Socodor. Tipul de terapie nonfarmacologică folosită pe pacient va fi selectată în urma anamnezei de caz, care se va face de fiecare dată, înaintea aplicării oricărei proceduri. În urma programului de pregătire la care va participa personalul de îngrijire, se va întocmi un orar zilnic de îngrijire a bolnavilor din centru, care să includă tehnici psihoterapeutice, modificări ambientale şi folosirea prudentă a medicaţiei, conform standardelor internaționale”, ne-a declarat șef lucrări dr. LigiaPiroş, coordonatorul proiectului.
„Programul a avut ca punct de plecare necesitatea producerii schimbării atitudinii specialiştilor din România în privinţa tratamentului nonfarmacologic combinat cu farmacologic pentru persoanele cu demenţă instituţionalizate. Scopul acestui studiu a fost de a aduce noutăţi, pe plan regional, prin crearea unor condiţii optime de îngrijire şi intervenţie pentru persoanele cu demenţă, creşterea confortului utilizatorilor de servicii medico-sociale, ergonomia muncii pentru personal, aplicarea standardelor minime de calitate, în acelaşi timp urmărind şi pregătirea practică a viitorilor specialişti, Absolvenţi ALUMNI ai Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad. Literatura de specialitate aduce dovada de necontestat a progresului ştiinţific în ceea ce priveşte tratamentul combinat (farmacologic şi nonfarmacologic), rezultatele obţinute în urma acestui studiu vor constitui direcţii de cercetare în viitor. Practica medicală a demonstrat că există situații frecvente în care evoluţia demenței este stopată, sau mult diminuată de o medicaţie adecvatăși de un complex de măsuri psiho-socio-spirituale eficace, în timp ce bolnavul se simte tot mai stânjenit în desfășurarea unor activități compatibile cu starea lor de sănătate. Această situație paradoxală este denumită în literatura americană „going well, feeling bad”. Din acest motiv, aprecierea calității vieții la persoanele cu demență  devine necesară. Calitatea vieții este un subiect care a devenit din ce în ce mai important în ultimii ani, este înțeles din ce în ce mai mult faptul că, pe lângă măsurarea rezultatelor în termenii simptomelor și ai altor aspecte ale funcționării, atunci când se compară diverse abordări, este importantă perspectiva pacienților asupra tratamentului şi a modului de administrare a acestuia”, a precizat șef lucrări dr. Ligia Piroş, din cadrul Facultăţii de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară a UVVG.

Comentarii

comentarii