Acasă Actualitate Proiect trilateral al UVVG în domeniul cercetării

Proiect trilateral al UVVG în domeniul cercetării

DISTRIBUIȚI

UVVG, Universitatea din Szeged și Centrul de Cercetări Biologice al Academiei Ungare au încheiat cu succes proiectul ,,Platforma de Cercetare Integrată Transfrontalieră pentru Identificarea Proceselor Celulare ca Ținte Potențiale pentru Terapia Personalizată a Cancerului”

O delegaţie aUniversităţii de Vest „Vasile Goldiș” din Arad condusă de prof.univ.dr. Aurel Ardelean,președintele Universității de Vest „Vasile Goldișşi prof.univ.dr. Anca Hermenean,prorector cu cercetarea ştiinţifică,au participat,zilele trecute, la Universitatea din Szeged,Ungaria, la sesiunea festivă de încheierea proiectului intitulat,,Platforma de Cercetare Integrată Transfrontalieră pentru Identificarea Proceselor Celulare ca Ținte Potențiale pentru Terapia Personalizată a Cancerului” – Integrated Cross-Border Research Platform to Identify Cellular Processes  as Potenţial Targets for Personalized Cancer Therapies,derulat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria.

Proiectul, în valoare de 2 milioane de euro, a fost coordonat de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, cu partenerii ungari.

Partea maghiară a fost reprezentată la eveniment, de prof. univ. dr. Lajos Kemény, prorector cu cercetarea științifică, din cadrul Universității din Szeged, prof. univ. dr. Imre Boros, Şeful disciplinei de Biochimie şi Biologie Moleculară-Universitatea din Szeged, prof.Deak Peter, șeful departamentului de Genetică, prof. Laszlo Zimanyi, directorul Centrului de Cercetări Biologice al Academiei de Științe din Ungaria, alături de care s-au aflat cadre didactice universitare, studenți, masteranzi și doctoranzi, atât din partea Universității din Szeged, cât și a Universității de Vest „Vasile Goldiș din Arad”.

Proiectul s-a derulat pe parcursul a doi ani şi jumătate,incluzând trei tipuri de activităţi: dezvoltarea de infrastructură,activităţi de cercetare şi educativă, fiind organizate două ediţii consecutive ale şcolii de vară, în anul 2013 şi 2014, cu titlul:„Şcoala de studii avansate în tendinţe modern şi tehnici de cercetare a biologiei cancerului”/,,Advanced school in modern trends and techniques in cancer biology”,iar în luna iunie 2015,,Mini-școala pentru învățarea unor tehnici în vivo pe animale de laborator în vederea studierii formării metastazelor”, unde au participat studenți și doctoranzi din România și Ungaria.

Cei prezenți la conferința de finalizare a proiectuluiau prezentat rezultatele obtinuțe şi au împărtășit din experiența lor acumulată în cadrul importantului proiect științific trasfrontalier.

Prof.univ.dr. Aurel Ardelean,preşedintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, managerul proiectului, a punctat importanța proiectului pentru formarea tinerei generații de cercetători în domeniul cancerului. „În cadrul celortrei evenimente educaţionale derulate la Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiş” din Arad au fost instruiţi peste 200 de tineri. Pregătirea teoretică s-a realizat la Arad cu renumiți specialiști în domeniu, pe tematici de actualitate în biologia și terapia cancerului, iar pregătirea practică a fost organizată de către cei doi parteneri maghiari. Apreciez faptul că, datorită colaborării bune transfrontaliere și a rezultatelor pozitive, proiectul a fost premiat, în luna mai 2013, de către  organizația DKMT, ca un proiect excelent cu valori adăugate pentru euroregiune. Pe baza rezultatelor pozitive, în anul 2015, am obținut o finanțare suplimentară, astfel încât proiectul nostru a devenit singurul proiect de infrastructură care a luat maxim de finanțare posibilă”.
Daniel ALBU

Comentarii

comentarii