Acasă Actualitate Proiecte lugojene de cooperare transfrontalieră

Proiecte lugojene de cooperare transfrontalieră

DISTRIBUIȚI

Lugojul a solicitat 1,8 milioane de euro pentru înfiinţarea unui Centru Spa şi 218.031 de euro pentru crearea precondiţiilor privind instalarea de panouri solare pe şapte clădiri publice, pentru furnizarea apei calde Municipalitatea lugojeană a elaborat două proiecte de colaborare transfrontalieră în parteneriat cu două oraşe din Serbia: Vârşeţ şi Pancevo. Cele două proiecte vor fi examinate şi evaluate, în vederea obţinerii unor finanţări europene, în cadrul celui de-al doilea apel pentru propuneri de proiecte al Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia. Pentru acest al doilea apel, care este finanţat de Uniunea Europeană cu 15,3 milioane de euro, au fost depuse 195 de proiecte. Municipalitatea lugojeană a solicitat 1,8 milioane de euro pentru înfiinţarea unui Centru Spa şi 218.031 de euro pentru crearea precondiţiilor (realizarea studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic şi a auditului energetic) privind instalarea de panouri solare pe şapte clădiri publice din Lugoj, pentru furnizarea apei calde.

„Spark for The Future”

În parteneriat cu municipalitatea din Vârşet, Biroul Management Proiecte – Programe din cadrul Primăriei Lugoj a elaborat proiectul „Spark for The Future”. Obiectivul general al proiectului îl constituie dezvoltarea economică şi socială comună a oraşelor înfrăţite Lugoj şi Vârşeţ. Obiectivul specific este dezvoltarea turismului în Lugoj şi Vârşeţ şi creşterea atractivităţii turistice a celor două localităţi prin investiţii în obiective turistice: înfiinţarea unui Centru SPA în Lugoj, în zona fostei Baze Hipice şi, de cealaltă parte a frontierei, reabilitarea Parcului Central din Vârşeţ. Bugetul total al proiectului este de 2.341.442,20 de euro, din care 1.898.036,40 de euro este bugetul alocat municipiului Lugoj şi 443.405,80 de euro oraşului Vârşeţ. Pentru Lugoj, finanţarea nerambursabilă este de 1.860.075,68 de euro (98%), iar cofinanţarea locală este de 37.960,72 de euro (2%). Primăria Lugoj este lider de proiect. Proiectul a început să prindă contur în decembrie 2010, când a fost dezvoltat planul unui proiect integrat de dezvoltare turistică care prevede crearea unui zone de agrement, turism şi sport în partea de nord-est a municipiului, în apropierea şoselei de centură care ocoleşte Lugojul, parte a DN 6 şi E70 care leagă Timişoara de Bucureşti. Proiectul integrat prevede o nouă destinaţie şi o nouă viaţă pentru fosta Bază Hipică, aceasta urmând să fie reabilitată, modernizată şi extinsă, astfel încât să pună la dispoziţia turiştilor şi lugojenilor un modern complex de agrement, turism şi sport. Pe o suprafaţă de 89.293 de metri pătraţi, din care 3.213 metri pătraţi de construcţii, se vor realiza: un centru Spa (suprafaţă construită 1909,32 mp); o baltă cu ponton şi mini-bar acvatic; un centru sportiv cu bar aferent: patru terenuri de tenis (cu balon pentru iarnă), două terenuri de baschet, două terenuri de volei, trei terenuri de fotbal (cu posibilitatea amenajării balon pentru iarnă), un teren de fotbal cu gradene, mese pentru tenis de masă, turn de escaladă, bar cu zonă de vestiare; un labirint viu cu turn belvedere; parcări, piste pentru biciclişti, alei de promenadă, zonă de joacă pentru copii, spaţii verzi. Costurile aferente realizării acestui plan de dezvoltare turistică sunt de aproximativ 6.050.000 de euro, sumă care depăşeşte cu mult posibilităţile financiare actuale ale municipiului Lugoj. Astfel că, în primă fază, se are în vedere realizarea Centrul Spa, în jurul căruia să se dezvolte întregul complex. Dacă va obţine finanţarea solicitată, proiectul „Spark for The Future” va fi implementat pe durata a doi ani.

„Banat Sun 4 All”

Tot în cadrul celei de-a doua sesiuni de propuneri de proiecte a Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia, municipalitatea din Lugoj a depus, în parteneriat cu oraşul Pancevo, o cerere de finanţare pentru proiectul „Banat Sun 4 All”. Obiectivul general al acestui proiect îl constituie îmbunătăţirea şi modernizarea sistemului de încălzire în Pancevo şi Lugoj, prin utilizarea resurselor energetice regenerabile. Proiectul are două obiective specifice principale: crearea precondiţiilor pentru îmbunătăţirea şi modernizarea sistemului de încălzire în Lugoj, prin întocmirea unui studiu de fezabilitate şi a proiectului tehnic; crearea precondiţiilor pentru îmbunătăţirea şi modernizarea sistemului de încălzire în Pancevo, prin construirea unui sistem de colectare a energiei solare. Pentru Lugoj, proiectul prevede realizarea studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic şi a auditului energetic în vederea instalării de panouri solare pe şapte clădiri publice, pentru furnizarea apei calde. Cele şapte clădiri sunt: grădiniţele cu program prelungit nr.2, nr.3, nr.4 şi nr.5, Cantina de ajutor social, Complexul de servicii pentru persoane vârstnice „Sf. Nicolae” şi Sala de sport „Ioan Kunst Ghermănescu”. Pentru Pancevo, proiectul prevede realizarea documentaţiei tehnice pentru furnizarea apei calde pentru 23 de blocuri de apartamente. Bugetul total al proiectului este de 901.481,60 de euro, din care 679.000 de euro sunt alocaţi oraşului Pancevo şi 222.481,60 de euro municipiului Lugoj. Pentru Lugoj, finanţarea nerambursabilă este de 218.031,97 de euro (98%), iar cofinanţarea locală este de 4.449,63 de euro (2%). Proiectul „Banat Sun 4 All” a fost realizat, în colaborare, de societatea JKP Grejanje,  din Pancevo, şi de Biroul Management Proiecte – Programe din cadrul Primăriei Lugoj. Şi acest proiect are o durată de implementare de doi ani.

 

Comentarii

comentarii