Acasă Economic Proiectul RuralNet, pentru calificări în meserii non-agricole, a ajuns la final

Proiectul RuralNet, pentru calificări în meserii non-agricole, a ajuns la final

DISTRIBUIȚI

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Timiş a finalizat, miercuri, proiectul intitulat ‘RuralNet – Centru de orientare în carieră şi consultanţă non-agricolă’, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Prin proiect, 1.870 de cursanţi, majoritatea tineri, au învăţat, pe parcursul a 12 luni, cum să-şi deschidă o afacere, cum să acceseze fonduri pentru aceasta, cum să atragă clienţii, dar şi cum să-şi ‘vândă’ produsele.
“Am pus accentul pe activităţile non-agricole ţinând cont de specificul măsurii programului pe care noi l-am accesat, care sprijină dezvoltarea activităţilor non-agricole din mediul rural, pentru că, deşi stăm bine în ceea ce priveşte numărul persoanelor angajate, mai sunt sate în care multe persoane trăiesc din venitul minim garantat, din agricultura de subzistenţă sau care au pregătire profesională şi lucrează, dar totuşi pot avansa profesional şi să obţină rezultate profesionale mai bune”, a declarat Daiana Buzatu, managerul proiectului, într-o conferinţă de presă.
Ideile de afaceri ale absolvenţilor acestor cursuri sunt variate, unii dorind să deschidă în localităţile de origine biblioteci, grădiniţe private, sisteme after-school, saloane de coafură.
“Cursurile generale şi de iniţiere de scurtă durată au fost pentru antreprenoriat şi IT, iar cursurile de calificare de scurtă şi lungă durată au fost de lucrători în comerţ, în alimentaţie, agent de curăţenie, operatori introducere-validare date, secretar, birotică. Dacă doresc să-şi deschidă o afacere, ei chiar sunt sprijiniţi, au fost învăţaţi să realizeze un plan de afaceri, îl pot depune, iar acestea vor fi premiate”, a adăugat Daiana Buzatu.
Obiectivul principal al proiectului a vizat îmbunătăţirea calităţii resurselor umane în zonele rurale din regiunile Vest, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est şi Centru ale României.
Proiectul a susţinut dezvoltarea culturii antreprenoriale în zonele rurale din regiunile vizate, prin activităţi de promovare şi dezvoltare a antreprenoriatului, programe de calificare şi formare profesională, servicii de informare, consultanţă, consiliere şi orientare în carieră.
Proiectul s-a desfăşurat în parteneriat cu S.C. GAPA SRL, Primăria Comunei Moşniţa Nouă, L&C Consulting, Integrated Consulting Group şi H3000 Development Consulting Austria şi a fost aplicat în mai multe comune din Timiş.

Comentarii

comentarii