Acasă Actualitate Proprietăţile în paragină din Timişoara ar putea fi renovate forţat sau… demolate

Proprietăţile în paragină din Timişoara ar putea fi renovate forţat sau… demolate

DISTRIBUIȚI
Un proiect de hotărâre iniţiat de pesediştii Traian Stoia şi Radu Ţoancă şi susţinut de mai mulţi consilieri locali îşi propune să facă ordine între clădirile aflate în paragină în Timişoara. Pe scurt, toate clădirile din Timişoara aflate în paragină sau dezafectare, dar care au situaţie juridică clară, deci ale căror proprietari sunt cunoscuţi, vor fi demolate sau renovate total.

 În cazul în care proiectul de hotărâre devine hotărâre de consiliu local, prevederile ar trebui puse în aplicare, de către proprietar, în maxim şase luni de la emiterea HCL. În caz contrar, municipalitatea se va ocupa de proceduri, prin ADP, urmând ca proprietarul să suporte cheltuielile. Proiectul de hotărâre poartă semnăturile consilierilor municipali Traian Stoia, Petru Ehegartner, Radu Ţoancă, Ovidiu Ciuhandu, Romaniţa Jumanca şi Mihai Ritivoiu. 
„În municipiul Timişoara se află, în toate zonele oraşului, imobile aflate într-un stadiu avansat de degradare, care reprezintă imagini negative care nu fac cinste oraşului. Demersul nostru vizează clădirile a căror situaţiejuridică este clară (au proprietari legali) şi care din diverse motive au fost lăsate în paragină, stricând echilibrul urbanistic şi estetic al zonelor în care se află amplasate. Prezentul proiect de hotărâre de consiliu local se doreşte a delimita un cadru coerent pentru Executivul Primăriei Timişoara, prin direcţiile de resort, de a stimula proprietarii unor astfel de imobile de a le aduce la un aspect conform cu standardele la care ar trebui să se afle Timişoara, din punct de vedere arhitectural. Hotărâri similare, chiar mai extinse ca şi efect, au fost adoptate, de-a lungul timpului, de mai multe oficialităţi şi municipalităţi europene”, se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul, semnată de Radu Ţoancă.  
 
Demolare doar la solicitarea proprietarului
 
Reprezentanţii Primăriei Timişoara spun că nu poate fi vorba de demolarea clădirilor monumente istorice aflate în stare avansată de degradare, întrucât acest lucru contravine legii. În plus, aceştia explică faptul că demolările unor clădiri se pot face doar la solicitarea titularului unui drept real asupra unui imobil. Ciprian Cădariu, arhitectul şef al Timişoarei, explică, prin intermediul unei note de informare, că proprietarii de clădiri monumente istorice din Timişoara au fost informaţi că, în conformitate cu prevederile legale, au obligaţia de a păzi, întreţine, conserva, consolida şi restaura imobilele. Acelaşi Cădariu explică faptul că „desfiinţarea neautorizată, distrugerea parţială sau totală, exproprierea fără avizul Ministerului Culturii şi Cultelor, degradarea, precum şi profanarea monumentelor istorice constituie infracţiuni şi se sancţionează conform legii”.  
Cât despre demolarea clădirilor care nu sunt monumente istorice, acelaşi arhitect şef spune că aceasta nu se poate realiza decât în baza unei Autorizaţii de desfiinţare, care nu poate fi emisă decât la solicitarea titularului unui drept real asupra unui imobil. Excepţie fac clădirile ridicate fără autorizaţie de construire, acestea putând fi demolate de municipalităţi. Arhitectul şef al Timişoarei, Ciprian Cădariu, explică în referatul proiectului de hotărâre că „propunerea făcută încalcă prevederile cu privire la dreptul de proprietate, Legea 50/1991 şi Ordinul 839/12.10.2009”.
 

Comentarii

comentarii