Acasă Actualitate Protocol semnat în Serbia

Protocol semnat în Serbia

DISTRIBUIȚI

Bănăţenii din Caraş şi Serbia luptă împreună pentru protecţia mediului şi a ariilor naturale protejate
Grupul Ecologic de Colaborare Nera şi Administraţia Pădurilor din Vojvodina -Vojvodinasume au semnat un protocol de colaborare pentru anul 2010, chiar la sediul Ocolului Silvic din Bela Crvka. Din România au fost prezenţi Cornel Popovici Sturza, preşedinte şi director executiv GEC Nera, Vlada Vişatovici, membru fondator al GEC Nera şi Jovan Dolic, jurnalist pentru presa de limbă sârbă din România. Din partea autorităţilor de la Vojvodinasume au fost prezenţi Milijan Velojic, şeful departamentului pentru protecţia naturii şi Marius Oldja, specialist în arhitectura peisajului.
Protocolul include instruirea, în lunile februarie – mai 2010, a patru echipe de voluntari de la Grupul Şcolar Industrial Moldova Nouă, Grupul Şcolar „Mathias Hammer" Anina, Şcoala de Chimie şi Medicină Vârşeţ şi Gimnaziul „Dositej Obradovici" din Biserica Albă, în vederea abilitării acestora în domeniul monitorizării alternative a mediului din zona parcurilor şi rezervaţiilor naturale amplasate pe teritoriul Microregiunii de colaborare transfrontalieră „Dunăre-Nera-Caraş".
În perioada mai-octombrie, voluntarii vor realiza misiuni comune de monitorizarea în Parcul Naţional Porţile de Fier, Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Parcul Naţional Vrsacke Planine (Munţii Vârşeţului), Rezervaţia Deliblatska Pescara (Dunele din Deliblata).
Pe lângă activităţile de voluntariat, protocolul mai include realizarea în comun a buletinului informativ „Environment News" în limbile română şi sârbă şi realizarea a 2 simpozioane, la Baziaş şi Stara Palanka, privind expunerea bunelor practici în administrarea ariilor naturale protejate din zona de frontieră dintre România şi Serbia.

Comentarii

comentarii