Acas─â Special PSD trage in tinta moarta, pentru a nimeri tinta vie

PSD trage in tinta moarta, pentru a nimeri tinta vie

DISTRIBUIȚI

Cel mai important strateg politic al prezidentiabilului Victor Ponta este domnul Bogdan Teodorescu. Acesta, intr-un interviu publicat ieri, a prezentat proiectul liberalilor dintr-o perspectiva extrem de convenabila PSD-ului. Si anume ca unificarea dreptei nu s-ar face in jurul candidaturii lui Crin Antonescu, ci pur si simplu pentru sustinerea ambitiei lui Traian Basescu de a deveni prim-ministru.

Acesta fiind scopul real, urmeaza sa tragem toti concluzia ca razboiul dus de Victor Ponta, avandu-l drept principala tinta pe Traian Basescu, este perfect motivat de pericolul ca acest personaj malefic sa continue, si dupa acest an, sa otraveasca viata politica. Si, implicit, cei care se aliaza cu Basescu, adica participantii la operatiunea de unificare a dreptei, actioneaza impotriva interesului public. Asa sa fie?

Exista doua mesaje cheie care ataca subliminalul colectiv. Primul mesaj este cel utilizat insistent de Victor Ponta, preluat de toti fanii domniei sale si construit initial in retortele profesorului Bogdan Teodorescu. Si anume ca batalia politica a acestui an se desfasoara avand doi principali adversari. Victor Ponta, personificand binele Romaniei, si Traian Basescu, arhanghelul raului. Si daca tot asa stau lucrurile, atunci, fireste, Traian Basescu trebuie dotat nu numai cu un trecut si cu un prezent, ci si cu un viitor. Intrucat el insusi a afirmat de cateva ori ca ar dori sa ajunga prim-ministru si nu exista nicio indoiala ca e adevarat, iata ca PSD dispune de un argument important pentru a-l infatisa drept principala tinta a tuturor celor care mizeaza pe o Romanie noua, prospera si cu adevarat democratica.

In cealalta tabara, cea liberala, afectata in mod evident de un rezultat slab la europarlamentare, rezultat al ruperii USL si al unei gestionari defectuoase a modului in care s-a produs acest eveniment, si afectata, a doua oara, de demisia in bloc a intregii conduceri, eforturile se concentreaza in a demonstra ca adevarata miza a alegerilor prezidentiale care urmeaza este alta. Va fi incredintata intreaga putere unui singur partid, care tinde sa devina partidul stat si care este condus, din ce in ce mai autocratic, de domnul Victor Ponta sau, la Cotroceni, va ajunge altcineva? Reechilibrandu-se astfel viata politica. Pentru liberali si, in general, pentru dreapta spectrului politic, Traian Basescu, din varii motive, este o tinta falsa. Iar tinta reala este Victor Ponta.

Este adevarat, si iata un nou argument care ar fi putut fi utilizat de catre profesorul Bogdan Teodorescu, ca Traian Basescu nu numai ca a semnalat ca isi doreste sa ajunga prim-ministru, dar a si facut eforturi substantiale, extrem de vizibile, in doua directii. S-a comportat ca un lider al opozitiei o buna perioada de timp, pana cand s-a rupt USL si chiar putin dupa, a transpirat pentru a ocupa si a-si consolida aceasta pozitie si, in al doilea rand, a riscat enorm mizand pe partidul fabricat la Cotroceni, al Miscarii Populare, si pe protejata sa, Elena Udrea. In incercarea de a obtine un scor bun pentru PMP si de a o propulsa pe doamna Udrea ca prezidentiabil. Acest efort a generat transferul propriilor sai consilieri prezidentiali in noul partid, cheltuieli de bani si timp din fondurile si timpul de lucru ale institutiei prezidentiale, dar si alti bani negri, sume enorme cheltuite intr-un mod cu certitudine scandalos, pentru a achita prestatia celei mai importante si celei mai costisitoare companii de strategie electorale din Statele Unite pentru promovarea PMP si a Elenei Udrea.

Daca aceasta ampla operatie ar fi reusit, atunci domnul profesor Bogdan Teodorescu ar fi avut o mai mare indreptatire sa sustina ca, pe parcursul acestui an, lupta reala se poarta intre PSD si sistemul ticalosit al lui Traian Basescu. Si, evident, cu Traian Basescu insusi. Numai ca lucrurile nu stau asa. Rezultatul slab al PMP, cu o singura cifra, chiar sub cel al unui candidat independent, Mircea Diaconu, demonstreaza faptul ca Traian Basescu a incetat de a mai reprezenta un vector real de putere din perspectiva alegerilor prezidentiale. Vehiculul sau electoral este cvasi-inexistent. E cotat pur si simplu prea slab de catre electorat. Iar Elena Udrea, cum bine se vede, se clatina rau. Fiind lovita chiar de catre cei cativa membri ai PMP. Si urmand fie sa fie ejectata, fie, pur si simplu, sa fie abandonata intr-o cochilie moarta. Ca urmare, Traian Basescu, nemaiavand ce oferi in campania electorala, altceva decat propria sa cleveteala pe posturile de televiziune, nu mai poate solicita ceva la schimb. Sau, in orice caz, ceva atat de important, cum este puterea executiva.

Si nici Crin Antonescu ori PNL nu au de gand sa-i ofere ceva lui Traian Basescu. Din simplul motiv ca liberalii au inteles de mult ca varianta vreunei aliante cu Traian Basescu nu poate fi decat catastrofala pentru viitorul partidului. La fel cum catastrofala s-ar fi dovedit si ramanerea alaturi de PSD. Este usor de inteles de ce, in aceste conditii, negocierile pentru unificarea dreaptei au loc in primul si in primul rand intre PNL si PDL. Iar o eventuala si improbabila negociere cu PMP s-ar purta, daca s-ar purta vreodata, doar in eventualitatea, improbabila de altfel, a unei rupturi definitive a acestui partidulet de Traian Basescu si Elena Udrea.

Spre stiinta domnului profesor Bogdan Teodorescu, unificarea dreptei inseamna, in primul rand, unificarea electoratului de dreapta. Nu neaparat a partidelor. Iar electoratul, din ce in ce mai mic, al lui Traian Basescu, dar totusi activ in plan politic, va trebui totusi sa opteze, in toamna, pentru omul politic pe care il va sprijini la prezidentiale. Si cred ca am dreptate cand spun ca, fara a fi necesara niciun fel de alianta cu Traian Basescu sau Elena Udrea, acest electorat captiv al Cotroceniului, cat va mai fi el atunci, va sustine, fara ezitare, candidatul dreptei.

Ghici, domnule Bogdan Teodorescu, cine va fi acesta?

Asadar, tinta moarta, tinta fictiva, tinta de tip diversionist este Traian Basescu. Tinta vie, tinta in care societatea trebuie sa loveasca pentru a se apara si a-si proteja viitorul este Victor Ponta.

P.S.: Aceasta analiza a fost prezentata miercuri, in plenul Senatului, ca declaratie politica.

Sursa: CorectNews

Comentarii

comentarii