Acasă Special Razboiul lui Chiliman impotriva lui Antonescu

Razboiul lui Chiliman impotriva lui Antonescu

DISTRIBUIȚI

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, un veteran PNL, il ataca la baioneta, din nou, pe presedintele PNL, Crin Antonescu. Lansand acuzatii extrem de grave la adresa acestuia. Ca ar fi campionul anti-occidentalismului. Ca distruge substanta ideologiei liberale, aliindu-se cu PSD. Ca ar conduce dictatorial partidul. Si asta la scurt timp dupa ce, intr-o forma sau alta, anuntase un puci imediat dupa incheierea alegerilor. Care este motivul declansarii acestui razboi fratricid de catre Chiliman? Ce urmareste acesta? Si, pana la urma, ce sanse are?
Andrei Chiliman s-a aflat, formal si informal la un moment dat, la carma organizatiei PNL pe Municipiul Bucuresti. El controla cel mai important sector al Capitalei, care, sub aspectul veniturilor, depaseste orice judet al Romaniei si, in acelasi timp, intr-o forma sau alta, controla practic intreg Bucurestiul. Primul conflict deschis cu Crin Antonescu nu a survenit pe un fond ideologic. Ci ca o consecinta a unei banale si clasice lupte interne pentru putere. Crin Antonescu fusese ales, de catre Congresul PNL, presedinte al partidului, iar Chiliman, unul dintre fruntasii PNL, incerca sa-l transforme pe cel aflat in fruntea partidului intr-o simpla marioneta. Cum? Incercand sa acapareze pozitiile cheie, mai ales cele de natura financiara din PNL. Cum? Instalandu-si pretutindeni in consiliile de sector si in Consiliul Municipiului Bucuresti propriii oameni. Abia pe acest fond al unui razboi declansat de Chiliman in scopul acumularii cat mai multor parghii economice si, implicit, a cat mai multor resurse, el a lansat primul atac de natura politica.
Avand un puternic spate financiar, se va vedea in curand cum, si fiind destul de bine pozitionat politic in interiorul PNL, Chiliman a intentionat sa preia practic conducerea, prin interpusi, nu numai a sectoarelor, ci inclusiv a Consiliului Municipal Bucuresti. Obiectiv care, fara doar si poate, il punea pe picior de razboi cu doctorul Sorin Oprescu. Primarul general al Capitalei, cu care liderii USL facusera o intelegere publica. De sustinere reciproca. In aceste conditii, era firesc ca Antonescu sa incerce o stopare a asaltului declansat de Andrei Chiliman impreuna cu colaboratorii sai apropiati. Consecinta este ca, la Consiliul National, inaintea alegerilor locale, lui Chiliman i s-a luat controlul asupra organizatiei PNL pe Capitala. A fost prima faza.
Simtindu-si pozitiile subrezite, nemaiavand posibilitatea de a-si extinde tentaculele financiare – ca sa ma exprim elegant – dincolo de Sectorul 1 al Capitalei, Andrei Chiliman a transformat o simpla batalie pentru putere in interiorul unui partid, care avea o tinta pur economica, intr-o cauza politica. Ideologica. Ceea ce l-a determinat sa declanseze un atac la baioneta impotriva aliantei dintre PNL si PSD. Deci, impotriva USL. Impotriva unei coalitii aprobata si sustinuta aproape in unanimitate de congresele celor doua mari partide. Si care s-a dovedit a fi singurul garant al luptei impotriva regimului Traian Basescu si al aducerii liberalilor la guvernare.
Dupa care, chiar la inceputul campaniei electorale pentru parlamentare, Chiliman anunta declansarea unui puci. A unei operatiuni de decapitare a conducerii PNL. Voi continua dezvoltarea acestei teme.

Sursa: CorectNews

Comentarii

comentarii