Acasă Actualitate Regionalizarea României trebuie să pornească de jos în sus, dinspre cetăţeni spre...

Regionalizarea României trebuie să pornească de jos în sus, dinspre cetăţeni spre decidenţi

DISTRIBUIȚI

Academia de Advocacy a făcut publice miercuri, 12 decembrie, concluziile şi recomandările Comisiei de Experţi a audierii publice "Regionalizarea României – De ce?". Audierea publică, organizată pe 23 noiembrie la Timişoara, şi-a propus relansarea temei regionalizării pe agenda publică, pornind de la dezbaterea argumentată a nevoii de regionalizare a României, pentru că numai în contextul identificării şi stabilirii clare a nevoii, dacă ea există, dezbaterea publică poate continua despre modalităţi, criterii, etape, riscuri şi beneficii. 

Tema a stârnit un interes deosebit, fiind colectate peste 250 de opinii scrise, din 31 de judeţe ale ţării. Au răspuns argumentat întrebărilor audierii publice atât reprezentanţi ai societăţii civile (reprezentanţi ai ONG-urilor, ai mediului de învăţământ, ai mediului de afaceri, ai sindicatelor, cetăţeni), cât şi decidenţi politici (europarlamentari, parlamentari, decidenţi din ministere, consilii judeţene, decidenţi locali, precum şi membri ai partidelor politice). Opiniile colectate şi analizate reflectă preocuparea cetăţenilor informaţi, activi în diverse domenii, asupra subiectului strategic al regionalizării şi intenţia lor reală de a-şi dedica expertiză şi timp pentru elaborarea modelului potrivit de regionalizare a României. Totodată, diversitatea opiniilor şi argumentarea lor în raport cu supoziţii sau aşteptări evidenţiază faza incipientă a înţelegerii avantajelor şi dezavantajelor, a riscurilor şi beneficiilor ce pot apărea prin regionalizare, respectiv nevoia de repere ştiinţific fundamentate, prin elaborarea de studii şi analize în acest sens. Astfel, o primă recomandare a Comisiei de Experţi vizează înfiinţarea unui grup de lucru interdisciplinar, echidistant, neutru şi independent, dedicat studierii problematicii regionalizării României din multiple perspective, în scopul elaborării unor alternative viabile de regionalizare, cu evidenţierea modalităţilor concrete de minimizare a riscurilor specifice. Întrucât un bun proces al regionalizării presupune şi un larg consens politic, dar şi social, fundamentarea ştiinţifică a regionalizării României se recomandă a fi susţinută de o campanie de informare şi conştientizare a cetăţenilor privind avantajele şi dezavantajele regionalizării, precum şi de procese repetitive, concentrice şi consecutive de consultare publică a tuturor celor interesaţi, în fiecare din etapele de formulare a modelului identificat şi analizat pentru România.

Regionalizarea trebuie să fie consecinţa dorinţei interne a românilor
 
„Regionalizarea României este un subiect ce aparţine integral românilor, decidenţilor români, dar mai ales societăţii civile româneşti. În acest sens, remarc şi apreciez în mod deosebit rigoarea, consistenţa şi contribuţia semnificativă a procedurii de Audiere Publică a Academiei de Advocacy la fundamentarea deciziilor publice.", a declarat E.S. Matthijs van Bonzel, Ambasadorul Olandei în România, în calitate de preşedinte al Comisiei de Experţi a audierii publice. „Regionalizarea trebuie să fie consecinţa dorinţei interne a românilor, implementată de către decidenţi printr-un proces democratic participativ autentic.", a declarat Juan Castro Pinedo, Dir. Gen. Adj. Agenţia de Dezvoltare Regională Ţara Bascilor, membru al Comisiei de Experţi a audierii publice. ,,Este necesar un proces complex de cercetare şi dezbatere pe tema regionalizării, în reţea, pe multiple paliere, având la dispoziţie o perioadă suficientă, dar totuşi limitată, pentru a da ocazia de a fi luate în timp util eventualele decizii la nivel naţional", a declarat Şerban Ţigănaş, preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România, membru al Comisiei de Experţi.
 
,,Un proces sănătos de regionalizare a României trebuie să pornească de jos în sus, dinspre cetăţeni spre decidenţi"
 
,,Un proces sănătos de regionalizare a României trebuie să pornească de jos în sus, dinspre cetăţeni spre decidenţi", spune Dorel Şandor, consultant independent, membru al Comisiei de Experţi a audierii publice. ,,Rezultatele acestui eveniment evidenţiază faptul că, societatea civilă vrea şi poate să se implice în dezbaterea temelor majore ale ţării, în sprijinul deciziei publice. Rigoarea şi regulile clare aduc un real plus de valoare, cu atât mai mult cu cât li se facilitează celor interesaţi accesul la informaţie relevantă", a declarat Corina Dragomirescu, vicepreşedinte Academia de Advocacy, membru al Comisiei de Iniţiere a audierii publice. Comisia de experţi a audierii publice cu tema "Regionalizarea României – de ce?" a fost formată din E.S. Matthijs van Bonzel – Ambasadorul Olandei în România, Juan Castro Pinedo – Dir. Gen. Adj. Agenţia de Dezvoltare Regională Ţara Bascilor, Dorel Şandor – Consultant Independent, Şerban Ţigănaş – Preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România, Simona Fiţ – Consultant Transparenţă Decizională Academia de Advocacy. Sinteza audierii publice va fi transmisă decidenţilor publici şi politici, celor care au contribuit prin formularea opiniei scrise, precum şi cetăţenilor, în general, prin intermediul mass-media. Totodată, sinteza, opiniile scrise colectate, precum şi alte detalii, pot fi regăsite pe www.advocacy.ro.

Comentarii

comentarii