Acasă Actualitate Renovarea clădirilor istorice din Timişoara (1): Palatul Hilt-Vogel

Renovarea clădirilor istorice din Timişoara (1): Palatul Hilt-Vogel

DISTRIBUIȚI

18 ianuarie hilt-vogel

Timişoara are sute de clădiri istorice. Case, palate, fabrici – majoritatea se află într-o stare deloc de invidiat, având nevoie de lucrări urgente de renovare. Primăria a demarat un program de sprijin financiar pentru proprietarii care îşi renovează clădirile, însă există şi timişoreni care nu au mai aşteptat ajutorul altora, ci s-au mobilizat, din respect pentru istoria unui oraş care se vrea Capitală Culturală Europeană.

Despre aceşti proprietari, dar şi despre cei care se vor hotărî de acum înainte să renoveze clădirile istorice pe care le deţin, veţi putea citi, în perioada următoare, într-o serie de articole publicate în cotidianul regional ZIUA de Vest.

18 ianuarie hilt-vogel 3

Palatul Hilt-Vogel – un început promiţător în Piaţa Victoriei

Palatul Hilt sau Hilt & Vogel se găseşte în Piaţa Victoriei din Timişoara. Clădirea a fost construită în perioada 1912-1913, după planurile arhitectului László Székely. Clădirea este lipită Palatul Széchényi, proiectat de acelaşi arhitect.

În urmă cu doi ani, proprietarii apartamentelor din Palatul Hilt-Vogel s-au hotărât să facă demersurile necesare pentru renovare. Iniţiau, aceştia au încercat să obţină o finanţare germană, prin Biroul de renovare clădiri istorice, din Piaţa Traian. Cum finanţarea nu mai venea, asociaţia de proprietari s-a hotărât să înceapă renovarea doar din resurse proprii. 

Am început cu acoperişul. E normal să o iei de sus. Am contractat o firmă să ne facă proiectul, am făcut selecţie de oferte şi am contactat o firmă care să lucreze. Am început să strângem bani, pentru că a fost nevoie de aproximativ 60.000 de euro pentru refacerea acoperişului, cu tot cu proiect, diriginte de şantier. Trebuie să respecţi legislaţia pentru monumente istorice, trebuie foarte multe aprobări, aturozaţii. Au durat destul de mult şi discuţiile între noi, pentru că unii voiau să facem doar nişte reparaţii, dar am vrut să facem cum trebuie, să nu-l cârpim. Unul dintre proprietari nu a vrut să contribuie. Suma s-a împărţit în funcţie de părţile comune deţinute. Primăria deţine aproape 16% din clădire, aşa că a participat la proiect, doar că într-o manieră cumva proastă. Ei nu plătesc înainte, cum am făcut noi, toţi ceilalţi. Primăria plăteşte după ce e recepţionată lucrarea, pe bază de factură. Deci noi a trebuit să plătim şi pentru primărie şi să ne recuperăm ulterior banii. Primăria nu a plătit încă tot. Au plătit jumătate şi mai au cealaltă jumătate când se face recepţia finală”, povesteşte Laila Onu, membră a asociaţiei de proprietari.

La sfârşitul lunii ianuarie, acoperişul Palatului Hilt-Vogel va fi complet refăcut. Proprietarii au luat deja legătura cu un arhitect şi urmează să discute proiectul de renovare a interiorului şi  a faţadei.

18 ianuarie hilt-vogel 2

Pregătirile pentru renovare nu au curs tocmai lin. Asociaţia de proprietari s-a lovit de diverse probleme birocratice. Mai bine de jumătate de an s-a aşteptat eliberarea unei autorizaţii de construcţie de la Primăria Timişoara. „Nu au vrut să ne dea din cauză că unul dintre vecini nu era de acord. Nu aveam semnătura de la un vecin. Am fost în audienţă, pentru că legea spune că, dacă proprietarii a 66% din clădire sunt de acord, ceilalţi sunt obligaţi să participe. Aşa, cu audienţe, am reuşit şi ne-au dat autorizaţia de construcţie. Legea spune că proprietarii care nu sunt de acord sunt obligaţi să contribuie. Doar că trebuie să plătească prima dată ceilalţi proprietari, iar ulterior să-i dea în judecată pe cei care nu au contribuit, ca să-şi recupereze banii. Dar e vorba de sume mari de bani, de asta le facem pe rând”, spune Laila Onu.

18 ianuarie laila onuAsociaţia de proprietari speră ca întreaga clădire să fie renovată în cel mult doi ani. Deşi sunt printre puţinii proprietari care s-au mobilizat pentru renovare, timişorenii care deţin Palatul Hilt-Vogel nu se grăbesc să epateze sau să dea sfaturi preţioase. Un proiect de renovare necesită foarte multă muncă şi un efort colectiv exemplar.

Suntem printre primii care renovează clădiri istorice. Cred că în Piaţa Victoriei suntem primii. Niciun acoperiş nu mai e făcut. E complicat. E un proiect care trebuie manageriat. Trebuie să ai cash flow. Lumea trebuie să se implice, să fie mai mulţi oameni în bloc care să vrea să se implice, să facă. Nu-ţi permiţi ca asociaţie de proprietari să-ţi iei manager de proiect. Trebuie să facă locatarii tot”, ne-a mai declarat Laila Onu.

Comentarii

comentarii