Acasă Actualitate Reprezentanţii UDMR vor ca Monumentul Fidelităţii să rămână în Cimitirul Eroilor

Reprezentanţii UDMR vor ca Monumentul Fidelităţii să rămână în Cimitirul Eroilor

DISTRIBUIȚI

monument fiedlitate„Noi nu cerem desfiinţarea acestui monument. Spunem că acolo unde este amplasat stă foarte bine. Discutăm de fidelitatea faţă de un regim pentru care au avut de suferit toţi, indiferent de apartenenţa etnică”, spune Halasz Ferenc, preşedintele UDMR Timiş

Monumentul Fidelităţii, unul controversat, este pe cale să fie mutat din Cimitirul Eroilor, acolo unde este acum, în Piaţa Bălcescu, acolo unde se amenajează în aceste zile un sens giratoriu. Datorită însemnătăţii lui istorice, controversate, reprezentanţii UDMR din Timişoara cer ca monumentul să rămână la locul lui, să nu fie scos în lumina Pieţei Bălcescu. Monumentul a fost dăruit de Ȋmpăratul austriac Franz Joseph în semn de recunoştinţă pentru luptătorii care au luptat în Timişoara, timp de 107 zile, cu maghiarii, în timpul revoluţiei din 1848.

Luptătorii maghiari învinşi în timpul asediului erau reprezentaţi pe piedestal în calitate de monştri ai catedralelor gotice. De-a lungul timpului o parte din basoreliefuri au fost îndepărtate. Cu timpul, statuia centrală a fost decapitată şi separată de restul lucrării. Reprezentanţii UDMR s-au şi întâlnit cu primarul Timişoarei pentru a discuta acest lucru. „Dorinţa UDMR, respectiv a populaţiei maghiare, e ca acest Monument al Fidelităţii să rămână amplasat în cimitirul eroilor. Indiferent cum arată acest monument astăzi, între timp a fpst curăţat de acele figuri hidoase care reprezentau revoluţionarii maghiari, monumentul ne vorbeşte de această revoluţie, în care Casa de Habsburg a reprezentat absolutismul şi revoluţia maghiară, care a reprezentat progresul. Până la urmă, istoria a dovedit că revoluţia maghiară a avut dreptate, Eftimie Murgu şi Nicolae Bălcescu au ajutat revoluţia maghiară. Nicolae Bălcescu a fost exilat din imperiul austriac, la vremea respectivă, pentru activitatea revoluţionară. Considerăm inoportună mutarea unui asemenea monument în spaţiul public în Timişoara”, a declarat Halasz Ferenc, preşedintele UDMR Timiş.

halasz ferenc 20„Noi nu avem nimic împotrivă ca acest monument să fie restaurat, să fie adus la parametrii buni, dar să rămână acolo”

Liderul UDMR Timiş spune că acest monument, în 1936, „nu a fost mutat degeaba”. „A fost mutat lângă groapa comună a acelor care în 1849 au apărat Cetatea Timişorii. Zona respectivă a fost împrejmuită, în pământ au fost înfipte nişte ţevi de tun, legate cu nişte lanţuri. Lângă acest loc s-a amplasat monumentul. Astăzi nu mai există. Acea groapă comună, după 1990, pur şi simplu a dispărut. Mormintele ajung până la monumentul respectiv. Singurul lucru care astăzi mai aminteşte de acea groapă comună este acest monument. Noi nu avem nimic împotrivă ca acest monument să fie restaurat, să fie adus la parametrii buni, dar să rămână acolo – lângă cei care au fost înmormântaţi acolo în 1849, când au considerat că e mai bine să meargă după un regim absolutist. Vom depune şi un memoriu mai amplu în care vom face referire la istoricul momnumentului şi al acelei gropi comune din cimitirul eroilor”, spune Halasz Ferenc.

„S-ar putea să ne gândim şi la o propunere alternativă pentru Piaţa Bălcescu”

Reprezentanţii UDMR continuă strângerea semnăturilor pentru ca acest monument să rămână în Cimitirul Eorilor (acum au 500 de semnături) şi îşi menţin poziţia prezentată iniţial vizavi de acest monument „habsburgic”. „S-ar putea să ne gândim şi la o propunere alternativă pentru Piaţa Bălcescu. Din informaţiile pe care le avem, pentru mutarea acestuia nu s-a cerut nici un aviz, nici o aprobare. Întâlnirea cu domnul primar a fost un prim-pas, vom avea discuţii pe această temă. Domnul primar vorbeşte şi despre o dezbatere publică. Din 1853, de când a fost amplasat, monumentul a fost controversat. Noi nu cerem desfiinţarea acestui monument. Spunem că acolo unde este amplasat stă foarte bine. Discutăm de fidelitatea faţă de un regim pentru care au avut de suferit toţi, indiferent de apartenenţa etnică”, spune Ferenc. „Voi lansa o consultare pe facebook, dar va avea loc şi o consultare publică la primărie vizavi de mutarea statuii în Bălcescu”, a spus primarul Timişoarei, Nicolae Robu

 

Comentarii

comentarii