Acasă Sănătate Reputat medic pneumolog timişorean: „Noua lege antifumat are beneficii extraordinar de bune!”

Reputat medic pneumolog timişorean: „Noua lege antifumat are beneficii extraordinar de bune!”

DISTRIBUIȚI

doctorDr. Dorin Vancea, fostul manager al Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Timişoara, atrage atenţia că maladia cancerul bronho-pulmonar a devenit o problemă de sănătate publică în Timiş, iar aplicarea noii legi antifumat are beneficii extraordinar de bune, prin interzicerea în totalitate a fumatului în spaţii publice închise.
Iată ce a mai declarat reputatul medic Dorin Vancea, unul dintre cei mai buni doctori pneumologi din Banat, despre beneficiile noii legi antifumat şi despre necesitatea fumătorilor de a se lăsa de consumul de ţigări, dacă vor să nu se îmbolnăvească de una dintre cele mai temute maladii: cancerul bronho-pulmonar!
„Cancerul bronho-pulmonar a devenit o problemă de sănătate publică în acest moment. Pentru a evita cancerul bronho-pulmonar un individ trebuie să se lase de fumat obligatoriu. Pentru prima dată această lege a fost aplicată în Irlanda. La începutul secolului XX existau puţine cazuri de cancer bronho-pulmonar. Numai fumatul a fost cel care a dus la creşterea incidenţei şi mortalităţii acestui tip de cancer. Dacă în acest moment s-ar introduce tutunul pe piaţă nu ar avea succes. Ar fi considerat un rău major, la fel ca heroina sau alte droguri majore. Tutunul nu ar putea fi vândut pe piaţă. El este vândut pe baza tradiţiei care a trecut de peste 100 de ani. Implementarea noii legi antifumat este efortul implicării a două Societăţi Medicale, de Pneumologie şi Cardiologie. Pentru mine a fost de mare mirare că Societatea de Oncologie nu s-a implicat. Faptul că această lege bună a apărut şi a fost promulgată este meritul exclusiv al Societăţii de Pneumologie şi Cardiologie, care militează de câţiva ani în acest sens”, a spus dr. Vancea.
În ţara noastră 17% dintre decesele survenite în urma cancerului înregistrate în rândul femeilor sunt cauzate de cancerul mamar, iar în ceea ce priveşte populaţia masculină un procent de 27,3% este cauzat de cancerul bronho-pulmonar. Peste 70% dintre cancerele pulmonare sunt diagnosticate în faze avansate, în timp ce 20% dintre cancere mamare sunt depistate în stadiile II şi III. Un diagnostic precoce poate fi determinant în lupta împotriva cancerului. Screeningul reprezintă un instrument de bază în depistarea cancerului în stadii incipiente şi, coroborat cu progresele în oncologie, prin diagnosticarea moleculară şi tratament inovator, pot conduce la creșterea ratei de supravieţuire a pacienţilor cu cancer, precum şi a calităţii vieţii.

Comentarii

comentarii