Acasă Cultura Revista timişoreană Orizont, declarată Revista anului 2012

Revista timişoreană Orizont, declarată Revista anului 2012

DISTRIBUIȚI

revista orizont header

Prima publicaţie din afara Bucureştiului care câştigă premiul

Asociaţia revistelor, imprimeriilor şi editurilor literare (ARIEL) a acordat, în data de 10 iunie 2013, revistei timişorene Orizont Marele Premiu Revista anului 2012. Anunţul a apărut pe site-ul Filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România, filială care editează revista Orizont.

Juriul care a acordat premiul de anul acesta a fost condus de Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România. Premiul reprezintă un nou succes al breslei scriitorilor din Timişoara, după ce tot luni, 10 iunie, scriitorul de limbă sârbă Goran Mrakici şi criticul Mircea Mihăieş s-au aflat pe lista laureaţilor la Premiile USR pe anul 2012.

Orizont – cel mai mare tiraj din România

Orizont este o revistă literară a Uniunii Scriitorilor din România, editată în colaborare cu Centrul pentru Dialog Multicultural „Orizont”. Revista apare la Timişoara neîntrerupt din 1964. A apărut lunar între ianuarie 1964 şi mai 1972, săptămânal între 4 mai 1972 şi octombrie 1992, bilunar între 8 octombrie 1992 şi 14 iulie 1993 şi lunar din 28 iulie 1993. În prezent, redactor-şef al revistei Orizont este criticul literar Mircea Mihăieş. „Premiile ARIEL sunt cele mai importante premii literare oferite publicaţiilor din România. Pentru noi este foarte onorant să fim câştigătorii acestui premiu, mai ales că suntem prima revistă câştigătoare din afara Bucureştiului. Suntem revista culturală cu cel mai mare tiraj din România. Spre deosebire de alte reviste, ne-am străduit să mergem pe resurse locale, avem autori din Timiş, Arad şi Caraş-Severin, pentru a crea valori locale solide. Cea mai mare parte a autorilor case semnează în revista Orizont sunt tineri. Este mai ales meritul lor”, a declarat, pentru ZIUA de Vest, Mircea Mihăieş, redactor-şef al revistei Orizont.

Despre Premiile ARIEL

Asociaţia revistelor, imprimeriilor şi editurilor literare a fost înfiinţată ca persoană juridică prin hotărârea Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti din data de 3 iunie 2004. Conform informaţiilor de pe site-ul asociaţiei, aceasta are 54 de membri – 21 de edituri şi 33 de reviste. Premiile anuale ARIEL se decernează începând cu anul 2010, ajungând astfel în 2013 la a patra ediţie. Precedentele trei reviste premiate au fost Memoria (2010), România literară (2011) şi Viaţa românească (2012). Pe lângă Revista anului, Asociaţia revistelor, imprimeriilor şi editurilor literare mai premiază şi Cartea anului. Anul acesta, poetul Aurel Pantea, reprezentant al generaţiei 80, din Alba Iulia, a câştigat premiul Cartea anului pentru o antologie de poeme.

Comentarii

comentarii