Acasă Sănătate Revolta nefumătorilor: Petiţie către Guvernul României – “Stop fumatul în spaţii închise!”

Revolta nefumătorilor: Petiţie către Guvernul României – “Stop fumatul în spaţii închise!”

DISTRIBUIȚI

revolta nefumatori --fumatul interzisFumatul este nociv. Este un fapt dovedit medical. Nu este corect ca nefumătorii să fie expuși fumului de țigară pe care fumătorii îl eliberează în încăperile închise.

Respect pentru semeni

Ştiaţi că 2 din 3 români nu fumează. Deşi nefumatorii sunt majoritari, votul, dorinţa şi sănătatea lor nu contează, şi nici sănătatea copiilor lor. Fiind intoxicaţi zi de zi de minoritarii fumători. “Ne dorim cu toții cafenele, baruri, cluburi, discoteci sau alte spații de întâlnire sau recreere, curate, neîmbâcsite de fumul de tutun. Dorim să putem ieși însoțiți de copiii noștri la un ceai, cafea sau suc fără să ne umplem hainele și plămânii de mirosul de tutun. Surprinzător sau nu, pentru un nefumător fumul de țigară şi mirosul de tabac sunt neplăcute”, se arată în petiţie.
Textul acestei petiții îl găsiți aici, unde puteți să și semnați: http://www.petitieonline.com/interzicerea_fumatului_in_localuri

În Europa nu sunt intoxicaţi nefumătorii

“Prin această petiție susținem interzicerea fumatului în spații închise accesibile publicului larg. Dorim protecție pentru cei ce aleg să se ferească de efectele fumatului. În condițiile în care aceste efecte sunt periculoase pentru sănătatea umană, considerăm că nefumătorii trebuie protejați de fenomenul ”fumatul pasiv”. Este necesar ca și România să se alinieze la trendul UE și să aplice recomandarea Uniunii – “Europa fără Fumat – 2012”. Este un pas spre normalitate. Lucrurile bune încep din Sibiu și sunt preluate în toată țara”, susţin iniţiatorii petiţiei.
“Prin spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi este delimitat de cel puţin un perete, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”, este definiţia prezentată aici: http://www.cdep.ro/comisii/industrii/pdf/2015/av287.pdf

“Cerem implementarea urgentă a Legii protecţiei nefumătorilor!”

Această acțiune de susținere a reglementării fumatului în spații închise accesibile publicului larg a trecut printr-o serie de adaptări, ultima astfel de adaptare fiind preluarea argumentației ce aparține Ioanei Trușcan:
1.VOTAREA ÎN REGIM DE URGENŢĂ a propunerii legislative pentru modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun;
2.ADOPTAREA ŞI PUBLICAREA NORMELOR DE APLICARE A LEGII PRIN CARE SĂ SE INTERZICĂ TOTAL FUMATUL ÎN LOCALURI, CLUBURI, BARURI şi RESTAURANTE, în aşa fel încât să între în vigoare la data de 1 ianuarie 2016, masură care să permită instalarea detectoarelor de fum şi evitarea unor tragedii.
Propunerea legislativă semnată de 24 de parlamentari, prin care se interzice total fumatul în spaţiile publice închise, a fost votata în martie 2015 în plenul Senatului. Trimisă la Camera Deputaţilor, for decizional, iniţiativa legislativă a primit avize faborabile de la trei comisii de specialitate – Comisia Juridică, Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi Comisia pentru industrii şi servicii.
Ultima comisie a adoptat mai multe amendamente, prin care se interzice complet fumatul în orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, în spaţiile închise de la locurile de muncă, în spaţiile amenajate pentru copii, în unităţile şi instituţiile de învăţământ şi medicale, şi pe cale de consecinţă s-au modificat definiţiile şi s-au înăsprit amenzile.
Potrivit informaţiilor de pe site-ul Camerei Deputaţilor, proiectul de lege se află, în prezent, la Comisia pentru sănătate, urmând să intre apoi în plenul Camerei Deputaţilor pentru dezbatee şi votul final.

Iată Europa responsabilă!

Prezentăm o parte dintre țările care au modificat deja legislația în acest sens : Belgia (interzis total) , Estonia (total), Finlanda (total), Germania (interzis, cu excepţii), Grecia (cu excepţii), Irlanda (total), Italia (cu excepţii), Lituania (total) , Norvegia (total), Olanda (total), Spania (cu excepţii), Suedia (total), UK (total), Statele Unite ale Americii (total).

Comentarii

comentarii