Acasă Politica Robu despre recursul în procesul cu ANI: „Sunt unii care sunt...

Robu despre recursul în procesul cu ANI: „Sunt unii care sunt îngrijoraţi de neîngrijorarea mea”

340
DISTRIBUIȚI

robuUPDATE: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat pronunțarea pentru data de 11 iunie

Unii îi trag clopotele primarului Timişoarei, Nicolae Robu, spunând că, în data de 28 iunie, scaunul acestuia se va clătina serios – scaunul de primar, bineînţeles. De ce? Simplu. În 28 se judecă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, recursul lui Robu asupra deciziei Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care l-a declarat pe primarul Timişoarei incompatibil pe vremea când era senator, spunând că funcţiile de rector şi cea de senator nu merg împreună.

Unii spun că, după judecarea recursului, Robu va spune „pa-pa” scaunului de primar. Robu nu se îngrijorează absolut deloc şi le pune acestora legea în faţă. Iar în această lege există o excepţie, care se referă la funcţiile elective. Persoana este decăzută din drepturile de a mai ocupa vreo funcţie sau demnitate publică, cu excepţia celor elective. Prin urmare, dacă a fost ales în vreo funcţie, rămâne acolo, mai ales dacă incompatibilitatea se referă la alte funcţii decât cea în care se află persoana respectivă la ora actuală.

„Aţi fi îngrijoraţi, în locul meu?”

Dacă persoana a ocupat o funcţie electibilă, nu mai poate ocupa acea funcţie pe o perioadă de trei ani. Poţi fi ales, dar nu în aceeaşi funcţie în care ai avut incompatibilităţi. „Aţi fi îngrijoraţi, în locul meu? Sunt unii care sunt îngrijoraţi de neîngrijorarea mea. Acei oameni nu au citit legea, au citit primele trei rânduri, obosesc, probabil, de la lectură. Nu au citit mai departe – „cu excepţia funcţiilor elective”. Nu mai pot candida în aceeaşi funcţie, pe o perioadă de trei ani. Cei care au fost senatori, pot candida ca deputaţi. Nici nu ar trebui să fiu declarat că aş fi fost incompatibil. Eu am fost ales rector şi senator într-un cadru legal, cu mandate de patru ani pentru fiecare. Dacă s-a schimbat legea din mers, nu poate să mă facă pe mine vinovat. Legea acţionează pe viitor”, spune Robu.

Comentarii

comentarii