Acasă Economic Rolul unui condensator electric pentru costuri mai mici la factura de curent

Rolul unui condensator electric pentru costuri mai mici la factura de curent

DISTRIBUIȚI
Sursă foto Pexels

Indiferent de anotimpul în care te afli, atunci când în casa ta pornește un dispozitiv care funcționează pe bază de energie electrică, acesta solicită puterea dată de transformatorul distribuitorului de energie electrică la care aparții.

Cererea de energie electrică de la dispozitivul tău trece prin cablajul din casa ta până la panoul electric care se deplasează la contorul tău, ajungând ulterior de la destinația transformatorului înapoi la tine acasă.

De-a lungul acestui proces, cablurile se încălzesc și tensionează atât motorul, cât și cablajul, iar în timpul unui proces electric normal se pierde din energia electrică propriu-zisă pe care o facturează distribuitorul tău. Aici intervine rolul unui condensator, care stochează energia electrică și o eliberează motorului atunci când este necesar unei funcționări corecte. În acest mod, cantitatea de căldură a cablurilor este redusă, iar din acest motiv scad și costurile facturii la curent, cât și durata de viață a motoarelor implicate în proces.

Dacă vrei să descoperi mai multe despre modalitatea în care funcționează și salvează energie electrică un condensator, cât și la ce ajută elemente precum cleme cabluri electrice, dar și pentru ce sunt folosiți niște conectori doza, rămâi în continuare alături de noi și asigură-te că îți iei alături un pix și o coală de hârtie, pentru a nota cele mai importante detalii.

Este important ca atunci când mergi la cumpărături pentru toate cele necesare echipării electrice pentru casa ta, să cunoști cât de cât elementele de care ai nevoie. Iar dacă alegi să comanzi online, asigură-te că arunci un ochi și pe Electric14.ro, fiindcă vei găsi tot ce ai nevoie pentru echiparea casei tale din punct de vedere electric, la prețuri super avantajoase! Asta, așa, ca pont!

Rolul unui condensator electric și avantajele oferite la factura de curent

Un condensator reprezintă un sistem de cel puțin două corpuri conductoare separate printr-un dielectric, care are capacitatea de a acumula electricitate. Dielectricul este componenta de care depinde capacitatea unui condensator, iar în funcție de capacitatea dorită și de dimensiunea necesară a condensatorului se alege și dielectricul.

Tensiunea de funcționare a unui condensator este dată de caracteristicile fiecărui tip de condensator în parte alături de capacitatea acestuia. Pentru a obține o capacitate mai mare de tensiune de lucru, condensatorii sunt conectați în grupuri. Condensatorii pot fi conectați în paralel, iar acest tip de conexiune între mai mulți condensatori poartă denumirea de condensatori de baterie.

Este suficient un condensator sau ai nevoie de mai multe unități?

De obicei, o casă are nevoie de un singur condensator. Condensatorul funcționează până la 200, 400, 600, 800 și 1000 amperi. Dacă nu ești sigur, verifica caseta panoului, iar dacă întrerupătorul principal are 200 amperi sau mai puțin, vei avea nevoie doar de un condensator pentru casa ta.

Energia electrică are două componente:

  • Puterea activă, care produce sarcina de lucru
  • Puterea reactivă, care este necesară pentru a genera câmpuri magnetice necesare pentru funcționarea echipamentelor electrice inductive, dar care nu efectuează nicio sarcină utilă

Pentru a clarifica cât mai pe scurt această categorisire, puterea reactivă se află în motoarele inductive pe care le regăsești în electrocasnice de tipul: frigiderului, congelatorului, mașinii de spălat, uscătorului de rufe, ventilatoarelor și chiar aparatelor de aer condiționat.

În plus, orice aparat care dispune de un înveliș de cupru care creează un câmp electromagnetic este o sarcină inductivă, care transformă curentul continuu în curent alternativ. Rolul unui condensator în această sarcină este să recupereze energia irosită și să recicleze energia electrică. Practic, un condensator protejează împotriva supratensiunilor de energie și mărește capacitatea panoului electric. Prin intermediul unui condensator, vei economisi bani la factura electrică.

Cum scade un condensator costurile pe care i le plătești distribuitorului de curent electric?

Instalarea unui condensator electric pe sistemul de distribuție electrică din cadrul instalației casei tale face inutilă furnizarea de energie electrică a puterii reactive de care discutam anterior (aceea necesară echipamentelor electrice reactive). Ulterior, aceste economii realizate de distribuitorul de curent electric asupra costurilor de producție, transmisie și distribuție sunt transmise clientului sub forma unor facturi electrice mai mici.

În plus, prin instalarea unui condensator poți furniza cerințele neproductive de curent ale instalației și, deci poți face posibilă creșterea sarcinii conectate cu 20% fără o creștere corespunzătoare a dimensiunii transformatoarelor, conductoarelor și dispozitivelor de protecție care alcătuiesc sistemul de distribuție a curentului electric.

Care sunt beneficiile reale ale unui condensator?

  • Dacă folosești un condensator vei beneficia de mai puțini 1000-volți-amperi (KVA) ai instalației pentru aceeași putere activă (KW).
  • Economiile la factura electrică lunară sunt foarte semnificative în zonele în care există penalități de utilizare de vârf
  • Capacitatea sistemului permite adăugarea motoarelor suplimentare și chiar și a iluminatului fără a supraîncărca echipamentele de distribuție existente
  • Performanță mai eficientă a echipamentelor și motoarelor
  • Temperaturi mai mici de funcționare
  • Reducerea dimensiunilor transformatoarelor, cablurilor și aparatelor de schimb în construcții noi, astfel încât să economisești resurse
  • Prin plasarea unui condensator între capetele unei surse de tensiune care alimentează un circuit digital, poți preveni circuitele digitale nedorite
  • Rafinarea tensiunii de curent alternativ într-o tensiune continuă stabilă. Acest lucru se face prin plasarea unui condensator între capetele de ieșire ale redresorului
  • Blocarea semnalelor de curent continuu și transmiterea semnalelor de curent alternativ
  • Transportul semnalelor de curent alternativ la sol
  • Filtrarea părților nedorite ale semnalului de curent alternativ

Pe lângă scopul precis al unui condensator, în realizarea instalării echipamentelor electrice în casa ta, echipa de electricieni pe care o angajezi să se ocupe de montajul aparatajului va avea nevoie de produse specifice care să îi ajute în realizarea circuitului electric.

Nu intrăm foarte mult în detalii, însă rolul unor cleme cabluri electrice, cât și cel al unor conectori doze este același – adică acela de a asigura realizarea circuitului electric în casa ta. Aceste produse sunt căutate în special de electricieni, fiindcă sunt produse care nu par să aibă o mare utilitate în mâinile unui necunoscător, dar fără de care magia electricității nu are cum să se întâmple. Partea cea mai bună este că pe Electric14.ro găsești o mulțime de produse special adaptate nevoilor de echipare electrică a casei tale, din care să le alegi pe acelea care se pretează bugetului tău.

 

 

Comentarii

comentarii