Acasă Economic Românii au o părere proastă despre situaţia lor financiară

Românii au o părere proastă despre situaţia lor financiară

DISTRIBUIȚI

Potrivit unui sondaj pe internet, făcut de iVox, companie specializată pe cercetări online,  la comanda KRUK International, pe un eșantion de 4.959 de respondenţi, aproximativ 40% dintre aceștia se împrumută de 3-4 ori pe an, în timp ce un procent de 30% obișnuiesc să împrumute lunar sume de bani. Sursele la care respondenții apelează des și cel mai des sunt membrii familiei restrânse – 42,4%, urmați de prieteni apropiați – 28,6%, rude -14,6% și bănci – 10,7%. 

Peste 50% dintre participanții la sondaj împrumută sume cuprinse între 400 și 3.200 de lei în timp ce 35% împrumută sub 400 de lei, iar aproximativ 13% apelează la împrumuturi cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei.

Pentru a înţelege modul în care oamenii îşi gestionează datoriile pentru început trebuie să aflăm cum se raportează la situaţia lor financiară actuală. Românii au mai degrabă o părere proastă (43,6%) despre situaţia lor financiară din cauză că uneori cheltuielile lor curente sunt mai mici decât veniturile. Totuşi, există şi un segment de populaţie mai fericit, cu o situaţie economică mai degrabă bună (29,4%), care îşi permite uneori şi cheltuieli suplimentare. Ca şi expectanţe legate de viitorul apropiat (peste un an) în ceea ce priveşte situaţia financiară a respondenţilor, mai mult de jumătate crede că aceasta va rămâne la fel (57,2%), mai bine de un sfert cred într-o viitoare situaţie financiară mai bună (26,9%). Există și un segment care crede că peste un an vor avea o situaţie mai proastă decât actualmente (15,9%). Ca şi mod de gestionare a cheltuielilor aflăm că 34,1% dintre cei care au răspuns întrebărilor noastre au obişnuinţa de a se împrumuta pentru a îşi acoperi cheltuielile lunare. Dintre aceștia, 40,3% se împrumută de 3-4 ori pe an, iar un procent de 31,3 se împrumută lunar. Împrumutul se face, în primul rând de la membrii familiei, în proporţie de 42,4%, de la prietenii apropiaţi (28,6%) şi de la rude (14,6%). Datele scot în evidenţă o realitate destul de sumbră, în ceea ce priveşte motivele pentru care oamenii se împrumută. Cel mai important dintre acestea este acoperirea cheltuielilor lunare (29,1%). Alt motiv important este acoperirea altor datorii (18%). Pentru datoriile uzuale, timpul de achitare a celor mai mulţi dintre respondenţi este între 1 şi 3 săptămâni (26,9%); 21,3% plătesc aceste datorii într-o lună şi încă 19% în mai puţin de o săptămână. Sumele pe care respondenţii le iau împrumut cumulat într-un an sunt mai degrabă mici. Astfel, 35,9% iau sub 100 se euro, 29,8% între 100 şi 300 de euro şi încă 14,1% între 301 şi 500 de euro. Putem adăuga faptul că 38,1% dintre oameni spun că nu au datorii mari. Dintre cei care au astfel de datorii (în special rate şi ipoteci), cei mai mulţi (13,2%) estimează că va dura maximum 5 ani până le vor plăti, urmaţi de 11,2% care vor plăti în mai mult de 10 ani. 
 
Rezultatele cercetării
 
Datele scot în evidenţă o realitate destul de sumbră a raţiunilor pentru care oamenii se împrumută, motivul cel mai important, des şi foarte des, fiind acoperirea cheltuielilor lunare (29,1%). Apoi alte motiv importante sunt pentru a acoperi alte datorii (18%), sau pentru probleme medicale (9,1%). Pentru datoriile normale, timpul de achitare a celor mai mulţi dintre respondenţi se situează între 1 şi 3 săptămâni (26,9%). 21,3% plătesc aceste datorii într-o lună şi încă 19% în mai puţin de o săptămână. La sondaj au participat 4959 de respondenţi. Cea mai mare parte a respondenţilor provin din municipiul Bucureşti (21%) și din județele Cluj,  Iași şi Prahova.
 
Cei mai mulţi îşi percep situaţia financiară ca fiind “mai degrabă proastă” şi  „proastă”
 
Obiectivul principal al acestui sondaj a fost de a afla cum îşi gestionează respondenţii datoriile.  În acest demers s-a pornit de la situaţia financiară a fiecăruia pentru a înţelege dacă oamenii au sau nu nevoie de împrumuturi. Astfel, cei mai mulţi îşi percep situaţia financiară ca fiind “mai degrabă proastă” şi  „proastă”. Putem adăuga că majoritatea cred că şi peste un an lucrurile vor rămâne la fel, iar puțin peste un sfert cred că se vor îmbunătăţi. Aceste premise ne duc cu gândul că există o populaţie care se împrumută constant, lucru ce reiese şi din datele care arată că o treime dintre respondenţi fac acest lucru. În ceea ce priveşte comportamentul oamenilor aflăm că mai bine de 30 de procente se împrumută lunar şi peste 40 de procente de 3-4 ori pe an. Se apelează în primul rând la membrii familiei restrânse, apoi la prietenii apropiaţi şi la rude. Funcţionează aşadar o formă e comuniune economică în care ajutorul se caută mai degrabă în spaţiul familial, unde normele de returnare a banilor sunt ceva mai relaxate. Ca şi structură putem spune că avem o populaţie mai degrabă săracă care se împrumută și face acest lucru pentru a acoperi cheltuielile lunare sau chiar pentru a achita alte datorii. Practic e un cerc vicios în care oamenii intră în momentul în care, cel puţin o parte din ei, iau bani împrumut lunar pentru a achita alte datorii. Datoriile sunt achitate de cele mai multe persoane într-o perioadă relativ scurtă  care variază între o săptămână și o lună: mai mult de 67% dintre persoane. Aceasta și pentru că sumele luate cu împrumut nu sunt mai mari de 300 de euro: peste 65% dintre respondenţi.

Comentarii

comentarii