Acasă Actualitate Rotary Club Timişoara strânge fonduri pentru noul complex de servicii sociale al...

Rotary Club Timişoara strânge fonduri pentru noul complex de servicii sociale al Fundaţiei Timişoara ’89

DISTRIBUIȚI

Prima organizaţie umanitară înfiinţată după Revoluţie – victima retrocedărilor îndoielnice

După 22 de ani activitate eficientă în domeniul serviciilor sociale, Fundaţia Timişoara ’89, cunoscută ca întâia organizaţie umanitară constituită după Revoluţie, se află într-un moment de răscruce.

Imobilul în care fundaţia a funcţionat de la înfiinţare a fost retrocedat. Instituţia trece astfel prin aceeaşi dramă pe care a trăit-o Memorialul Revoluţiei, Casa Studenţilor, clinici şi spitale, şcoli şi grădiniţe, fiind nevoită să o ia de la capăt, în ciuda numeroaselor investiţii făcute în vechiul sediu.

 

Complexul „Arhipelag”, noul loc de desfăşurare pentru serviciile sociale ale fundaţiei, susţinut de Rotary Club Timişoara

Fundaţia Timişoara ’89 a demarat acţiunile de mutare a activităţii într-un alt spaţiu. Sub denumirea Complexul „Arhipelag”, noul sediu şi loc de desfăşurare pentru serviciile sociale ale fundaţiei este o redimensionare a Serviciului de Urgenţe Sociale şi al Adăpostului de Tranzit cu Secţia de Convalescenţă.

Rotary Club Timişoara şi-a anunţat intenţia de a sprijini financiar proiectul Complexului „Arhipelag”. În acest sens, rotarienii timişoreni organizează un bal pentru strângerea de fonduri. Evenimentul are loc vineri, 9 noiembrie.

Complexul va cuprinde multitudinea de servicii sociale oferite până acum de fundaţie, dar şi o deschidere pentru amplasarea unor locuinţe modulare (rulote, containere de locuit) pentru o colonie socială destinată persoanelor care şi-au pierdut locuinţa şi care au venituri insuficiente pentru a închiria sau achiziţiona o locuinţă. Curtea interioară a complexului social, datorită avantajului oferit de spaţiul lărgit, va permite amplasarea de locuinţe modulare, racorduri la reţelele de electricitate, apă şi canalizare. În acelaşi context, va fi amenajată o seră şi o micro gospodărie anexă, cu scopul de a putea cupla acoperirea unor mici necesităţi cu terapia ocupaţională.

Corpul A al Complexului „Arhipelag” va cuprinde un centru rezidenţial, cu o capacitate iniţială de 24 locuri, sală polivalentă (sală de mese, sală pentru activităţi zilnice), o sală cu birouri (asistenţă socială, psihologică şi de consiliere), postul gardienilor, o anexă cu grupurile sanitare (două cabine de duş, patru toalete, trei lavoare). Corpul B va cuprinde o bucătărie – cantină socială (cu anexe pentru depozitarea alimentelor), un birou administrativ, o sală – magazie utilităţi, centrala termică pe gaz pentru asigurarea încălzirii şi dotării cu apă caldă a întregului complex, două grupuri sanitare (o cabină de duş, două toalete, două lavoare). Corpul C va fi o magazie externă pentru depozitarea mobilierului şi a ajutoarelor umanitare în curs de distribuire. Corpul D va fi o anexă deschisă – spaţii acoperite pentru servirea mesei, iar secţiunea D va fi un parc interior cu spaţii de recreaţie şi socializare.

Activitatea Fundaţiei Timişoara ’89

Înfiinţată de Petru Ilieşu, pe 30 decembrie 1989, Fundaţia Timişiara ’89 acordă servicii sociale de urgenţă pentru persoane în criză. Mai mult, organizaţia protejează comunitatea de gesturile disperate ale unor persoane aflate sub limita unui trai decent. „Fundaţia Timişoara ’89 este ca un colac de salvare de care cineva, aflat în derivă, se foloseşte (îl primeşte) pentru a izbuti să facă faţă unei stări nefaste, iar pe parcursul anilor, la modul individual, mii de persoane au avut această şansă. Astăzi, unii dintre ei sunt chiar medici, ingineri, avocaţi, studenţi, meseriaşi angajaţi cu responsabilitate în locuri de muncă, alţii, la casele lor, reuşind să-şi întemeieze o familie şi să trăiască măcar în limitele decenţei oferită de nivelul de trai românesc. Fundaţia Timişoara ’89 este un fel de laborator social, în care oameni disperaţi (total bulversaţi, murdari, infestaţi de boli, unii în prag de sinucidere) intră pentru a fi sprijiniţi să se reechilibreze şi sunt redaţi societăţii ca persoane apte să-şi îndeplinească rolul – ca cetăţeni integraţi în societate”, spune Petru Ilieşu (foto).

Comentarii

comentarii