Acasă Actualitate Rotary Club Timișoara: bilanț, zâmbete, proiecte

Rotary Club Timișoara: bilanț, zâmbete, proiecte

DISTRIBUIȚI

Anul rotarian are un specific anume, el nu începe la fel ca noul an din calendar, ci mereu, la 1 iulie. În preajma zilei, cluburile se pregătesc pentru predarea colanului, pentru susținerea echipei noi ce va prelua mandatul, se fac planuri și se lansează noi proiecte. Clubul Rotary Timișoara, cel mai vechi din zona de vest, înființat în 1929, apoi interzis de două dictaturi, aceea a lui Carol I și apoi a comuniștilor, și reînființat în 1994, a avut recent Balul Florilor de Mai 2023, urmând ca actuala echipă să predea colanul în 1 iulie.

Balul Florilor de Mai, dar nu numai acesta, toate balurile cluburilor de servicii sociale adună persoane, organizații, instituții, lideri, iubitori ai comunității și mai ales, oameni de omenie, cum se spunea mereu despre cei aplecați spre fapte bune. Balurile sunt ”pretextul elegant” al întâlnirilor bune. La aceste reuniuni se prezintă proiectele, iar ele se finanțează fie prin sponsorizări, fie prin licitarea unor obiecte de artă, fie prin alte metode de strângere de fonduri.

Balul a fost și gazda muzicalului ”Fantoma de la Operă”, susținut de grupul Jarvis, condus de Bogdan Aungurence.

Proiectele prezentate la acest bal au fost (așa cum s-a făcut deja cunoscut din anunțuri anterioare): susținerea Fundației Timișoara 89, condusă de cunoscutul scriitor Petru Ilieșu, a Fundației ”Pentru Voi”, condusă de Laila Onu, apoi, proiecte în sănătate, educație și mediu urban: Dezvoltarea departamentului de chirurgie infantilă, în cadrul Institutului de Boli Cardio – Vasculare Timișoara, Școala merge mai departe (dedicat elevilor din mediul rural), Performanța în satul bănățean (pentru elevii performanți la învățătură, burse de studiu), Burse pentru elevii din mediul urban cu rezultate bune în școală, dar cu resurse familiale reduse, ”Cultura Curățeniei” – campanie pentru educarea tinerilor, privind civilitatea și respectul față de curățenie.

 

La Balul Florilor de Mai al RCT s-au strâns fonduri de peste 300 000 lei. Transparența este unul din criteriile de etică pe care se bazează interacțiunea membrilor în interiorul clubului, dar și în exterior, cu alte organizații.

Pentru continuarea proiectului de susținere a medicilor specialiști ce vor activa în Departamentul de Chirurgie Cardiacă Infantilă, în această toamnă, Clubul Rotary Timișoara va organiza un concert de operetă, ”Grüsst mein Banat”, de Emerich Bartzer, o premieră muzicală unică, compozitorul era născut la Lovrin (aici, în Banat), iar lucrarea sa, finalizată în 1939, nu a mai devenit publică din cauza războiului. Acum, punerea în scenă (despre care se va detalia în curând) are ca scop lărgirea capacității de finanțare a proiectului medical dedicat copiilor. Spectacolul, cu un profund caracter de premieră artistică, va fi polul esențial pentru strângerea de fonduri.

Comentarii

comentarii